Simone's Kitchen

Zelf Garam Masala maken

Garam masala maken | simoneskitchen.nl

Hele specerijen zijn het allerbeste!

Sinds we zijn begonnen met het Whole30 programma valt me pas op in hoeveel producten suiker is verwerkt. Dat er suiker in koekjes en snoep zit, dat is een soort logisch, toch? Dat weet je, dus die lopen we met een grote boog voorbij. Maar dat er suiker zit in bijna ALLE producten die in de supermarkt liggen, daar sta je niet bij stil.

Nu heb ik gelukkig geen suikerziekte, maar als je dat wel hebt… dan is dat toch volslagen onmogelijk? Currypaste met suiker, vissaus met suiker, kruidenmix met suiker, gekookte ham (!) met suiker, alle vleeswaren ongeveer trouwens zijn met suiker, nou ja, ik kan de lijst wel eindeloos lang maken maar de boodschap is duidelijk; suiker zit overal in.

zelf garam masala maken | simoneskitchen.nl

Afgezien van het feit dat het op het moment natuurlijk een beetje frustrerend is want alles dat we nodig hebben is niet te vinden zonder suiker. Dus moeten we stad en land af speuren op zoek naar producten die zijn gemaakt zonder suiker. En gelukkig zijn die er wel; ik zal binnenkort wat internet winkels en andere zaakjes die we hebben gevonden in een post zetten voor het geval jullie ook op zoek zijn naar producten zonder al te veel poespas. En god zij dank is er twitter! Want plaats een bericht voor het een of ander en er is geheid iemand die het verlossende woord of het verlossende product heeft. Zo ben ik heel erg blij met het vlees van OKvlees en de prachtige worst van WildVleesch…. En ik heb de pakketten nog niet eens binnen, maar wordt er nu al blij van!

Garam masala maken | simoneskitchen.nl

Dat heeft dan even niks met het recept van vandaag te maken, want dat is garam masala. De allereerste keer dat ik een Indiase curry maakte, gebruikte ik specerijen die ik nog in huis had liggen. Dat was – zo bleek later – absoluut geen goed idee, want gemalen kruiden verliezen hun kracht heel snel. Hoe lang sommige potjes al in de supermarkt liggen dat weet je nooit, dus voor een echte Indiase curry maak ik het liefst mijn eigen garam masala. Het fijne is ook dat je er dan een eigen draai aan kunt geven en met de specerijen kunt varieeren naar hartelust. Het zal ongetwijfeld geen origineel Indiaas recept zijn, maar lekker is het wel!

Print recept Pin recept
3.5 van 4 stemmen

Garam masala

Ingrediënten

 • 2 eetlepels komijn zaad
 • 1 theelepel zwarte pepper korrels
 • 1 kaneel stokje
 • 1 theelepel vers gemalen nootmuskaat
 • 10 groene kardamom peulen zaad verwijderd, peulen weggegooid. (je gebruikt dus het zaad)
 • 2 theelepels kruidnagels
 • 1 theelepel venkelzaad
 • 1 theelepel mosterdzaad
 • 1 theelepel korianderzaad
 •  

Instructies

 • Breek het kaneelstokje in een paar stukken en rooster de komijn, zwarte pepper, kaneel, kardamom, kruidnagel, venkel, mosterd en koriander in een droge koekenpan. Doe dit voor 1 of 2 minuten of totaal het geheel geurig wordt. Laat het niet aanbranden! (en let op, want de mosterdzaadjes kunnen nog wel eens rondspringen)
 • Maal alles samen in een vijzel of een keukenmachine. Zorg ervoor dat in ieder geval dingen als kruidnagels goed gemalen zijn. Die zijn niet echt aangenaam om heel in je mond te krijgen. Het blijft ongeveer een maand goed als je het in een luchtdicht potje bewaard.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

18 comments

 1. Avatar

  Op de zwarte markt in Beverwijk heb je echt heel lekkere en pure kruidenmixen. Dus ik voel een dagje bazaar aankomen!

 2. Avatar

  Oh, heerlijk! Ik ben dol op verse ingrediënten en recepten. Zelf maken is toch veeeel lekkerder!

