Zelf Garam Masala maken
Garam masala is een van de meeste bekende specerijenmixen en heel makkelijk om zelf thuis te maken.
Hoe maak je zelf garam masala
Een van mijn favoriete specerijenmixen om te gebruiken in de keuken is garam masala. Het is heerlijk, het ruikt goddelijk en het is heel makkelijk om te maken.
Oorsprong van garam masala
Garam masala komt van oorsprong uit de Noord-Indiase keuken, maar is ook veel gebruikt in India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh and Afghanistan. Het is enigszins over de landen heen gevlogen als het ware. Bovendien kun je het tegenwoordig ook in Nederland heel goed verkrijgen.
Hele specerijen
Hoewel de samenstelling nog wel eens kan variëren, als je zelf garam masala gaat maken kun je het goed aanpassen aan je eigen smaak. Dit is mijn versie, maar er zijn ook varianten met laurierblad, foelie en andere samenstellingen. Er is geen goed of fout in dit verhaal. Ik gebruik hier kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, nootmuskaat, kardemom, kaneel, venkelzaad en zwarte peper korrels.
Belangrijk is wel dat je hele specerijen gebruikt. Natuurlijk kun je ook voor de snelle versie kiezen en van alles de gemalen varianten gebruiken. Dat is niet per definitie verkeerd.
Maar…. het probleem met kruiden die al langere tijd in de supermarkt liggen is dat ze over het algemeen aan kracht verliezen. Vervolgens ligt het vaak nog eens maanden (en soms zelfs jaren) in jouw kruidenlaatje. Tegen de tijd dat je garam masala wilt gaan maken is er kraak nog smaak aan te vinden.
Zelf roosteren
Dus raad ik aan om hele specerijen te gebruiken. Ten eerste blijft het langer goed en je zult zien dat de smaak vele malen beter is. Komt nog bij dat het kopen van hele specerijen veel goedkoper is dan potjes met gemalen spul.
Voor het maken van de garam masala rooster ik de specerijen eerst in een droge koekenpan en maal ze daarna in een vijzel of in de keukenmachine. Nog beter is een koffiemaalapparaatje maar dat heeft lang niet iedereen in huis.
Heb je de smaak te pakken van het zelf maken van specerijenmixen? Probeer dan ook eens om zelf ras el hanout te maken!
Welke specerijen zitten er in garam masala?
De exacte specerijen kunnen van recept tot recept variëren maar meestal vind je de volgende specerijen terug in garam masala:
- komijn
- nootmuskaat
- kardemom (zwart of groen of beiden)
- venkelzaad
- kruidnagel
- kaneel
- koriander
- mosterdzaad
Hoe lang kun je garam masala bewaren?
In een luchtdicht potje kun je de mix ongeveer een maand bewaren. Waarschijnlijk langer maar de beste test hiervoor is je neus. Als je het potje open doet en er komt amper geur uit dan is het een teken dat de mix waarschijnlijk toe is aan vervanging. Maak dus ook niet al teveel, dan kun je het vaker vers maken.
Waarmee kan ik garam masala vervangen?
Dit is een tricky vraag want de specifieke kruidencombinatie kun je niet zomaar vervangen. De beste optie is dan nog om de losse ingrediënten zoals je ze hieronder ziet te gebruiken, maar echt een exacte vervanging is er niet voor.
Garam masala
Benodigdheden
- Vijzel
Ingrediënten
- 2 el komijnzaad
- 1 tl zwarte peper korrels
- 1 kaneel stokje
- 1 tl vers gemalen nootmuskaat
- 10 groene kardamom peulen zaad verwijderd, peulen weggegooid. (je gebruikt dus het zaad)
- 2 tl kruidnagels
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl mosterdzaad
- 1 tl korianderzaad
Instructies
- Breek het kaneelstokje in een paar stukken en rooster de komijn, zwarte peper, kaneel, kardamom, kruidnagel, venkel, mosterd en koriander in een droge koekenpan. Doe dit voor 1 of 2 minuten of totaal het geheel geurig wordt. Laat het niet aanbranden! (en let op, want de mosterdzaadjes kunnen nog wel eens rondspringen)
- Maal alles samen in een vijzel of een keukenmachine. Zorg ervoor dat in ieder geval dingen als kruidnagels goed gemalen zijn. Die zijn niet echt aangenaam om heel in je mond te krijgen. Het blijft ongeveer een maand goed als je het in een luchtdicht potje bewaard.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ik gebruik voor het malen van zaden en kruiden een vijzel. Ook wel voor knoflook, omdat in een knoflookpers veel achterblijft.
Beste Simone,
Dank voor het recept van GARAM MASALA. Ik wil dit recept gaan maken. Je schrijft over 1 kaneel stokje. Het klinkt wellicht pietluttig maar aan welke afmeting moet ik denken of hoeveel gram kaneel.
