Een goed begin van de dag is het halve werk en met dit koolhydraatarme ontbijt met gebakken ei en avocado kun je de hele ochtend door. Of nog langer zelfs.

Koolhydraatarm ontbijt met avocado en ei

Koolhydraatarm ontbijt

Het is weer die tijd van het jaar dat iedereen ineens aan de lijn doet of bewuster omgaat met de voedselkeuzes. Eerlijk gezegd ben ik daar geen uitzondering op, want de maand december is altijd wel eentje van een overdaad aan zoetigheid en andere lekkernijen. Geen ramp, maar wel altijd een reden om in januari weer even te herpakken en dit koolhydraatarm ontbijt is mijn go-to ontbijt in deze tijd van het jaar.

Nee, het is niet mager maar daar geloof ik ook niet in. Goede voeding is zoveel meer dan alleen de calorieën die erin zitten. De komende tijd neem ik je dan ook mee in wat tips en tricks voor een gezonde leefstijl. En dat is niet op dieet gaan. Ik verklap het maar vast.

Koolhydraten zijn overigens niet de vijand. Maar het is wel een feit dat we allemaal veel te veel hiervan naar binnen werken in de vorm van zoete dingen, koekjes, chips, aardappels enzovoort. Langzame koolhydraten uit groente en knollen is een heel ander verhaal.

Koolhydraatarm ontbijt met avocado en ei.

Met avocado en ei

Voor dit koolhydraatarme ontbijt gebruikte ik avocado en ei. Die zitten beiden vol met gezonde vetten en zijn daardoor een perfect begin van de dag. Door de vetten en eiwitten blijft je bloedsuiker stabiel, waardoor je lang verzadigd bent en genoeg energie hebt om ver in de middag door te gaan. De koolhydraten die erin zitten zijn voornamelijk van de zoete aardappel. Die kun je desgewenst ook weglaten als je dat wilt. Ik vond het een lekkere toevoeging en die paar koolhydraten kunnen prima als je verder de vetten en de eiwitten erbij hebt.

Koolhydraatarm ontbijt met avocado en ei

Zonder toast

Uiteraard eet je dit koolhydraatarm ontbijt zonder brood of toast. Wil je het toch ergens op doen, gebruik dan bijvoorbeeld lijnzaadcrackers. Die zijn lekker en stukken beter dan een standaard boterham. Persoonlijk eet ik dit altijd zonder brood of wat dan ook.

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor een koolhydraatarm ontbijt? Check dan zeker hier voor de laatste inspiratie. Eet smakelijk alvast!

Waarom zou je koolhydraatarm eten?

In een maatschappij waarin we allemaal een overdosis aan koolhydraten naar binnen werken worden alle overtollige koolhydraten opgeslagen als vet. Met alle gevolgen van dien. Koolhydraatarm eten zorgt voor een betere verzadiging, een stabielere bloedsuiker (met als gevolg minder (vr)eetbuiten) en minder opslag van overtollig vet.

Koolhydraatarm ontbijt met avocado en ei

Koolhydraatarm ontbijt met avocado en ei

Nog geen review
GangOntbijt
KeukenGezonde keuken

Een goed begin van de dag met dit lekkere stevige ontbijt
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 10 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 100 gr zoete aardappel in blokjes
  • 2 eieren
  • 1 avocado in blokjes
  • 100 gr kerstomaatjes in kwartjes
  • 4 radijsjes in plakjes of kwartjes
  • 1/2 bosje verse koriander gehakt
  • peper en zout
  • 1 bosuitje gesneden in ringetjes
  • 1 tl kokosolie om in te bakken

  • Zet een pannetje met water op en kook de zoete aardappelblokjes in een paar minuten gaar. Giet af en laat uitlekken.
  • Verhit een koekenpan met de kokosolie en bak aan elke kant van de pan een eitje tot deze mooi gaar zijn.
  • Haal de pan van het vuur en verdeel de tomaatjes, radijs, bosui, verse koriander en de zoete aardappelblokjes eroverheen. Serveer in de pan.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 283kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwit: 9g | Vet: 20g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 164mg | Natrium: 107mg | Kalium: 862mg | Vezels: 9g | Suiker: 4g | Vitamine A: 7800IU | Vitamine C: 25mg | Calcium: 64mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.