Soms kom je iets tegen en dan weet je meteen; die wil ik maken. Dit recept voor een zoete aardappel en spinazie dahl zag ik op instagram bij @gigi_goes_vegan. Ik moet dan wel meteen bekennen dat ik het ietsje minder vegan heb gemaakt door er yoghurt aan toe te voegen, maar wil je het wel vegan houden dan kun je dat natuurlijk gewoon weglaten. Check zeker ook de reel even van Gigi zelf. Ze heeft nog veel meer lekkere recepten!

zoete aardappel en spinazie dahl

Zoete aardappel en spinazie dahl

Het maken van het recept is super eenvoudig, ondanks dat er best wat specerijen in gaan dus die moet je wel hebben. Of gebruik een mix die kant- en klaar is met Midden Oosterse specerijen. Garam masala (dat zit er sowieso toch al in) of ras el hanout passen hier wel bij denk ik. Maar ik heb het niet geprobeerd. Dus even een kleine disclaimer. En ik zou dan eerder voor garam masala gaan. Dat past beter bij het gerecht.

Op zich zijn de meeste van de specerijen wel redelijk gangbaar, dus hopelijk heb je ze wel in huis. Verder is het simpelweg een kwestie van de ingrediënten aanbakken in een ruime koekenpan of hapjespan. Het is een eenpansgerecht dus hou daar even rekening mee als je ermee aan de slag gaat. Het moet er wel allemaal inpassen en het is behoorlijk wat.

zoete aardappel en spinazie dahl

Alles in een pan

Ik ben hoe dan ook fan van eenpansgerecht en deze zoete aardappel en spinazie dahl is zo lekker! Charlotte – die het gemaakt heeft tijdens een kooksessie – stond al ongeduldig te trappelen omdat ik het recept nog niet gepost had. No pressure. Maar eerlijk; dit is een ideale maaltijd en ondanks dat het 45 minuten ongeveer in beslag neemt is het toch een makkelijk gerecht.

Het is verder heerlijk om dit te serveren met wat flatbread, gehakte koriander, yoghurt en een drizzle olijfolie. Je kunt er rijst bij serveren als je dat wilt, maar ik vond het persoonlijk eigenlijk lekker genoeg zonder de rijst.

Zoete aardappel en spinazie dahl

Ook handig voor mealprep

Hou je ervan om sommige van je maaltijd al van tevoren klaar te maken voor de week? Dit is een ideaal gerecht om als mealprep te gebruiken. Je kunt het al compleet klaar maken en in de koeling blijft het zeker 2-3 dagen goed. Het is ook makkelijk om in te vriezen.

Moet je de linzen van tevoren weken?

Nee, in tegenstelling tot de meeste andere peulvruchten hoef je de linzen niet van tevoren te weken. De rode linzen (geen andere gebruiken!) koken prima gaar in de tijd dat ze in de pan zitten.

Hoe maak ik het gerecht vegan?

Dat is heel eenvoudig. De zoete aardappel en spinazie dahl is in principe al vegan, alleen de yoghurt die ik eraan toevoegde is niet vegan, maar die kun je weglaten of vervangen voor kokosyoghurt. Dat heeft uiteraard wel een totaal andere smaak, maar omdat er al kokosmelk in zit past het prima.

zoete aardappel en spinazie dahl

Zoete aardappel en spinazie dahl

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenIndiase keuken

Lekker makkelijk en lekker pittig is deze zoete aardappel en spinazie dahl
English: Sweet potato and spinach dahl
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 300 g rode linzen
  • 1 zoete aardappel of twee kleintjes
  • 1 handvol baby spinazie
  • 1 gele ui gesnipperd
  • 4-5 teentjes knoflook gehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1 tl chilivlokken
  • 400 g tomatenblokjes 1 blik
  • 1 blik kokosmelk (250 ml)
  • 500 ml bouillon
  • 1 citroen sap
  • zout naar smaak
  • olijfolie

Zo maak je de zoete aardappel en spinazie dahl

  • Verhit een ruime koekenpan met wat olie. Bak de ui glazig en voeg dan de knoflook en gember toe. Voeg tomaten puree en de specerijen toe. Roer tot gecombineerd en kook voor 1 minuut om de smaken te laten ontwikkelen.
  • Voeg de gehakte zoete aardappel toe en een beetje bouillon zodat ze niet aan de pan plakken. Voeg de linzen toe en roer ze even door.
  • Voeg de groentebouillon, tomatenblokjes en kokosmelk toe. Roer om en laat 10-12 minuten rustig koken.
  • Voeg zout naar smaak toe en de spinazie.
  • Het is klaar als de spinazie is geslonken en de saus ingedikt.
  • Serveer met flatbread, gehakte koriander, rijst en yoghurt

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 501kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwit: 18g | Vet: 29g | Verzadigd vet: 24g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Natrium: 799mg | Kalium: 1579mg | Vezels: 14g | Suiker: 8g | Vitamine A: 17243IU | Vitamine C: 47mg | Calcium: 175mg | Ijzer: 11mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.