Is je avocado goed rijp?

Het blijft lastig, inschatten of de avocado die je in de supermarkt in je handen hebt goed rijp is om te eten. Het is mij in ieder geval al vaker dan eens gebeurd dat ik thuis een avocado opensnijd en er dan achter kom dat deze keihard is, of helemaal bruin van binnen! Nu eet ik nogal veel avocado’s en heb ik een aantal handige tips voor jou waarmee jij altijd de goede, rijpe avocado uitkiest! 

IMG 5301

NIET DOEN: 

Afgaan op kleur. 

Je zou zeggen dat een avocado met een lichtgroene schil nog lang niet rijp is. En de donkere schil wel. Nu is dat niet helemaal waar. Toegegeven, bij sommige avocado’s werkt het zo. Maar er bestaan verschillende rassen avocado’s. En sommige rassen hebben nou eenmaal een helder groene schil.
In de supermarkt is echter de meest voorkomende avocado een met donkere, gebobbelde schil. Aan deze schil zou je in theorie kunnen zien hoe rijp ze zijn, maar dan moet je wel een goed getraind oog hebben. Dus het is beter om af te gaan op onderstaande tips. 

WEL DOEN: 

Kijken naar de steelaanzet. 

Hier komt de grote truc naar boven! Elke avocado heeft namelijk een soort pitje zitten waarmee hij aan de plant heeft vastgezeten. De steelaanzet, noem ik dit. En hieraan kun je zien of de avocado goed is, of te rijp. Haal je namelijk dit pitje van de avocado af, dan kun je aan de kleur die eronder vandaan komt zien of de avocado goed rijp is. Komt hieronder een bruin kuiltje vandaan, dan is de avocado al te ver aan het rijpen, en kun je beter een andere uitzoeken. Is het kuiltje helder en groen, dan heb je een rijpe avocado te pakken. 

IMG 5310

Voelen. 

Het groene kuiltje onder de steelaanzet kan echter ook betekenen dat de avocado nog niet rijp genoeg is. Maar je kunt beter een minder rijpe, dan een te rijpe avocado mee naar huis nemen. Vind ik dan. Heb je een avocado met een groen kuiltje te pakken? Knijp dan even zachtjes in de vrucht, om te voelen of het vruchtvlees zacht is. Geeft deze lichtjes mee, dan heb je een perfecte avocado! 

Testen of je avocado rijp is

Dus, als je deze tips in de gaten houdt de eerstvolgende keer dat je een avocado koopt, dan komt het vast en zeker goed en heb je keer op keer een heerlijke, verse avocado te pakken. 

En ben je op zoek naar kook-inspiratie met avocado? Wat dacht je van avocadosoep of deze heerlijke salade met avocado en garnaal. Of check hier alle recepten met avocado. Enjoy!

Delen is fijn!