Pasta met raapstelen, knoflook en chili
Een heerlijke eenvoudige pasta met raapstelen die oorspronkelijk komt uit de cucina povera, oftewel de armeluis keuken van Italië. Raapsteel – cime di rapa -is een echte seizoensgroente en is vanaf maart verkrijgbaar tot ongeveer juni.
Pasta met raapstelen
Misschien heb je ze wel eens in de supermarkt zien liggen, maar weet je niet goed wat je nou eigenlijk moet doen met die raapstelen. Het is een seizoensgroente en je vindt het over het algemeen maar kort in de supermarkt. Van maart tot juni zou het verkrijgbaar moeten zijn.
Maar zoals altijd hangt een en ander natuurlijk samen met hoe populair raapstelen zijn in de betreffende winkel. Koopt niemand het dan is de kans groot dat het niet meer in het assortiment ligt. Ik heb in ieder geval gemerkt dat het echt heel kort in de winkels ligt. Maar ik check het ook niet iedere dag dus dat kan natuurlijk aan mij liggen.
Cucina povera
De cucina povera staat bekend om het werken met eenvoudige ingrediënten. Iets waar de Italiaanse keuken sowieso al in uitblinkt. Als je dit trouwens een interessant iets vindt dan moet je eigenlijk eens kijken naar het nieuwe boek van Giulia Scarpaleggia met de naam cucina povera.
Het boek is nog maar net uit, dus ik heb hem zelf nog niet in handen gehad, maar ik ken Giulia persoonlijk en ze is een fantastische kok dus ik ben er niet bang voor dat dit boek (in het Engels trouwens) ook weer een pareltje is.
Met orechiette
Voor de pasta met raapstelen koos ik dit keer voor orechiette. Alleen al omdat het zo’n toffe naam is om uit te spreken. Haha. Maar het past ook heel goed bij deze pasta. Behalve knoflook, chili en raapsteel zit er namelijk niks in. Geen saus.
Ik vind het heerlijk. Ik ben sowieso fan van pasta met weinig ingrediënten zoals bijvoorbeeld de pasta aglio e olio. In plaats van parmezaanse kaas, die natuurlijk heel duur is, gebruik je hier krokant gebakken broodkruim. Eerlijk is eerlijk, ik heb hier panko gebruikt wat natuurlijk ook duur is, maar je kunt het uitstekend met oud brood maken. Wat eigenlijk de bedoeling is van dit recept.
Wil je parmezaan of andere geraspte kaas toevoegen dan hou ik je niet tegen maar gebruik zeker ook het broodkruim want dat maakt het echt lekkerder door het krokante.
Je kunt natuurlijk ook spekjes bakken en die eroverheen doen. Dat is ook een heerlijk idee! Maar wat minder vegetarisch. Haha..
Nog meer heerlijke pasta recepten:
Pasta met in knoflook en chili geroerbakte raapstelen
Ingrediënten
- 250 gram pasta
- 500 gr raapstelen ongeveer 2 bosjes
- 4 tenen knoflook
- ½ chilipeper
- 50 gram broodkruim van oud brood of grof paneermeel
- Olijfolie
- Zout
Instructies
- Bak het broodkruim, gehusseld met een beetje olie, in de oven op lage temperatuur (100°C) of in een koekenpan krokant en goudbruin.
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en giet af.
- Snijd de onderste harde stukken van de raapstelen en snijd de rest in stukken. Was en droog goed.
- Pel de knoflook en snijd in plakjes. Snijd de chilipeper in kleine stukjes.
- Verhit 2 el olijfolie in een brede pan en laat de knoflook op laag vuur aanfruiten tot het lichtbruin kleurt. Roer dan de chilipeper erdoor, laat een paar minuten meebakken. Voeg de raapstelen toe en laat slinken. Meng de gare pasta erdoor en meng goed. Breng op smaak met zout. Serveer met het krokante broodkruim er overheen
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.