Plotseling zin om te bakken maar heb je alles in huis behalve eieren? Of geen tijd of zin om naar de winkel te gaan. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen in bak-recepten. Ik laat je zien hoe, het is een eitje!

Ga je eieren vervangen in een recept hou er dan wel rekening mee dat de meeste hieronder vermelde ingredienten wat minder bindkracht hebben dus een baksel zal iets lossen zijn dan je gewend bent.

Appelmoes. 

Appelmoes is een goede binder en brengt tegelijkertijd een subtiele zoetzure smaak aan je bakgerechten. Vervang 1 ei door 3 eetlepels appelmoes, en je kunt aan de slag! 

Appelmoes - eieren vervangen

Banaan. 

Banaan is hoog in zetmeel en daardoor werkt dit uitstekend om je beslag te binden. Prak 1 rijpe banaan om 1 eitje te vervangen. Het voegt overigens (net zoals de appelmoes) ook een zoete smaak toe. Dus wellicht kun je zelfs minder suiker gebruiken (win-win!) 

De banaan bindt wel iets minder goed dan een ei dus met het bakken van bijvoorbeeld pannenkoeken even voorzichtig omdraaien om te voorkomen dat het uit elkaar valt.

Ei vervangen

Chiazaad. 

Chiazaad heeft weinig smaak, en is daarom uitstekend geschikt om een eitje te vervangen. Om.1 ei te vervangen meng je 1 el chiazaad met 3 el water en laat minimaal 10 minuten staan. Het krijgt een soort gelei-achtige structuur die uitstekend je ei kan vervangen. 

Lijnzaad

Lijnzaad werkt op dezelfde manier als chiazaad. Je neemt 1 el lijnzaad (gemalen werkt het beste) en dit laat je 10 minuten staan in water. Door het laten staan in het water zul je zien dat het lijnzaad indikt en een soort gelei wordt. Verwerk het verder zoals je een ei zou verwerken.

Of je lijnzaad of chia gebruikt is min of meer een persoonlijke keuze. Voor zover ik heb kunnen zien is de werking nagenoeg gelijk. Het is misschien maar net wat je in huis hebt.

chiazaad
Chia zaad

Notenpasta. 

Oké, deze is wel echt bepalend voor de smaak. Maar 3 flinke eetlepels pindakaas of andere notenboter is een goede vervanger voor 1 ei. 

Zin gekregen om te bakken? Probeer dan zeker deze Banoffee Pie, of deze goddelijke Pruimen Frangipane Taart! (of gewoon allebei…)

Delen is fijn!