Simone's Kitchen

Romige broccoli ovenschotel (paleo, whole30)

Romige broccoli ovenschotel

Broccoli ovenschotel

O jongens… deze is echt een topper. Ik ben gek op ovenschotels maar dat lekker krokante kaaskorstje miste ik wel als ik een paleo versie maakte. Dus probeerde ik een andere variant te maken met een soort saus als laag. En wauw deze is echt geslaagd al zeg ik het zelf.

Grappig is ook dat – na publicatie van het paleo magazine – heel veel mensen deze ovenschotel als eerste gingen maken. En ik hoorde alleen maar positieve geluiden dus daar word ik dan wel weer een beetje blij van.

Romige broccoli ovenschotel

Makkelijk voor door de week

Deze romige broccoli ovenschotel is ook makkelijk om door de week te maken. Je kunt hem al voorbereiden en dan een half uurtje voor je wilt eten schuif je hem in de oven. De 40 minuten bereidingstijd is vooral de oventijd.

Everyday Healthy challenge

Ik weet dat het nog een tikkie aan de vroege kant is maar vanaf 1 januari heb ik een toffe challenge van 21 dagen waarin we met onze voeding aan de gang gaan. Als je mee wilt doen check dan even hier. Je kunt je nu al opgeven! Na 1 januari kan ook nog hoor, maar he, je kunt het nieuwe jaar maar beter meteen goed beginnen zeg ik.

De recepten in de challenge zijn paleo maar eventueel makkelijk aan te passen als je wat minder streng wilt zijn.

O en wil je trouwens straks tijdens Oud en nieuw eens wat anders met je oliebol? Probeer dan eens deze broccoli bol! Met kaas en spek, want alles wordt lekkerder met kaas en spek.. 🙂

Ik ben überhaupt fan van broccoli. Net als bloemkool (maar dan met een hele andere smaak) ook al zo’n veelzijdige groente. Als je de romige broccoli ovenschotel hebt gemaakt laat je even weten hoe het is bevallen? Ik hoor het graag van je!

Romige broccoli ovenschotel
Print recept Pin recept
4 van 6 stemmen

Romige broccoli ovenschotel

Bereidingstijd: 40 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 300 gr broccoli in roosjes
  • 250 gr gemengde paddenstoelen gesneden
  • 200 gr verse worst
  • 2 uien gesneden
  • 100 gr wortel in plakjes
  • 2 takjes verse tijm

Saus

  • 150 gr rauwe cashewnoten
  • 200 ml kokosroom
  • Peper
  • Zout
  • 2 el pittige mosterd
  • 1 tl paprikapoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Week de cashewnoten de nacht van tevoren of – als je dat vergeten bent – giet er kokend water overheen en laat ze een minuut of 20-30 staan.
  • Kook de broccoliroosjes met de wortelplakjes (kan in een pan) voor een paar minuutjes voor. Giet af en laat uitlekken
  • Neem een grote koekenpan en bak hierin de uien glazig. Voeg de paddenstoelen toe.
  • Haal het vel van de verse worst en maak er balletjes van of breek het eenvoudig in stukjes. Bak dit samen met de uien en paddenstoelen gaar. Hak de takjes verse tijm fijn en strooi dit over de paddenstoelenmix. Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de groente door de paddenstoelenmix en doe over in een ovenschaal.
  • Giet de cashewnoten af en doe in een blender. Voeg hier de kokosroom, peper, zout, mosterd en paprikapoeder bij en draai tot een glad geheel. Is het te dik dan kan je er eventueel nog wat extra kokosroom door doen.
  • Verdeel de saus over de groentes in de ovenschaal en schep het een beetje erdoor. Hoeft er niet helemaal egaal over verdeeld te worden.
  • Zet in de voorverwarmde oven voor 20 minuten of tot goudbruin.

Voedingswaarde

Calorieën: 1195kcal, Koolhydraten: 59g, Eiwit: 42g, Vet: 95g, Verzadigd vet: 46g, Cholesterol: 72mg, Natrium: 755mg, Kalium: 2260mg, Vezels: 13g, Suiker: 17g, Vitamine A: 9656IU, Vitamine C: 153mg, Calcium: 160mg, Ijzer: 11mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.