Dit makkelijke hartige taartje met cantharellen heeft maar een paar ingrediënten en is klaar in no time. Ideaal om die lekkere cantharellen eens te proberen.

Cantharellen recept met blauwe kaas

Hartige taart met cantharellen

Voor mij zijn cantharellen altijd het teken dat de herfst nu echt begonnen is. Het is met stip een van mijn favoriete paddenstoelen. Behalve het schoonmaken dan want door de vele lamellen van de hoedjes is dat soms echt een rottig klusje. Een tandenborstel kan dan uitkomst bieden. Maar dat terzijde.

Voor deze hartige taart met cantharellen heb je maar vier ingrediënten nodig. Ik maakte er een ‘free form’ taartje van maar als je wilt kun je dit natuurlijk ook in kleine mini taartvormpjes bakken of maak er een grote taartvorm van.

Zonder extra ei

Veel hartige taartjes hebben natuurlijk ei als vulling omdat dat zorgt dat alles bij elkaar blijft. Maar in dit geval zorgt de blauwe kaas voor datzelfde effect. Ik neem van die handige vierkante plakjes bladerdeeg en beleg die in het midden met de paddenstoelen.

Herfsttaartjes met cantharellen

Ik heb ze van tevoren niet gebakken, maar twijfel je of ze dan wel of niet gaar genoeg worden dan kun je ze eerst bakken. Een nadeel van eerst bakken is dat er vocht vrijkomt uit de paddenstoelen, waardoor het geheel misschien wat natter wordt.

Nadat je de paddenstoelen in het midden hebt gelegd op een hoopje verkruimel je de blauwe kaas eroverheen. Ik gebruikte hier castello blue. Omdat de smaak van de castello wat zachter werd tijdens het bakken heb ik er nog wat pittige pecorino over geraspt om dat effect weer tegen te gaan.

Dat is een optie. Het ligt zeker ook aan de kaas die je gebruikt. Maar de meeste blauwe kaas vind ik zelf wat zachter worden na het bakken. Je kunt er overigens ook na het bakken nog wat extra blauwe kaas overheen kruimelen.

Je bakt de hartige taart met cantharellen in totaal ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin.

Met tomaat

Ik maakte ook nog een extra versie met tomaatjes en ook dat was erg lekker. Je kunt dus makkelijk variëren met de hartige taart met cantharellen.

Hartig taartje met cantharellen en tomaat

Fan van hartige taart?

Probeer dan ook eens een van onderstaande hartige taart recepten

Cantharellen recept met blauwe kaas

Cantharelle hartige taartjes met blauwe kaas en pecorino

No ratings yet
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

Dit lekkere recept met cantharellen is makkelijk en ook goed om mee te variëren
clock
voorbereiding 10 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 35 minuten

4 taartjes

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 200 gr cantharellen paddenstoelen
  • 100 gr Blauwe kaas. Ik gebruikte Castello Blue welke lekker romig is en mooi smelt met de paddenstoelen maar je kunt elke kaas gebruiken die je lekker vind.
  • 50 gr Pecorino. Omdat de castello lekker is maar wel wat van zijn sterkte verliest als ie warm wordt heb ik er pecorino overheen geraspt. Parmezaan kan ook goed

  • Verwarm de oven voor op 225˚C.
  • Maak de cantharellen schoon en snij in kleinere stukjes. Hou er rekening mee dat het in je vorm moet passen en je wilt geen grote stukken maar ook weer niet te klein. Doe ze in een kom en schud even om met zout, peper en wat olijfolie.
  • Neem de ontdooide bladerdeeg en leg wat van de paddenstoelen in het midden. Zorg ervoor dat de kanten vrij blijven. Je mag er best een bergje van maken. Ze slinken ook nog wat in de oven. Doe er lekker veel van de blauwe kaas op in blokjes of klontjes. Zorg dat je dat een beetje redelijk verdeeld.
  • Doe wat eidooier aan de zijkanten van het bladerdeeg en vouw dit creatief dicht in een soort mandje. Vouw het zo dat de kaas binnen blijft als het begint te smelten. Bovendien worden de randen zo lekker krokant.
  • Leg op een bakplaat en zet voor ongeveer 12 minuten in de oven op hoge temperatuur. Verlaag deze dan tot 190˚C en bak dit voor nog eens 15 minuten tot goudbruin en krokant.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 285kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 12g | Vet: 20g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Cholesterol: 32mg | Natrium: 503mg | Kalium: 314mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 243IU | Calcium: 277mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.