Quiche recept met tomaat en broccoli
Quiche met broccoli en tomaat
Een nieuwe week! Dus tijd voor weer eens een lekkere quiche. Heb ik meteen een vraag voor je; wanneer is iets nou een quiche en wanneer is het een hartige taart? Laat ik om te beginnen zeggen dat ik het verschil meestal nogal klein vind.
En ik denk dat ik het ook nog wel eens door elkaar heen gebruik dus bij voorbaat al excuses als ik ergens ooit het een voor het ander hebt verward. Maar goed wat is het verschil tussen een quiche en een hartige taart.
Een quiche heeft altijd een vulling met als hoofd ingredient ei. De bodem van een quiche is niet van bladerdeeg maar is van korstdeeg. Bovendien is een quiche open en niet afgedekt door deeg. Heb je bijvoorbeeld een runderpie dan is dat dus nooit een quiche maar wel een hartige taart.
Glutenvrije quiche
Dan rijst meteen de vraag of een glutenvrije quiche dan wel een quiche is. Want technisch is bijvoorbeeld deze quiche met broccoli niet met een bodem van korstdeeg “zoals het hoort”. Ach uiteindelijk maakt het mij niet uit. Ik denk ook dat mijn overzicht met 10 hartige taarten ook niet helemaal klopt dan.
Van het weekend schreef ik een stuk over wat ik nou eigenlijk wil in het leven. Altijd grappig dat dat soort artikelen de nodige reacties opleveren. Allemaal lief trouwens hoor, maar soms ook wel confronterend.
Affijn terug naar deze quiche met broccoli. De quiche heeft een lekkere glutenvrije korst van amandelmeel.
Voor het voorbereiden van de groente kun je ervoor kiezen om de broccoli even kort te blancheren. Het gaart grotendeels ook wel in de oven maar blijft toch vrij stevig. Hou je daar niet van dan kun je de broccoli dus prima even kort koken voor je het in de quiche doet.
Quiche met tomaten, broccoli en spekjes
Ingrediënten
Voor de korst:
- 260 gram amandelmeel
- 5 el olijfolie
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ tl zout
- 3 el water op kamertemperatuur
Voor de vulling:
- 7 eieren
- ½ tl peper
- 60 ml kokosmelk
- 125 gram cherrytomaatjes gehalveerd
- 200 gram broccoliroosjes kort voorgekookt (optioneel)
- 125 gram spekjes
- basilicum om te serveren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175C.
- Meng in een kom alle ingrediënten voor de korst en kneed goed door.
- Vet een springvorm in en bekleed met bakpapier.
- Verdeel het deeg met je handen over de bodem van de vorm en vorm een rand omhoog.
- Bak de bodem 20 minuten voor.
- Meng eieren, peper en kokosmelk in een kom goed door.
- Voeg de groenten toe en giet het mengsel op je korst.
- Bak de quiche nog 40 minuten of tot het ei gestold is.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.