Simone's Kitchen

Pruimen taart met geroosterde marsepein

Het is weer die tijd van het jaar. Die tijd van het jaar dat het licht niet meer aanwezig is om vijf uur en het fruit niet meer zo in overvloed aanwezig is als in de zomer. Van de week was ik lekker aan het koken met Charlotte, zoals we wel vaker doen en behalve dat we een aantal lekkere mezze gerechten maakten moest er natuurlijk ook een dessert komen.

En om even duidelijk te zijn; ik ben gek op de herfst. Zelfs nu terwijl buiten de regen met bakken tegelijk naar beneden komt vallen en de wind om het huist heen raast, vind ik het heerlijk om te weten dat ik vandaag niet naar buiten hoef (ik schrijf dit op zondag!) en binnen is het lekker warm en gezellig. Lang uitgeslapen en tegen de tijd dat het bijna middag was ben ik er eens uitgekomen.. 😉

De katten vinden het ook helemaal niet erg… Die zijn bijna net zo lui als ons. We hadden ontbijtje op bed, nog een bakkie koffie en toen nog maar een bakkie koffie… Dat zijn toch de momenten dat die regen helemaal niet zo erg is, toch? Maar hetgeen ik wel echt mis tijdens de koudere maanden van het jaar is het gebrek aan vers zomerfruit. Zelfs de pruimen beginnen nu op hun einde te lopen en de exemplaren die ik in de supermarkt vond waren ook niet meteen de allerbeste. Wat aan de harde en zure kant. Gelukkig doet bakken wonderen voor bijna elke vrucht die niet helemaal rijp is. Ik had bovendien twee pakjes met geroosterde marsepein gekregen van Meeta uit Duitsland en ik kon niet wachten om die te gebruiken natuurlijk. Een taart met pruimen leek de uitgelezen mogelijkheid. De taart zelf is de eenvoudigheid zelve…

Ik gebruikte kant en klaar bladerdeeg uit een pakje met vierkantjes. Je kunt dit ook maken met korstdeeg maar ik had geen zin om deeg te maken, dus ging ik voor de snelle optie en net vers uit de oven is deze taart waanzinnig lekker. Als je geroosterde marsepein kunt vinden dan zeker gebruiken, maar vind je die niet dan kun je natuurlijk ook een normale marsepein gebruiken.

Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Pruimentaart met geroosterde marsepein

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 min

Ingrediënten

  • 4 blaadjes bladerdeeg ontdooid
  • 3-4 pruimen afhankelijk van de maat
  • 200 gr geroosterde marsepein
  • 3 el slagroom
  • honing
  • pistache nootjes
  • 1 ei om te bestrijken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Zodra het bladerdeeg is ontdooid leg je de vier plakjes bij elkaar op een met bloem bestoven aanrecht en zorg dat de randen elkaar net een klein beetje overlappen. Rol deze vervolgens uit en aan elkaar met een deegroller.
  • Leg de plak deeg in een langwerpige taartvorm en druk een beetje aan in de randen. Prik de bodem met een vork in.
  • Bekleed je vorm met een stuk bakpapier en leg hier of bakgewichtjes of gedroogde peulvruchten of rijst in en bak deze in de oven blind voor ongeveer 15 minuten. Haal vervolgens uit de oven, bestrijk met het ei en doe voor nog eens tien minuten terug.
  • Haal uit de oven.
  • In de tussentijd doe je de geroosterde marsepein in een kom en klopt het een beetje los met de slagroom. Echt los wordt het niet natuurlijk maar het moet wat smeuiiger worden.
  • Strijk de marsepein in een laag op het bladerdeeg (let op dat je niet te hard duwt en het bladerdeeg beschadigd) en snij daarna je pruimen in mooie plakjes.
  • Leg de plakjes op de marsepein en besprenkel met honing. Doe terug in de oven en bak nog eens 30 minuten of totdat de pruimen zacht zijn en het bladerdeeg goudbruin. Besprenkel met pistache nootjes en eten maar!

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

4 comments

  1. Avatar

    Ai…. Een heel slecht moment om dit op de vroege ochtend te lezen… Heb gelijk weer trek.
    En geroosterde marsepein, dat moet wel lekker zijn!

  2. Avatar

    Wat ziet het er weer zalig uit! Maar toch even een vraagje: ik heb nog nooit van geroosterde marsepein gehoord, waar koop je dat?

    • Simone van den Berg

      Dank je wel Caroline! Ja dat is een goede vraag maar dat weet ik eerlijk gezegd niet omdat ik het gekregen heb uit Duitsland! Het heeft wel een iets andere smaak als gewone marsepein. Ik vind het lekkerder maar je kunt zeker ook normale gebruiken. Het grootste verschil is dat er ook stukjes amandel in zitten dus dat geeft het ook meteen een beetje een crunch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!