Dit andijvie recept is inmiddels een dikke hit, maar dat had ik vroeger nooit gedacht. Als kind was ik helemaal niet zo gek op andijvie a la creme. Maar deze paleo en koolhydraatarme versie van de klassieker is heel wat anders dan ieder ander andijvie recept dat je weleens hebt gezien.

Andijvie a la creme met kip

Andijvie recept, maar dan a la creme

Als kind maakte mijn moeder eens in de zoveel tijd een andijvie recept klaar en meestal was dat andijvie a la creme. Uit een pakje. Diepvries als ik me goed herinner en ik was gematigd enthousiast. Aangezien moeders niet kon koken was elke variatie vaak welkom. En andijvie a la creme was dan wel niet fantastisch maar het was weer eens iets anders. We aten dat altijd standaard met een flinke bal gehakt.

Kook andijvie in dit recept niet te lang

Wat ik wel echt essentieel vind bij een andijvie a la creme is dat de andijvie niet te lang kookt. Doorgekookte andijvie is – sorry – een beetje snotterig en echt niet lekker. Ik laat het dus echt aan het eind pas een beetje meewarmen en slinken. Dat is voldoende. Ik wil wel nog een beetje knapperig effect van de andijvie proeven.

Andijvie a la creme

Andijvie a la crème, maar wel lactosevrij

Deze versie van andijvia a la creme is overigens lactosevrij omdat ik kokosmelk gebruik. Nu hoef je niet per se kokosmelk te gebruiken als je daar geen fan van bent. Je kunt ook amandelmelk gebruiken, havermelk of rijstmelk. Het kan wel zijn dat je iets meer arrowroot nodig hebt om het een beetje dikker te maken. Kokosmelk (uit blik) is natuurlijk al iets dikker dan amandelmelk dus dat is wel een verschil.

De kokosmelk maak ik op smaak met edelgistvlokken zodat het een beetje een ‘kazig’ effect heeft. Dat is optioneel overigens. Je kunt ook gewoon diverse kruiden gebruiken. Voor het op smaak maken gebruikte ik dit keer de kruidenmix Shichimi Togarashi van Jonnie Boer. Dat zijn die vierkante blikjes die bovenin het kruidenschap staan. Ik ben er fan van. Zeker ook omdat er geen toegevoegd zout in zit dus dat kun je lekker zelf bepalen. Veel prettiger!

Moet ik de andijvie in dit recept van tevoren koken?

Nee, zeker niet. Je verwerkt de andijvie in dit gerecht gewoon rauw. Je laat het door de hitte van de kokosmelk even slinken, op smaak brengen en dan ben je klaar.

Hoe lang kan ik de andijvie a la creme bewaren?

Je kunt de andijvie a la creme 1-2 dagen in de koeling bewaren of vries het in voor later. Hou dan wel de kipdijfilets apart en vries die in een apart bakje of zakje in.

Andijvie a la creme met kip

Andijvie a la creme met mosterdkip

4.50 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Een lekkere versie van andijvie a la creme met mosterdkip
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 kipdijfilets
  • 6 plakken ontbijtspek
  • 1 tl zeezout
  • 2 el kokosolie
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook gehakt
  • 2 el verse peterselie
  • 80 ml bouillon
  • 400 ml kokosmelk volvet uit blik
  • 1 el arrowroot
  • 3 el dijon mosterd
  • 3 el edelgistvlokken
  • 2 tl specerijenmix ik gebruikte shichimi togarashi van Jonnie Boer
  • 400 gr andijvie fijn gesneden

  • Verhit een koekenpan en bak hierin het ontbijtspek uit. Haal uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
  • Wrijf de kipdij in met peper en zout.
  • Verhit 1 el olie in een grote koekenpan of hapjespan op medium vuur en bak de kip tot deze krokant is en gaar. Zet het vuur lager en haal de kip uit de pan.
  • Zet opzij
  • Haal het meeste van het vet uit de pan maar laat nog een beetje achter. Bak hierin de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook, edelgist en specerijen toe en bak nog eens voor een minuutje.
  • Voeg de bouillon toe en roer de rest van de bodem van de pan los. Laat 3-4 minuutjes doorkoken tot de bouillon met de helft verminderd is.
  • Meng de arrowroot met de kokosmelk en doe hier de mosterd bij. Roer het door tot het een geheel vormt en giet dat in de pan. Laat het even doorkoken tot de saus dikker begint te worden.
  • Voeg de andijvie toe en laat dit slinken.
  • Voeg als laatste de kip weer toe en de verkruimelde ontbijtspek.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 454kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 30g | Vet: 33g | Verzadigd vet: 25g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.02g | Cholesterol: 107mg | Natrium: 953mg | Kalium: 954mg | Vezels: 6g | Suiker: 1g | Vitamine A: 2365IU | Vitamine C: 12mg | Calcium: 107mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.