Met vriendelijke groet,
Jurgen de Boer
He Jurgen, gewoon een standaard kaneelstokje. Zoveel maakt het niet uit hoor dus neem gewoon wat je hebt of vindt. Ik weeg het zelf nooit dus geen idee hoeveel kaneel het uiteindelijk oplevert.
Ik kocht een oude koffiemolen op een rommelmarktje, die gebruik ik o.a. voor het fijnmalen van de kruiden. Heel handig!
Ja inderdaad superhandig zo’n oud koffiemolentje… Ik ben nog op zoek naar eentje!
Hi Simone,
Dankjewel voor dit recept!
Ik wil komende week voor een recept graag zelf garam masala maken.
Zou ik eventueel ook de kruiden gemalen kunnen gebruiken i.pv. het hele zaad of de korrel? Ik heb namelijk gemalen kruidnagel, komijn, venkel, kaneel etc. al in huis.
Bedankt voor de heerlijke recepten.
Ik blijf je volgen.
Groetjes,
Cathelijne.
He Cathelijne,
Dank je wel! Ja je kunt ook de gemalen kruiden gebruiken. Ik vind wel zelf altijd dat gemalen kruiden snel hun kracht verliezen. Hele specerijen blijven langer goed, maar je kunt ze wel gebruiken. Kijk van tevoren even hoe oud ze zijn. Als er geen geur meer aan zit, is de kans groot dat ze echt al te oud zijn om te gebruiken. Succes! Simone
Dankjewel voor jouw uitgebreide antwoord en tips!
Ga ik op de Indiase tour, kom ik jou tegen. Fijn, wat ik kan het hier niet zomaar vinden en dit heb ik gewoon allemaal in huis. Thanks Simone!
Ja joh die van den berg kom je echt overal tegen.. Hahaha… Maar toch wel weer handig dat je nu lekker garam masala kunt maken! 😉
Hou Simone,
Ik was zoek naar wat garam masala überhaupt was, en ben hier terecht gekomen. En wat een leuke site zeg, ik ben direkt vergeten dat ik eigenlik iets heel anders wilde lezen.
Jouw recept zal ik trouwens van het weekend gelijk uitproberen.
Van whole30 had ik zo og niet veel gehoord, maar ik denk dat ik het na het lezen van een arikel in een Belgisch tijdschrift min of meer zo gedaan heb. Ik heb in Mei dit jaar suiker ontvriend omdat men mij gezegd had, dat dit een positieve invloed op mijn pijn zou kunnen hebben. Mijn leven is zonder suiker kompleet veranderd en ik voel me een stuk beter. Ik heb ook urenlang in de diverse supers gestaan en etiketten gelezen.
Hoi Edwin! Wat leuk dat je hier terecht bent gekomen! En ja geen suiker eten heeft – als je er gevoelig voor bent – denk ik een hele grote impact. Ik vond de whole30 erg goed te doen en een aanrader maar ik ben nu wel weer min of meer normaal aan het eten. Probeer wel een aantal dingen vast te houden maar zeker met mijn werk is het flink moeilijk om altijd paleo te eten! 😉 En ik vind het allemaal ook te lekker. Plus dat ik persoonlijk geen last heb van suiker en granen dus… Maar als je zonder suiker beter kunt leven dan is die keus denk ik snel gemaakt!
Een hele prettige site om te lezen. Dank hiervoor.
Vraag: ik zoek een kleine electrische kruidenmolen, voor het malen van harde specerijen. Overal zijn grote te koop en vooral voor het hakken van peterselie of ui. Maar ik zoek specifiek voor harde zaden en specerijen. Kunt u me wellicht een suggestie aan de hand doen. Ook zou het makkelijk zijn voor de garam masala.
Alvast dank voor uw reactie.
Ik ben ook blij met uw info over OKvlees en de kippeninfo.
Met groet,
Mardi Oortwijn
Austerlitz
Hallo Mardi,
Ik heb zelf niet een electrische maar een kleine handmolen die ik heb gekocht bij gekruid.nl Zij hebben daar een kleine die je kunt vastschroeven aan het aanrecht en die doet het prima. Een ander alternatief is een oude koffiemolen zoals iedereen die vroeger had om de koffiebonen te vermalen. Die zouden ook kunnen! ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Groeten
Simone
Oh, heerlijk! Ik ben dol op verse ingrediënten en recepten. Zelf maken is toch veeeel lekkerder!
Dat ben ik helemaal met je eens Laura. Plus dat je ook nog eens zelf je smaak kunt bepalen!
Op de zwarte markt in Beverwijk heb je echt heel lekkere en pure kruidenmixen. Dus ik voel een dagje bazaar aankomen!
Ja hoor Es, ik voel hem ook.. 😉