Eenvoudige pastagerechten zoals deze heerlijke pasta met spinazie zijn perfect als snelle doordeweekse maaltijd. Het is een vegetarische maaltijd maar je kunt er ook makkelijk vlees of vis aan toevoegen indien gewenst.

Pasta met spinazie

Pasta met spinazie

Je zou in al het kerstgeweld en Sinterklaas geweld bijna vergeten dat er ook nog ‘gewoon’ gegeten moet worden. De focus ligt in deze tijd van het jaar nogal op alle feestelijkheden, maar gelukkig kunnen we niet 30 dagen per maand desserts eten! Daarom vandaag een lekker en makkelijk recept van pasta met spinazie.

Pasta met spinazie

Maken van de spinaziesaus

Voor de pasta met spinazie begin je met het koken van de pasta. Terwijl dit gebeurd maak je alvast de spinaziesaus. Je kunt natuurlijk de spinazie gewoon gebruiken maar ik vind dit lekkerder omdat het beter verdeeld wordt door de pasta. Om de saus te maken verhit je een grote koekenpan met wat olie. Hierin bak je allereerst de ui mooi glazig, voordat je de knoflook toevoegt.

Zodra de knoflook gaar is voeg je beetje bij beetje de spinazie toe. Omdat het snel slinkt maar wel nogal volumineus is, doe je dit in gedeeltes. Elke keer als de spinazie geslonken is doe je de volgende batch erbij tot je alles hebt opgemaakt.

Pureren met de staafmixer

Om er een saus van te maken doe ik alle spinazie, knoflook en ui in een hoge beker. Ik voeg hier 50 gr parmezaanse kaas aan toe en wat basilicum. Een klein scheutje van het pasta kookwater is handig om het gladder te maken. Dan pureer je het geheel tot je een mooie gladde saus over hebt.

Zodra de pasta gaar is, giet je deze af (bewaar eventueel nog wat kookvocht) en je doet de pasta weer terug in de pan. Giet de spinaziesaus eroverheen en roer alles goed door. Is het iets te droog dan kun je er nog wat kookvocht bij doen.

Serveer de pasta met spinazie vervolgens met extra parmezaanse kaas en verse basilicum voor erover.

Pasta met spinazie

Welke pasta is het beste voor de pasta met spinazie?

Je kunt in principe elke soort pasta gebruiken maar ik vind dit het lekkerste met spaghetti of linguine. Maar als jij het met macaroni of penne wilt eten, dan is dat zeker een optie.

Kun je de pasta bewaren?

Ja dat kan. Ik had nogal veel gemaakt dus heb twee dagen van de pasta gegeten. Wel even goed verwarmen in een koekenpan (of magnetron als je die hebt) en even goed doorroeren. Het wordt ietsje droger als je het opnieuw verhit dus dan is het handig om er wat extra olijfolie door te roeren.

Wat kan ik bij de pasta serveren?

Zoals aangegeven is dit een vegetarische pasta, maar je kunt dit ook heel goed serveren met blokjes kip erbij of een mooie moot zalm.

Pasta met spinazie

Pasta met spinazie

4.41 van 5 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Heerlijk, eenvoudig en snel klaar is deze pasta met spinazie, pijnboompitjes en lekker veel parmezaanse kaas
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 400 gr spinazie
  • 50 gr parmezaanse kaas plus extra om te serveren
  • 300 gr pasta linguine of spaghetti
  • zout en peper
  • 2 el pijnboompitjes geroosterd
  • verse basilicum

  • Zet een grote pan met gezouten water op en kook hierin de pasta beetgaar.
  • Ondertussen verhit je een grote koekenpan met wat olie. Bak hierin de ui tot deze mooi glazig is. Voeg de knoflook toe en bak even kort mee.
  • Voeg nu de spinazie toe in gedeeltes. Elke keer als de spinazie geslonken is voeg je de volgende hoeveelheid toe.
  • Doe de inhoud van de pan over in een hoge maatbeker en voeg de geraspte parmezaanse kaas plus wat blaadjes basilicum toe. Voeg eventueel een lepel kookvocht toe van de pasta. Pureer het geheel met een staafmixer. Proef en voeg eventueel peper en zout toe.
  • Giet de pasta af (bewaar het kookvocht) en doe weer terug in de pan. Voeg de spinaziesaus toe en schud het geheel goed om. Is het te droog voeg dan nog wat kookvocht toe.
  • Serveer de pasta warm met geroosterde pijnboompitjes, extra parmezaanse kaas en verse basilicum.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 397kcal | Koolhydraten: 64g | Eiwit: 18g | Vet: 8g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Cholesterol: 9mg | Natrium: 285mg | Kalium: 813mg | Vezels: 5g | Suiker: 4g | Vitamine A: 9477IU | Vitamine C: 31mg | Calcium: 273mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze snelle pastarecepten:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.