Romige broccoli ovenschotel (paleo, whole30)

Broccoli ovenschotel
O jongens… deze is echt een topper. Ik ben gek op ovenschotels maar dat lekker krokante kaaskorstje miste ik wel als ik een paleo versie maakte. Dus probeerde ik een andere variant te maken met een soort saus als laag. En wauw deze is echt geslaagd al zeg ik het zelf.
Grappig is ook dat – na publicatie van het paleo magazine – heel veel mensen deze ovenschotel als eerste gingen maken. En ik hoorde alleen maar positieve geluiden dus daar word ik dan wel weer een beetje blij van.

Makkelijk voor door de week
Deze romige broccoli ovenschotel is ook makkelijk om door de week te maken. Je kunt hem al voorbereiden en dan een half uurtje voor je wilt eten schuif je hem in de oven. De 40 minuten bereidingstijd is vooral de oventijd.
O en wil je trouwens straks tijdens Oud en nieuw eens wat anders met je oliebol? Probeer dan eens deze broccoli bol! Met kaas en spek, want alles wordt lekkerder met kaas en spek.. 🙂
Ik ben überhaupt fan van broccoli. Net als bloemkool (maar dan met een hele andere smaak) ook al zo’n veelzijdige groente. Als je de romige broccoli ovenschotel hebt gemaakt laat je even weten hoe het is bevallen? Ik hoor het graag van je!
Check ook even de onderstaande recepten als je fan bent van broccoli of ovengerechten!
Romige broccoli ovenschotel
Benodigdheden
- Ovenschaal 20 x 25 cm
Ingrediënten
- 300 gr broccoli in roosjes
- 250 gr gemengde paddenstoelen gesneden
- 200 gr verse worst
- 2 uien gesneden
- 100 gr wortel in plakjes
- 2 takjes verse tijm
Saus
- 150 gr rauwe cashewnoten
- 200 ml kokosroom
- Peper
- Zout
- 2 el pittige mosterd
- 1 tl paprikapoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Week de cashewnoten de nacht van tevoren of – als je dat vergeten bent – giet er kokend water overheen en laat ze een minuut of 20-30 staan.
- Kook de broccoliroosjes met de wortelplakjes (kan in een pan) voor een paar minuutjes voor. Giet af en laat uitlekken
- Neem een grote koekenpan en bak hierin de uien glazig. Voeg de paddenstoelen toe.
- Haal het vel van de verse worst en maak er balletjes van of breek het eenvoudig in stukjes. Bak dit samen met de uien en paddenstoelen gaar. Hak de takjes verse tijm fijn en strooi dit over de paddenstoelenmix. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng de groente door de paddenstoelenmix en doe over in een ovenschaal.
- Giet de cashewnoten af en doe in een blender. Voeg hier de kokosroom, peper, zout, mosterd en paprikapoeder bij en draai tot een glad geheel. Is het te dik dan kan je er eventueel nog wat extra kokosroom door doen.
- Verdeel de saus over de groentes in de ovenschaal en schep het een beetje erdoor. Hoeft er niet helemaal egaal over verdeeld te worden.
- Zet in de voorverwarmde oven voor 20 minuten of tot goudbruin.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Deze is zó lekker! De smaken van de verschillende ingrediënten die elkaar zo versterken: geweldig! Ik laat de verse worst weg. Niet omdat ik ’tegen’ vlees eten ben, maar omdat ik het qua voedingswaarde niet nodig vind. Ik heb verder ook ‘niks’ met al of niet koolhydraten eten maar deze schotel is een topper!
Dank weer voor het fijn geschreven recept en de prachtige foto’s!! #jijkandat
Ah Dankjewel! Ja deze is super lekker inderdaad. Hier ook favoriet!
Hallo,
Wat zou ik kunnen gebruiken op verse worst?
In plaats van verse worst kun je kip gebruiken bijvoorbeeld of weglaten. Wat je zelf wilt
Pingback: Broccoli-chorizo toast - lekker voor de lunch | Simone's Kitchen
Pingback: Weekmenu voor week 20 | Simone's Kitchen