Quiche met broccoli en tomaat

Quiche met broccoli en tomaat

Een nieuwe week! Dus tijd voor weer eens een lekkere quiche. Heb ik meteen een vraag voor je; wanneer is iets nou een quiche en wanneer is het een hartige taart? Laat ik om te beginnen zeggen dat ik het verschil meestal nogal klein vind.

En ik denk dat ik het ook nog wel eens door elkaar heen gebruik dus bij voorbaat al excuses als ik ergens ooit het een voor het ander hebt verward. Maar goed wat is het verschil tussen een quiche en een hartige taart.

Een quiche heeft altijd een vulling met als hoofd ingredient ei. De bodem van een quiche is niet van bladerdeeg maar is van korstdeeg. Bovendien is een quiche open en niet afgedekt door deeg. Heb je bijvoorbeeld een runderpie dan is dat dus nooit een quiche maar wel een hartige taart.

Glutenvrije quiche

Dan rijst meteen de vraag of een glutenvrije quiche dan wel een quiche is. Want technisch is bijvoorbeeld deze quiche met broccoli niet met een bodem van korstdeeg “zoals het hoort”. Ach uiteindelijk maakt het mij niet uit. Ik denk ook dat mijn overzicht met 10 hartige taarten ook niet helemaal klopt dan.

Van het weekend schreef ik een stuk over wat ik nou eigenlijk wil in het leven. Altijd grappig dat dat soort artikelen de nodige reacties opleveren. Allemaal lief trouwens hoor, maar soms ook wel confronterend.

Affijn terug naar deze quiche met broccoli. De quiche heeft een lekkere glutenvrije korst van amandelmeel.

Voor het voorbereiden van de groente kun je ervoor kiezen om de broccoli even kort te blancheren. Het gaart grotendeels ook wel in de oven maar blijft toch vrij stevig. Hou je daar niet van dan kun je de broccoli dus prima even kort koken voor je het in de quiche doet.

Quiche met broccoli en tomaat

Quiche met tomaten, broccoli en spekjes

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Een heerlijke quiche met een bodem van amandelmeel
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 50 minuten

8 personen

Ingrediënten

Voor de korst:

  • 260 gram amandelmeel
  • 5 el olijfolie
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl zout
  • 3 el water op kamertemperatuur

Voor de vulling:

  • 7 eieren
  • ½ tl peper
  • 60 ml kokosmelk
  • 125 gram cherrytomaatjes gehalveerd
  • 200 gram broccoliroosjes kort voorgekookt (optioneel)
  • 125 gram spekjes
  • basilicum om te serveren

  • Verwarm de oven voor op 175C.
  • Meng in een kom alle ingrediënten voor de korst en kneed goed door.
  • Vet een springvorm in en bekleed met bakpapier.
  • Verdeel het deeg met je handen over de bodem van de vorm en vorm een rand omhoog.
  • Bak de bodem 20 minuten voor.
  • Meng eieren, peper en kokosmelk in een kom goed door.
  • Voeg de groenten toe en giet het mengsel op je korst.
  • Bak de quiche nog 40 minuten of tot het ei gestold is.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 417kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 18g | Vet: 34g | Verzadigd vet: 6g | Transvet: 1g | Cholesterol: 143mg | Natrium: 488mg | Kalium: 209mg | Vezels: 6g | Suiker: 2g | Vitamine A: 441IU | Vitamine C: 26mg | Calcium: 121mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.