Gebakken cantharellen met gekookt eitje
Soms heb je weinig nodig om een lekker én gezond gerecht te maken. Een goed voorbeeld daarvan is dit makkelijke gerechtje van gebakken cantharellen met een gekookt eitje.
Gebakken cantharellen
Een van mijn favoriete paddenstoelen zijn cantharellen. (sterker nog, er staan cantharellen op mijn arm getatoeëerd… Dan moet ik ze wel lekker vinden he) In dit eenvoudige gerechtje van gebakken cantharellen spelen ze de hoofdrol. Al moeten ze die wel een beetje delen met andere paddenstoelen, maar ik vind de smaak van de cantharellen er wel echt uitspringen. Overigens kun je dit paddenstoelen gerecht natuurlijk ook heel goed maken met andere paddenstoelen.
Welke paddenstoelen gaan erin?
In dit geval gebruikte ik de volgende soorten:
- Cantharellen
- Shiitake
- Kastanjechampignons
- Oesterzwammen
Ik ben geen groot fan van oesterzwam dus daar zit er niet veel van in. Op de een of andere manier vind ik de structuur daarvan niet zo heel erg lekker.
Hoe maak je cantharellen schoon?
Een van de grootste nadelen van cantharellen vind ik dat ze vaak lastig schoon te maken zijn. Dus wat is de beste manier om ze vrij van zand te maken?
Om te beginnen heb je keukenpapier nodig, een schone theedoek en koud water. Vul een bak met koud water, gebruik geen stromend water.
Bekijk elke cantharelle en schraap eventuele grote stukken vuil er af met een mesje. Als er zand tussen de lamellen zit kun je ze even door het water heen halen en daarna afdrogen met een stukje keukenpapier waarbij je het vuil meeneemt. Laat ze niet in het water liggen want dan vullen ze zich met water. Even doorheen halen, schoonmaken met keukenpapier en laten drogen op de theedoek. Dat is alles wat je nodig hebt.
Een zachte tandenborstel kan ook handig zijn om tussen de lamellen te komen waar nodig.
Dressing
Hoewel deze paddenstoelensalade ook zo al lekker is, geef je het nog wat extra door het te serveren met een snelle dressing van macadamia olie, coconut aminos en sesamolie.
De macadamia olie kun je vervangen voor een goede olijfolie. De coconut aminos kun je vervangen door sojasaus.
Gebakken cantharellen en andere paddenstoelen
Ingrediënten
- 4 eieren
- 250 gr gemengde paddenstoelen cantharellen, shiitake, oesterzwam, kastanjechampignons
- 1 teentje knoflook
- 1/2 tl sesamzaad
- 2 el radijscress
- peper
- zout
Dressing
- 2 el macadamia olie
- 3 el coconut aminos
- 1/2 el sesamolie
Instructies
- Kook de eieren half hard. Een beetje smeuiige dooier is wel lekker
- Maak de paddenstoelen schoon en snij in stukjes
- Snij de knoflook klein of doe in een knoflook pers
- Verhit een koekenpan met een beetje kokosolie en bak hierin eerst de knoflook aan. Doe vervolgens de paddenstoelenmix erbij en roerbak tot ze beetgaar zijn. Doe over op een bord.
- Voor het maken van de dressing doe je de ingredienten bij elkaar, roer even goed door en breng op smaak met peper en zout. Is het te olie-achtig dan voeg je nog wat aminos toe.
- Sprenkel de dressing over de paddenstoelen, leg de gekookte eitjes erop en de radijscress en bestrooi met nog wat sesamzaadjes.
- Geef de rest van de dressing er apart naast
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Zoete aardappel ramen noodlesoep | Simone's Kitchen
Pingback: Hartige taart met filodeeg en paddestoelen | Simone's Kitchen
Lieve Simone,
Ik hoef geen prijs naar wil je graag van harte feliciteren met je slagen! veel plezier van de opleiding wens ik jou.
Zou je nog antwoorden: hydrocortisol krijg ik inderdaad omdat via mijn alternatief werkend arts via bloedonderzoek was vastgesteld dat mijn cortisolgehalte laag was.
Ik kan nu veel beter functioneren, na eerder allerlei weerstanden heb moeten leren loslaten tegen dit hormoon slikken. Kom veel mensen tegen die een soort aangetast zenuwstelsel hebben net als ik.
Dus heel erg veel succes met dit goede werk wat jij doet!
Dankjewel Letty!