 3. Avatar

  Een hele prettige site om te lezen. Dank hiervoor.
  Vraag: ik zoek een kleine electrische kruidenmolen, voor het malen van harde specerijen. Overal zijn grote te koop en vooral voor het hakken van peterselie of ui. Maar ik zoek specifiek voor harde zaden en specerijen. Kunt u me wellicht een suggestie aan de hand doen. Ook zou het makkelijk zijn voor de garam masala.
  Alvast dank voor uw reactie.
  Ik ben ook blij met uw info over OKvlees en de kippeninfo.
  Met groet,
  Mardi Oortwijn
  Austerlitz

  • Simone van den Berg

   Hallo Mardi,
   Ik heb zelf niet een electrische maar een kleine handmolen die ik heb gekocht bij gekruid.nl Zij hebben daar een kleine die je kunt vastschroeven aan het aanrecht en die doet het prima. Een ander alternatief is een oude koffiemolen zoals iedereen die vroeger had om de koffiebonen te vermalen. Die zouden ook kunnen! ik hoop dat je hier iets aan hebt!
   Groeten
   Simone

 4. Avatar

  Hou Simone,

  Ik was zoek naar wat garam masala überhaupt was, en ben hier terecht gekomen. En wat een leuke site zeg, ik ben direkt vergeten dat ik eigenlik iets heel anders wilde lezen.

  Jouw recept zal ik trouwens van het weekend gelijk uitproberen.

  Van whole30 had ik zo og niet veel gehoord, maar ik denk dat ik het na het lezen van een arikel in een Belgisch tijdschrift min of meer zo gedaan heb. Ik heb in Mei dit jaar suiker ontvriend omdat men mij gezegd had, dat dit een positieve invloed op mijn pijn zou kunnen hebben. Mijn leven is zonder suiker kompleet veranderd en ik voel me een stuk beter. Ik heb ook urenlang in de diverse supers gestaan en etiketten gelezen.

  • Simone van den Berg

   Hoi Edwin! Wat leuk dat je hier terecht bent gekomen! En ja geen suiker eten heeft – als je er gevoelig voor bent – denk ik een hele grote impact. Ik vond de whole30 erg goed te doen en een aanrader maar ik ben nu wel weer min of meer normaal aan het eten. Probeer wel een aantal dingen vast te houden maar zeker met mijn werk is het flink moeilijk om altijd paleo te eten! 😉 En ik vind het allemaal ook te lekker. Plus dat ik persoonlijk geen last heb van suiker en granen dus… Maar als je zonder suiker beter kunt leven dan is die keus denk ik snel gemaakt!

 5. Avatar

  Ga ik op de Indiase tour, kom ik jou tegen. Fijn, wat ik kan het hier niet zomaar vinden en dit heb ik gewoon allemaal in huis. Thanks Simone!

 6. Avatar

  Hi Simone,
  Dankjewel voor dit recept!
  Ik wil komende week voor een recept graag zelf garam masala maken.
  Zou ik eventueel ook de kruiden gemalen kunnen gebruiken i.pv. het hele zaad of de korrel? Ik heb namelijk gemalen kruidnagel, komijn, venkel, kaneel etc. al in huis.

  Bedankt voor de heerlijke recepten.
  Ik blijf je volgen.

  Groetjes,
  Cathelijne.

  • Simone van den Berg

   He Cathelijne,
   Dank je wel! Ja je kunt ook de gemalen kruiden gebruiken. Ik vind wel zelf altijd dat gemalen kruiden snel hun kracht verliezen. Hele specerijen blijven langer goed, maar je kunt ze wel gebruiken. Kijk van tevoren even hoe oud ze zijn. Als er geen geur meer aan zit, is de kans groot dat ze echt al te oud zijn om te gebruiken. Succes! Simone

  • Avatar

   Dankjewel voor jouw uitgebreide antwoord en tips!

 7. Avatar

  Ik kocht een oude koffiemolen op een rommelmarktje, die gebruik ik o.a. voor het fijnmalen van de kruiden.  Heel handig!

 8. Avatar

  Beste Simone,

  Dank voor het recept van GARAM MASALA. Ik wil dit recept gaan maken. Je schrijft over 1 kaneel stokje. Het klinkt wellicht pietluttig maar aan welke afmeting moet ik denken of hoeveel gram kaneel.

  Met vriendelijke groet,

  Jurgen de Boer

 9. Avatar

  Ik gebruik voor het malen van zaden en kruiden een vijzel. Ook wel voor knoflook, omdat in een knoflookpers veel achterblijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!