Deze pruimentaart met frangipane is zo ontzettend lekker! Bovendien uper makkelijk om te maken. Ben je op zoek naar een lekker recept met pruimen? Dan zit je met deze pruimentaart goed. Je kunt de korst zelf maken zoals ik hier heb gedaan of ga voor gemak en neem een kant- en klaar deeg.

Heerlijke pruimen frangipane taart

Pruimentaart met frangipane

Ik heb een zwakke plek voor frangipane. Of misschien heb ik een zwakke plek voor amandelmeel baksels in het algemeen. Ik vind het zo lekker! En het voegt zoveel toe aan een cake of taart. Alleen bloem is natuurlijk ook lekker, maar het amandelmeel geeft het een extra dimensie naar mijn mening.

Deze pruimen frangipane taart ontstond eigenlijk min of meer per ongeluk. Ik had een shoot gehad waarbij we een pruimentaartje maakten en er waren nog een stuk of vijf grote pruimen over. Ze begonnen aardig (over) rijp te worden en aangezien ik een dagje vrij had onverwachts… besloot ik een pruimentaart met frangipane te bakken.

Pruimen frangipane taart

Makkelijk

Het maken van de pruimentaart met frangipane is niet ingewikkeld maar omdat ik de bodem hier zelf gemaakt heb, duurt het wel eventjes. Je moet het deeg maken en vervolgens moet dat koelen. Uitrollen en bekleden, blind bakken en dan nog afbakken met de frangipane. Dus ja makkelijk, maar nee, niet snel.

Wil je een snellere versie van deze lekkere pruimentaart dan kun je natuurlijk ook een rol kant- en klaar deeg gebruiken. Dat hebben ze tegenwoordig goed verkrijgbaar in het koelvak van de supermarkt. Bijna net zo lekker, maar zeker een heel stuk sneller.

Heerlijk korstdeeg

Het korstdeeg recept wat ik gebruik voor de pruimentaart met frangipane is al jaren mijn absolute favoriet. Het is makkelijk en altijd lekker. Je kunt dit overigens ook gebruiken voor een hartige taart. In dat geval doe je er wat zout door en laat je de suiker weg. Het recept is verder hetzelfde.

De truc is om het deeg niet te warm te laten worden. Voor ik dit recept leerde van Helene Dujardin tijdens een workshop in Ierland maakte ik – zo bleek achteraf – altijd de fout om het deeg veel te lang door mijn handen te laten gaan. Mijn handen zijn warm, dat verschilt per persoon, maar die van mij zijn te warm om dit soort deeg te kneden. Dus maak ik het sindsdien altijd in een keukenmachine.

Deze pruimentaart met frangipane gebruikt uiteraard ook datzelfde deeg.

Pruimen frangipanetaart

Wat is frangipane?

Frangipane is een zoete vulling die veel wordt gebruikt in gebak. Het is een mix van gemalen amandelen, suiker, boter en eieren. Het heeft een lekker notige smaak en je vindt het terug als vulling in taartjes en cakes. Door de frangipane wordt het vaak lekker smeuïg en blijft het gebak ook langer vers. Check maar eens de peren crumble met frangipane, de rabarber frangipane of de mango frangipane.

De term frangipane komt oorspronkelijk van een soort parfum, maar het amandelgebak leek daarop qua geur en werd daarom zo genoemd. En in de loop der tijd is frangipane de officiële naam geworden van dit amandelgebak.

Maken van de frangipane

Wat met frangipane altijd wel gebeurd is dat het er een beetje op lijkt dat het splits. Als je de eieren bij het botermengsel doet ziet het er wat onappetijtelijk uit, maar het komt goed. Zodra je de amandel en bloem toevoegt wordt je beslag weer gladder. Blijft altijd wel een beetje grover door de structuur van het amandelmeel.

Pruimen frangipane taart

Pruimentaart met frangipane

4 van 2 stemmen
GangDessert
KeukenHollandse keuken

Deze heerlijke pruimentaart met frangipane is de perfecte manier om pruimen op te maken!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 50 minuten
Koeltijd30 minuten
totaal 1 uur 50 minuten

12 personen

Materiaal

  • Vlaaivorm 24 cm met losse bodem

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 310 gr bloem
  • 60 gr suiker
  • Flinke snuf zout
  • 230 gr ongezouten boter gekoeld en in kleine blokjes
  • 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te brengen

Frangipane

  • 125 gr zachte boter
  • 125 gr poedersuiker
  • 1/2 tl amandel extract
  • 3 eieren
  • 125 gr amandelmeel
  • 30 gr bloem
  • 3-4 pruimen pit verwijderd, in plakjes

  • Minstens 30 minuten voor je klaar bent om te gaan uitrollen en bakken bereid je je deeg voor. In de kom van een keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, doe je de bloem en het zout en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg de boter toe en doe dit nogmaals, ongeveer 40-50 keer of tot de boter door de bloem is gemengd en het grof is en een beetje lijkt op de consistentie van kleine erwtjes.
  • Voeg langzaam het water toe terwijl de motor draait. Voeg net genoeg toe totdat het deeg samen komt in een losse kruimelige bal.
  • Leeg de kom boven een licht met bloem bestoven aanrechtblad. Maak er een platte schijf van ongeveer 2 cm dik, rol in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Frangipane

  • Om de frangipane te maken doe je de zachte boter en de poedersuiker samen in een mengkom en mix tot het romig en luchtig is geworden.
  • Voeg de eieren er een voor een aan toe en meng elke keer goed door. Het zal er een beetje uit gaan zien alsof het aan het schiften is, maar maak je geen zorgen; het komt weer goed!
  • Voeg het amandelextract toe terwijl de machine draait en voeg de bloem en het amandelmeel beetje voor beetje toe.
  • Zodra je klaar bent om je taart in elkaar te zetten haal je het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot het dun genoeg is en leg het met je deegroller of met je handen in de klaarstaande vorm. Je kunt een grote vorm gebruiken of een paar kleine. Het makkelijkste is het om een vorm te gebruiken met een losse bodem. Die werken het prettigste. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg.
  • Bak je taart eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop bakbonen of gedroogde peulvruchten te doen. Dit verzwaard het papier en zorgt dat het niet omhoog komt.
  • Bak het blind voor ongeveer 20 minuten op 180 C. Haal de taartvorm eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 10 minuten.
  • Haal uit de oven.
  • Doe de frangipane vulling op je deegbodem en strijk de bovenkant glad. Snij de pruimen door midden en daarna in plakjes. Die druk je in een motief wat je leuk vindt aan de bovenkant in het frangipane beslag.
  • Doe de taart in de oven en bak 25-30 minuten of tot de pruimentaart goudbruin en gaar is.. Haal uit de oven en laat iets afkoelen voor je de taart uit de vorm haalt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 458kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwit: 7g | Vet: 31g | Verzadigd vet: 16g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 1g | Cholesterol: 105mg | Natrium: 207mg | Kalium: 79mg | Vezels: 2g | Suiker: 17g | Vitamine A: 856IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 41mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Pin dit recept!

Pruimen frangipane taart

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.