Simone's Kitchen

Speculaas tulbandjes met marsepein en abrikoos

speculaastulbandjes

Speculaas tulbandjes voor Sinterklaas

Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat ik Sinterklaas niet echt vier, met uitzondering van de nodige bakrecepten. In deze speculaas tulbandjes zit natuurlijk lekker veel koekkruiden, maar ook stukjes marsepein en stukjes gedroogde abrikozen.

De feestdagen komen alweer met rasse schreden dichterbij, dus in mijn hoofd is het al bijna kerst. Haha… Overigens is het als fotograaf soms flink verwarrend. Zo hadden wij al een kerstshoot in mei van dit jaar en hadden we onlangs een complete kersttafel in een koeienstal. Terwijl het buiten een graadje of 35 was.

Speculaas tulbandjes

Kerstsferen

Dan is het voelen van de goede kerstsfeer soms best lastig, maar met deze speculaas tulbandjes zit je eigenlijk het hele jaar goed. Je kunt het dus sinterklaas tulbandjes noemen als je dat wilt, maar ze zijn gewoon heel erg lekker. Op elk moment van het jaar.

Ik bakte deze mini tulbandjes in de Anniversary vormpjes van Nordic Ware. Ik vind die geweldig, met uitzondering van het schoonmaken want dat is een drama. Een tandenborstel is dan een goed idee. Maar goed, de inhoud van de tulbandjes is bij elkaar 1.2 liter (volgens de achterkant van de vorm) en ik maakte met dit recept genoeg voor 5 tulbandjes. Niet alle 6 dus.

Grote vorm voor de speculaas tulbandjes

Heb je geen mini tulbandvormpjes en heb je geen zin om die aan te schaffen dan kun je ook het recept maken in een grote vorm. Daarvoor vermenigvuldig je de inhoud met twee. En verleng je de baktijd ook met ongeveer twee maar check dat vooral na een minuut of 45. Niks frustrerender dan een verbrande tulband.

speculaas tulbandjes

Zoals je misschien kunt zien aan de tulbandjes zelf had ik dit keer een beetje moeite met het goed uit de vorm krijgen. Ik vermoed dat ik ze toch iets te snel heb ingesmeerd en niet goed in alle hoekjes en gaatjes heb gezeten met het kwastje.

Ik was even bang dat het een mislukt experiment zou zijn, maar gelukkig kreeg ik ze er toch nog uit. Niet zo mooi glad als normaal maar alleszins acceptabel. Maak dus niet dezelfde fout maar smeer elk hoekje en gaatje van de vormpjes goed in.

En bestuif het daarna met bloem. Even goed uitkloppen en dan kan het eigenlijk niet misgaan. O ja, laat de speculaas tulbandjes daarna wel nog minimaal 10 minuten afkoelen in de vorm. Pas daarna storten.

Marsepein en abrikoos

Ik vulde de tulbandjes dit keer met marsepein en abrikoos. Het kan ook erg lekker met wat kleine stukjes appel in combinatie met de marsepein of bedenk iets anders leuks. Let alleen op dat het geheel niet te nat wordt. Dus beter geen aardbeien erin doen.

O en ik gebruikte amandelmelk omdat ik nooit gewone melk in huis heb. Maar die kun je desgewenst natuurlijk wel gebruiken. Of gebruik wat volle yoghurt. Dat is ook erg lekker!

Met deze speculaas tulbandjes zit je met de Sinterklaasavond gegarandeerd goed!

speculaastulbandjes
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Speculaas tulbandjes

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 25 min
Totale tijd: 40 min
Porties: 5 stuks

Benodigdheden

  • Mini tulbandvormpjes

Ingrediënten

  • 100 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 el koekkruiden
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gr bloem
  • 100 ml amandelmelk (of gewone melk)
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 sinaasappels rasp
  • 75 gr marsepein in kleine blokjes
  • 75 gr gedroogde abrikozen in kleine blokjes
  • 1 el poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Meng de roomboter en de lichte basterdsuiker en klop dit tot licht en romig. Voeg nu een voor een de eieren toe. Klop elk ei eerst door voor je de volgende toevoegt.
  • Voeg koekkruiden toe, vanille, bloem, bakpoeder en amandelmelk en klop tot een geheel. Niet te lang mengen.
  • Rol de blokjes marsepein en gedroogde abrikozen door de poedersuiker heen. Zorg dat je losse blokjes hebt en dat alles niet aan elkaar kleeft.
  • Schep dit door het beslag samen met de sinaasappelrasp.
  • Vet je tulbandvorm goed in met wat boter of olie. Bestuif met wat bloem en klop het overtollige bloem eruit.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes en bak in de oven voor ongeveer 25 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
  • Laat eerst 10 minuten afkoelen in de vorm voor je het stort.

Notities

Je kunt de speculaastulband ook bakken in een grote tulbandvorm. In dat geval verdubbel je de hoeveelheden van de ingrediënten.  Verleng de baktijd ook met de dubbele tijd maar check na 45 minuten hoe het met de gaarheid is. Indien nodig nog 10-15 minuten langer bakken. Een en ander is afhankelijk van het formaat van je tulbandvorm.
Gang: Koek en gebak
Keuken: American
Trefwoord: amandelmelk, speculaas

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.