Pittige kip wellington

De duke of Wellington

Soms heb ik dan ineens zoiets van ‘ waar komt die naam eigenlijk vandaan’? In dit geval hebben we het over de beroemde beef Wellington. Want traditioneel wordt dit gemaakt met ossenhaas en niet met kip. Het internet is het niet met elkaar eens; de een roept dat het afkomstig is van Arthur Wellesley, die hertog van Wellington was en die zojuist een of andere belangrijke slag had gewonnen.

Een van zijn koks maakte voor de eerste keer dit gerecht en noemde het – je raadde het al – Beef Wellington. Geen idee wat er waar is van dit verhaal en maakt ook eigenlijk niet zo heel veel uit want het is gewoon een erg lekker gerecht

Kip wellington

Traditioneel maak je dit dus met rundvlees, maar wil je het wat lichter houden dan is het ook heel erg lekker met pittige kip zoals ik hier maakte. Ik gebruikte harissa om de kip in te smeren en ook nog eens in de vulling zodat je een lekkere pittige variant hebt.

En heb je nog wat bladerdeeg over? Maak dan eens deze lekkere soepstengels! Lekker voor bij de soep maar ook gewoon om zo op te knabbelen!

Pittige kip wellington

Pittige kip wellington

Nog geen review
GangHoofdgerecht

Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 1 uur

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 4 kipfilets 100-150 gr per stuk
  • peper en zout
  • 1 el harissa
  • 2 rollen bladerdeeg
  • 2 el roomboter
  • 2 el olie
  • 1 ei geklopt

Vulling

  • 1 grote ui fijngesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 200 gr kastanjechampignons gesneden
  • 100 gr cantharellen schoongemaakt en gesneden
  • 250 gr roomkaas naturel
  • 2 el parmezaanse kaas geraspt
  • 1 el harissa
  • 1 el bieslook fijngehakt
  • peper en zout

  • Wrijf de kipfilets in met peper, zout en harissa. Braad bruin en bijna gaar in boter en olie in een koekenpan en zet apart. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Bak de ui en de knoflook tot glazig en voeg de paddenstoelen toe. Bak mee tot ze ook bruin zijn. Als het mengsel vrij vochtig is (en er kan vrij veel vocht uit paddenstoelen komen) laat het dan even goed uitlekken op keukenpapier. Roer de roomkaas door met de parmezaanse kaas, harisa en de bieslook. Breng op smaak met peper en zout
  • Leg elke kipfilet op een stuk bladerdeeg. Het is een beetje afhankelijkvan het formaat van de kipfilets maar je moet het kunnen omwikkelen, dus houd daar rekening mee. Ik ga uit van twee kipfilets per rol bladerdeeg. Snijd waar nodig het bladerdeeg op maat.
  • Beleg elke kip met een flinke hoeveelheid roomkaas en leg daar het champignonmengsel op. Wikkel het bladerdeeg om de kip en zorg dat de naden goed dichtzitten (maak het eventueel een beetje nat met water om het beter te laten plakken) Leg ze met de naad aan de onderkant op een bakblik en besmeer de bovenkant met ei. Bak in de oven voor 20-30 minuten of tot goudbruin

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 1182kcal | Koolhydraten: 52g | Eiwit: 63g | Vet: 80g | Verzadigd vet: 28g | Cholesterol: 271mg | Natrium: 876mg | Kalium: 1316mg | Vezels: 2g | Suiker: 5g | Vitamine A: 1223IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 127mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.