Kerstontbijt

Ik moet eerlijk bekennen dat het kerstontbijt hier nog wel eens een ondergeschoven kindje is. Niet dat we niet ontbijten, maar het bestaat vaak uit een plak kerstbrood met een bak koffie. Ook prima en ook gezellig maar nou ja, echt vernieuwend is het natuurlijk niet. Helemaal niet zelfs. Al jarenlang is het traditie om met kerst een ontbijtje in bed te genieten. Dat betekent ook dat er iemand naar beneden moet om het ontbijt te maken natuurlijk.

Van tevoren klaarmaken

Beneden staan te wachten tot je ontbijt klaar is in de oven is natuurlijk niet wat je wilt op kerstochtend. Dan wil je – in ons geval – gezellig knus boven in bed met een bakkie koffie zitten en een kant- en klaar ontbijt. Er is een reden dat dat kerstbrood meestal de ster is. Maar dat kan natuurlijk anders. Vandaar deze ontbijt quiche, die je geheel en al van tevoren kunt klaarmaken. Je moet hem wel eventjes opwarmen in de oven, dan is het het lekkerste maar koud kan eventueel ook prima.

Gerookte zalm

Hoewel je de quiche prima kunt eten zonder de zalm maakt het het wel even extra feestelijk. Ik gebruikte in deze quiche een halve broccoli, maar je kunt er natuurlijk prima andere groente in verwerken. Misschien heb je nog restjes koude groente liggen die je wilt gebruiken. De quiche past zich aan!

Dit kun je ook prima eten als whole30 ontbijt straks in januari… 😉 Of probeer ook eens de ontbijtquiche met spinazie en champignons

Check ook onderstaande recepten:

Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 2 stemmen

Quiche met gerookte zalm

Eet je wel zuivel dan is dit ook erg lekker met 75 gr geraspte kaas door het ei heen. (uiteraard niet als je paleo of whole30 eet)
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 200 gr broccoli in roosjes gebroken
  • 150 gr ham in stukjes gesneden
  • 1 tl oregano
  • 1 el bieslook verse, gesnipperd
  • peper en zout
  • 100 gr gerookte zalm

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Neem een springvorm van 20 cm doorsnede en bekleed bodem en zijkanten met bakpapier.
  • Blancheer de broccoli even een minuutje of vijf in kokend water met zout. Giet af en laat even goed uitdampen. Je wilt niet teveel vocht in je quiche.
  • Kluts de eieren even met de oregano, zout, peper en de gesnipperde bieslook. Doe de broccoli en de ham in de springvorm en giet hier de eieren overheen.
  • Zet in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20-25 minuten of tot de quiche stevig genoeg is. Haal uit de oven en serveer met de gerookte zalm eroverheen gedrapeerd. (die gaat dus niet mee de oven in!)

Notities

Maak je de quiche van tevoren klaar voor de dag erna, bewaar dan in de koeling en warm het – verpakt in aluminiumfolie – op voor een minuutje of tien in de oven. Doe daarna pas de gerookte zalm erop. De quiche hoeft niet loeiwarm te zijn. Ik vind hem zelf het lekkerste als het een beetje lauw is.
Gang: Ontbijt

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 155kcal, Koolhydraten: 3g, Eiwit: 15g, Vet: 9g, Verzadigd vet: 3g, Cholesterol: 183mg, Natrium: 501mg, Kalium: 267mg, Vezels: 1g, Suiker: 1g, Vitamine A: 483IU, Vitamine C: 30mg, Calcium: 47mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!