Deze heerlijke salade met gerookte zalm en een gekookt of gepocheerd eitje is heerlijk om te gebruiken als voorgerecht tijdens de feestdagen. Het is lekker licht maar toch vullend genoeg.

Salade met gerookte zalm

Salade met gerookte zalm en ei

Het gerecht zag ik ooit een keer in een restaurant waar ik foto’s moest maken. Ik weet niet meer precies waar het was (het is nogal een tijd geleden) maar het recept voor deze salade met gerookte zalm is wel sindsdien favoriet. Het is ook nog eens mega simpel om te maken. Het bevat maar een paar ingredienten en als je je kerstdiner aan het plannen bent, is dit een heerlijk ‘no stress’ voorgerechtje.

Om het te maken gebruik ik citroenmayonaise. Dat past goed bij de zalm. Je kunt kant- en klaar citroenmayonaise kopen, maar zelf maken is in dit geval ook zo gepiept. Je neemt je favoriete mayonaise en je voegt er wat citroensap aan toe. Even op smaak brengen met peper en zout en je bent al klaar.

Salade met gerookte zalm

Op het bord

Ik doe meestal al wat van de dressing op het bord voordat ik de sla erop leg. Op die manier komt de dressing beter tot zijn recht in de salade met gerookte zalm. Wil je de sla van tevoren al een beetje aanmaken? Gebruik dan een klein beetje olijfolie, een kneepje citroensap en ook wat peper en zout. Hiermee hussel je de salade even door zodat het mooi gaat glanzen. De dressing zelf kan in principe ook alleen ziet dat er al snel niet meer uit.

Sowieso handig om rekening te houden met het feit dat de dressing de rucola zal verzwaren en sneller doen inzakken. Dus maak het op het laatste moment op. Omdat het zo snel is, is dat ook meestal geen probleem. Een klein kwartiertje in de keuken en je hebt vier mooie borden zo op tafel gezet.

Letterlijk het meeste werk is het koken of pocheren van het eitje. Het makkelijkste is het om het ei zacht te koken (of hard, afhankelijk van je voorkeur) Het is wel lastig te pellen dus in dat opzicht kan het makkelijker zijn om het ei te pocheren. Dan hoef je het immers niet meer te pellen.

Wil je het pocheren? Dan kun je dat op meerdere manieren doen. Verhit een pan met water tot tegen het kookpunt aan. Het mag af en toe een bubbel laten zien maar zeker niet vol koken. Doe een beetje azijn in het water.

Roer met een lepel tot er een soort draaikolk ontstaan in het water en laat hier voorzichtig het eitje in zakken. De slierten eiwit zullen als het ware om het ei heen vouwen door het draaien van het water. Laat drie minuten zachtjes pruttelen en haal dan met een schuimspaan uit het water.

Manier twee

De tweede manier om je ei te pocheren is door een klein kommetje te nemen en dit te bekleden met wat plastic folie. Het folie smeer je in met wat vet. Breek nu een eitje in het kommetje en draai het plastic dicht aan de bovenkant. Doop het met plastic en al in het water. Ook hier voor drie minuten. Haal uit het water en haal het plastic er voorzichtig vanaf.

Het nadeel van deze methode is dat je de afdruk van het plastic in het eitje ziet staan. Even omdraaien naar de gladde kant lost dat meestal op.

Salade met gerookte zalm

Salade met gerookte zalm en gepocheerd ei

Nog geen review
GangVoorgerecht
KeukenGezonde keuken

Een lekkere en eenvoudige salade met gerookte zalm, een zacht eitje en een citroenmayonaise
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 100 gr rucola
  • 100 gram gerookte zalm filet
  • 4 eieren gepocheerd of zacht gekookt

Citroenmayonaise

  • 3 el  mayonaise
  • 1 el citroensap
  • peper en zout

  • Doe wat van de citroenmayonaise op het bord welke je gebruikt om te serveren. Voeg de rucola midden op het bord toe zodat het er mooi uitziet.
  • Doe de plakjes zalm daarboven op en voeg een gepocheerd ei of een gekookt eitje toe.
    Drizzle nog wat van de citroenmayonaise over het gerecht heen en serveer meteen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 170kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 11g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 6g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.04g | Cholesterol: 174mg | Natrium: 331mg | Kalium: 203mg | Vezels: 0.4g | Suiker: 1g | Vitamine A: 860IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 68mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.