Simone's Kitchen

Hartige oliebol met broccoli, kaas en spek

Hartige oliebol met broccoli | simoneskitchen.nl

Broccoli in je bol?

Eerlijk is eerlijk, het klinkt misschien een beetje maf: broccoli in een oliebol, maar echt; het is de moeite waard! We wilden eens een keer iets anders dan de standaard zoete bol en misschien ben je nog op zoek naar een ander recept. Zoek niet verder! We hebben hem voor je gevonden! In de broccoli bol gaat – duh – broccoli, spek en kaas. Gouden combi.

Met kaas wordt alles beter

Het idee begon met het feit dat ik een groen bolletje wel leuk vond. En fan ben van broccoli, dus die keus was snel gemaakt. En niet dat dit nu meteen de gezondste snack aller tijde is maar er zit wel groente in! Dat is toch een plus lijkt me of niet? Je maakt hem verder hetzelfde als een gewone oliebol, alleen zit er bouillon in het beslag en laat je de suiker weg.

Hartige oliebol met broccoli | simoneskitchen.nl

Maar wat voor saus ?

Deze broccoli bol is heerlijk zonder enige saus. En poedersuiker zou ik er zeker niet opgooien, maar het probleem is dat ik niet veel bollen had. En dat Tom alle bollen al had opgegeten voor ik een test kon doen met sausjes. Het is echt waar. Dus mocht je de hartige bol gaan maken en je hebt er de ideale saus bij gevonden? Laat het me weten dan kan ik dat voor een volgende keer uitproberen. Aangezien het vandaag al de 31e is en ik weinig zin heb om wéér tot mijn oksels in het frituurvet te gaan hangen moeten jullie het even zonder saus suggestie doen.

We maakten nog een tweede hartige bol, maar het is wat kort dag om die nog te delen dit jaar, dus dat wordt een jaartje wachten! 🙂 Proberen deze hoor! (kan ook na oud- en nieuw trouwens… Vertel ik het niet verder)

Hartige oliebol met broccoli
Servings: 10 oliebollen
Ingredienten
  • 500 gr bloem
  • 500 ml kippenbouillon van een blokje
  • 7 gr gist
  • 7 gr zout
  • 60 gr broccoli gemalen
  • 60 gr geraspte kaas
  • 50 gr ontbijtspek in stukjes gesneden
Instructies
  1. Doe de bloem in een grote kom en roer de gist, de kruiden en het zout erdoorheen.
  2. Meng de warme bouillon beetje bij beetje met je bloemmengsel tot je een glad beslag hebt. Voeg het zout toe en mix het geheel met deeghaken of met een houten lepel tot je een glad beslag hebt. Het moet vloeibaar zijn.
  3. Voeg nu de vulling (broccoli, geraspte kaas en het ontbijtspek) aan het beslag toe. Klop alles met je pollepel goed door tot een luchtig mengsel. Laat het afgedekt met een theedoek op een warme plek ongeveer een uur rijzen.
  4. Verwarm je frituurpan of doe de olie in een grote pan. De olie moet 180˚C zijn om de bollen te bakken.
  5. Roer je beslag voor je het gaat bakken nog even door en maak met een ijslepel of twee eetlepels mooie oliebollen die je in de olie laat zakken. Dit gaat het handigste als je de lepel(s) voor je het in het beslag doopt even in de hete olie houdt. Dat glijdt het daarna makkelijk van je lepel af. Doe niet teveel in je pan want dan gaat alles aan elkaar plakken. Als de ene kant gaar en bruin is draait de bol zich vanzelf om als het goed is. Zo niet help dan even een handje met twee vorken. Bak elke bol ongeveer 3-4 minuten per kant of tot goudbruin. Omdat er geen suiker in deze bollen zit worden ze iets minder snel bruin dan gewone oliebollen. Het is maar dat je het weet.
  6. Haal met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

3 comments

  1. Oeh yammie! Moet heerlijk zijn.. hier geen frituurpan en nooit veel zin in die frituurlucht in mijn huis, dus kleine kans dat ik ze ga maken, maar ze zien er heerlijk uit! 🙂

  2. Pingback: Hartige chorizo oliebollen | Simone's Kitchen

  3. Pingback: Makkelijke lunchsalade: Broccoli-eisalade (paleo, whole30) | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos