Simone's Kitchen

Zelf Garam Masala maken

Zelf garam masala maken

Hoe maak je zelf garam masala

Een van mijn favoriete specerijenmixen om te gebruiken in de keuken is garam masala. Het is heerlijk, het ruikt goddelijk en het is heel makkelijk om te maken.

Oorsprong van garam masala

Garam masala komt van oorsprong uit de Noord-Indiase keuken, maar is ook veel gebruikt in India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh and Afghanistan. Het is enigszins over de landen heen gevlogen als het ware. Bovendien kun je het tegenwoordig ook in Nederland heel goed verkrijgen.

Zelf garam masala maken

Hele specerijen

Hoewel de samenstelling nog wel eens kan variëren, als je zelf garam masala gaat maken kun je het goed aanpassen aan je eigen smaak. Dit is mijn versie, maar er zijn ook varianten met laurierblad, foelie en andere samenstellingen. Er is geen goed of fout in dit verhaal. Ik gebruik hier kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, nootmuskaat, kardemom, kaneel, venkelzaad en zwarte peper korrels.

Belangrijk is wel dat je hele specerijen gebruikt. Natuurlijk kun je ook voor de snelle versie kiezen en van alles de gemalen varianten gebruiken. Dat is niet per definitie verkeerd.

Maar…. het probleem met kruiden die al langere tijd in de supermarkt liggen is dat ze over het algemeen aan kracht verliezen. Vervolgens ligt het vaak nog eens maanden (en soms zelfs jaren) in jouw kruidenlaatje en tegen de tijd dat je garam masala wilt gaan maken is kraak nog smaak aan te vinden.

zelf garam masala maken

Zelf roosteren

Dus raad ik aan om hele specerijen te gebruiken. Ten eerste blijft het langer goed en je zult zien dat de smaak vele malen beter is. Komt nog bij dat het kopen van hele specerijen veel goedkoper is dan potjes met gemalen spul.

Voor het maken van de garam masala rooster ik de specerijen eerst in een droge koekenpan en maal ze daarna in een vijzel of in de keukenmachine. Nog beter is een koffiemaalapparaatje maar dat heeft lang niet iedereen in huis.

Heb je de smaak te pakken van het zelf maken van specerijenmixen? Probeer dan ook eens om zelf ras el hanout te maken!

Zelf garam masala maken
Print recept Pin recept
3.86 van 7 stemmen

Garam masala

Het zelf maken van een van de populairste specerijenmixen is heel eenvoudig!
Voorbereidingstijd: 5 min
Bereidingstijd: 5 min

Benodigdheden

  • Vijzel

Ingrediënten

  • 2 el komijnzaad
  • 1 tl zwarte peper korrels
  • 1 kaneel stokje
  • 1 tl vers gemalen nootmuskaat
  • 10 groene kardamom peulen zaad verwijderd, peulen weggegooid. (je gebruikt dus het zaad)
  • 2 tl kruidnagels
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl korianderzaad

Instructies

  • Breek het kaneelstokje in een paar stukken en rooster de komijn, zwarte peper, kaneel, kardamom, kruidnagel, venkel, mosterd en koriander in een droge koekenpan. Doe dit voor 1 of 2 minuten of totaal het geheel geurig wordt. Laat het niet aanbranden! (en let op, want de mosterdzaadjes kunnen nog wel eens rondspringen)
  • Maal alles samen in een vijzel of een keukenmachine. Zorg ervoor dat in ieder geval dingen als kruidnagels goed gemalen zijn. Die zijn niet echt aangenaam om heel in je mond te krijgen. Het blijft ongeveer een maand goed als je het in een luchtdicht potje bewaard.
Gang: Basis
Keuken: Indian
Trefwoord: komijn

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.