Pruimen frangipane taart – gewoon de lekkerste
Pruimen frangipane taart
Ik heb een zwakke plek voor frangipane. Of misschien heb ik een zwakke plek voor amandelmeel baksels in het algemeen. Ik vind het zo lekker! En zoveel toevoegen aan een cake of taart. Alleen bloem is natuurlijk ook lekker, maar de amandelmeel geeft het een extra dimensie naar mijn mening.
Deze pruimen frangipane taart ontstond eigenlijk min of meer per ongeluk. Ik had een shoot gehad waarbij we een pruimentaartje maakten en er waren nog een stuk of vijf grote pruimen over. Ze begonnen aardig (over) rijp te worden en aangezien ik een dagje vrij had onverwachts… besloot ik een pruimen frangipane taart te bakken.
Makkelijk
Het maken van de pruimentaart is niet ingewikkeld maar omdat ik de bodem hier zelf gemaakt heb, duurt het wel eventjes. Je moet het deeg maken en vervolgens moet dat koelen. Uitrollen en bekleden, blind bakken en dan nog afbakken met de frangipane. Dus ja makkelijk, maar nee, niet snel.
Heerlijk korstdeeg
Het korstdeeg recept wat ik gebruik is al jaren mijn absolute favoriet. Het is makkelijk en altijd lekker. Je kunt dit overigens ook gebruiken voor een hartige taart. In dat geval doe je er wat zout door en laat je de suiker weg. Het recept is verder hetzelfde.
De truc is om het deeg niet te warm te laten worden. Voor ik dit recept leerde van Helene Dujardin tijdens een workshop in Ierland maakte ik – zo bleek achteraf – altijd de fout om het deeg veel te lang door mijn handen te laten gaan. Mijn handen zijn warm, dat verschilt per persoon, maar die van mij zijn te warm om dit soort deeg te kneden. Dus maak ik het sindsdien altijd in een keukenmachine.
Deze pruimen frangipane taart gebruikt uiteraard ook datzelfde deeg. Wil je het nu sneller maken gebruik dan kant- en klaar deeg wat je tegenwoordig makkelijk op rol kunt kopen in de supermarkt.
Pruimen frangipane taart
Benodigdheden
- Vlaaivorm 24 cm
Ingrediënten
Voor het deeg
- 310 gr bloem
- 56 gr suiker
- Flinke snuf zout
- 226 gr ongezouten boter gekoeld en in kleine blokjes
- 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te brengen
Frangipane
- 125 gr zachte boter
- 125 gr poedersuiker
- 1/2 tl amandel extract
- 3 eieren
- 125 gr amandelmeel
- 30 gr bloem
- 3-4 pruimen pit verwijderd, in plakjes
Instructies
- Minstens 30 minuten voor je klaar bent om te gaan uitrollen en bakken bereid je je deeg voor. In de kom van een keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, doe je de bloem en het zout en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg de boter toe en doe dit nogmaals, ongeveer 40-50 keer of tot de boter door de bloem is gemengd en het grof is en een beetje lijkt op de consistentie van kleine erwtjes.
- Voeg langzaam het water toe terwijl de motor draait. Voeg net genoeg toe totdat het deeg samen komt in een losse kruimelige bal.
- Leeg de kom boven een licht met bloem bestoven aanrechtblad. Maak er een platte schijf van ongeveer 2 cm dik, rol in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Frangipane
- Om de frangipane te maken doe je de zachte boter en de poedersuiker samen in een mengkom en mix tot het romig en luchtig is geworden.
- Voeg de eieren er een voor een aan toe en meng elke keer goed door. Het zal er een beetje uit gaan zien alsof het aan het schiften is, maar maak je geen zorgen; het komt weer goed!
- Voeg het amandelextract toe terwijl de machine draait en voeg de bloem en het amandelmeel beetje voor beetje toe.
- Zodra je klaar bent om je taart in elkaar te zetten haal je het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot het dun genoeg is en leg het met je deegroller of met je handen in de klaarstaande vorm. Je kunt een grote vorm gebruiken of een paar kleine. Het makkelijkste is het om een vorm te gebruiken met een losse bodem. Die werken het prettigste. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg.
- Bak je taart eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop bakbonen of gedroogde peulvruchten te doen. Dit verzwaard het papier en zorgt dat het niet omhoog komt.
- Bak het blind voor ongeveer 20 minuten op 180 C. Haal de taartvorm eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 10 minuten.
- Haal uit de oven.
- Doe de frangipane vulling op je deegbodem en strijk de bovenkant glad. Snij de pruimen door midden en daarna in plakjes. Die druk je in een motief wat je leuk vindt aan de bovenkant in het frangipane beslag.
- Doe de taart in de oven en bak 25-30 minuten of tot de pruimentaart goudbruin en gaar is.. Haal uit de oven en laat iets afkoelen voor je de taart uit de vorm haalt.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hi Simone,
As we speak ben ik bezig met deze (hopelijk) heerlijke taart! Maar moeten er 3 eieren door het amandelmeelbeslag en strijk je een 4de over het korstdeeg of is het 2 om 1? Ik hoor het graag anders moet ik gaan gokken 😉
He Eva!
Sorry, ik zie je bericht nu pas (was in de spam beland) maar dat staat er niet echt duidelijk. Het is 3 eieren in het deeg en dus 1 extra voor het bestrijken. Ik zal het aanpassen in het recept!
beste Simone, heerlijke taart, het deeg vind ik ietjse te droog, zou het helpen om het ei in het deeg te verwerken in plaats van het er op te strijken na het voorbakken?
He Christan,
Zou ik niet doen. Dan gaat het omhoog komen en dat is niet wat je wilt. Misschien een tikkeltje meer boter erbij maar zeker niet teveel.