Garam masala maken | simoneskitchen.nl

Hele specerijen zijn het allerbeste!

Sinds we zijn begonnen met het Whole30 programma valt me pas op in hoeveel producten suiker is verwerkt. Dat er suiker in koekjes en snoep zit, dat is een soort logisch, toch? Dat weet je, dus die lopen we met een grote boog voorbij. Maar dat er suiker zit in bijna ALLE producten die in de supermarkt liggen, daar sta je niet bij stil.

Nu heb ik gelukkig geen suikerziekte, maar als je dat wel hebt… dan is dat toch volslagen onmogelijk? Currypaste met suiker, vissaus met suiker, kruidenmix met suiker, gekookte ham (!) met suiker, alle vleeswaren ongeveer trouwens zijn met suiker, nou ja, ik kan de lijst wel eindeloos lang maken maar de boodschap is duidelijk; suiker zit overal in.

zelf garam masala maken | simoneskitchen.nl

Afgezien van het feit dat het op het moment natuurlijk een beetje frustrerend is want alles dat we nodig hebben is niet te vinden zonder suiker. Dus moeten we stad en land af speuren op zoek naar producten die zijn gemaakt zonder suiker. En gelukkig zijn die er wel; ik zal binnenkort wat internet winkels en andere zaakjes die we hebben gevonden in een post zetten voor het geval jullie ook op zoek zijn naar producten zonder al te veel poespas. En god zij dank is er twitter! Want plaats een bericht voor het een of ander en er is geheid iemand die het verlossende woord of het verlossende product heeft. Zo ben ik heel erg blij met het vlees van OKvlees en de prachtige worst van WildVleesch…. En ik heb de pakketten nog niet eens binnen, maar wordt er nu al blij van!

Garam masala maken | simoneskitchen.nl

Dat heeft dan even niks met het recept van vandaag te maken, want dat is garam masala. De allereerste keer dat ik een Indiase curry maakte, gebruikte ik specerijen die ik nog in huis had liggen. Dat was – zo bleek later – absoluut geen goed idee, want gemalen kruiden verliezen hun kracht heel snel. Hoe lang sommige potjes al in de supermarkt liggen dat weet je nooit, dus voor een echte Indiase curry maak ik het liefst mijn eigen garam masala. Het fijne is ook dat je er dan een eigen draai aan kunt geven en met de specerijen kunt varieeren naar hartelust. Het zal ongetwijfeld geen origineel Indiaas recept zijn, maar lekker is het wel!

Garam masala

Ingredients:

  • 2 eetlepels komijn zaad
  • 1 theelepel zwarte pepper korrels
  • 1 kaneel stokje
  • 1 theelepel vers gemalen nootmuskaat
  • 10 groene kardamom peulen, zaad verwijderd, peulen weggegooid. (je gebruikt dus het zaad)
  • 2 theelepels kruidnagels
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel korianderzaad

 

Directions:

Breek het kaneelstokje in een paar stukken en rooster de komijn, zwarte pepper, kaneel, kardamom, kruidnagel, venkel, mosterd en koriander in een droge koekenpan. Doe dit voor 1 of 2 minuten of totaal het geheel geurig wordt. Laat het niet aanbranden! (en let op, want de mosterdzaadjes kunnen nog wel eens rondspringen)
Maal alles samen in een vijzel of een keukenmachine. Zorg ervoor dat in ieder geval dingen als kruidnagels goed gemalen zijn. Die zijn niet echt aangenaam om heel in je mond te krijgen. Het blijft ongeveer een maand goed als je het in een luchtdicht potje bewaard.