Deze heerlijke winterse tulband is perfect als je hem bakt in deze schattige sneeuwpop vorm, maar past natuurlijk in elke willekeurige tulband die je hebt. Lekker met stukjes marsepein en amandelmeel.

Winterse tulband

Winterse tulband met marsepein

Recent had ik weer eens een kooksessie met Charlotte en omdat het op dat moment bijna kerst was leek het me leuk om weer eens een tulband te bakken. Voor het beslag van deze winterse tulband heb je eigenlijk een normale vorm nodig van 2,4 liter inhoud. De sneeuwpop die ik hier gebruikte is de helft daarvan dus ik had nog beslag over om 6 mini tulbandjes te maken.

Mini tulbandjes

Tulband met marsepein

Kleine stukjes marsepein vind ik altijd perfect in een tulband, maar heb je daar niks mee dan kun je dat natuurlijk weglaten of vervangen voor wat nootjes, rozijnen of cranberries. Ik maakte de sneeuwpop al eerder met blauwe bessen, maar dit keer dus een vrij eenvoudige versie die daarmee ook lekker flexibel is voor als je er zelf wat anders van wil maken.

Met een vorm als die van de sneeuwman moet je wel goed opletten dat je alles goed invet. Ik gebruikte hiervoor gesmolten boter. Je hebt tegenwoordig van die handige baksprays maar ik vind die op een of andere manier toch wat minder goed werken. Ik had de laatste tijd al een paar keer gehad dat een tulband er niet goed uitkwam. Dus ik wilde geen risico lopen en gebruikte een kwastje en gesmolten boter. En zoals je ziet kwam de sneeuwman er perfect uit.

Winterse tulband met marsepein

Meringue

Voor de variatie en omdat ik het nog had liggen deed ik er ook wat verbrokkelde stukjes meringue door. Ik moet eerlijk bekennen dat je dat wel proeft doordat er af en toe een klein knappertje in zit, maar echt heel veel voegt het niet perse toe. Dus dat is optioneel om toe te voegen. Rozijnen of cranberries toevoegen heeft meer nut.

Helaas is de sneeuwpop vorm niet meer echt verkrijgbaar maar er komen telkens nieuwe tulbandvormen bij dus kies gewoon eentje die jij mooi vindt. Onthoud alleen dat het beslag genoeg maakt voor een vorm van 2,4 liter.

Winterse tulband
Winterse tulband

Winterse tulband met marsepein

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenKerst

Een mooie tulband in de vorm van een sneeuwpop
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 15 minuten

12 personen

Materiaal

  • Tulbandvorm 2.5 liter

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 75 gr amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 220 gr suiker
  • 200 gr gesmolten boter afgekoeld
  • 300 ml melk
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille
  • 25 gr meringue
  • 75 gr marsepein in kleine blokjes

  • Verwarm de oven voor op 180˚ C. Vet een tulband vorm goed in en bestuif met bloem. Klop het overtollige bloem eraf. Klop de boter en de suiker samen tot het licht en luchtig is geworden. Voeg de eieren een voor een toe en klop erdoor, doe daarna de vanille extract erbij. Doe de bloem erbij, het amandelmeel, vanille en het bakpoeder.
  • Voeg de melk in gedeeltes toe en als laatste de gesmolten boter. Mix het tot het een geheel vormt.
  • Snij de marsepein in kleine vierkante blokjes en doe dit met een beetje poedersuiker in een kom, Schud dit goed door en haal desnoods met je handen de stukjes marsepein die aan elkaar kleven los zodat alles met een dun laagje poedersuiker is bedekt. Dit voorkomt dat je straks een klont hebt in plaats van losse stukjes.
  • Vouw de verbrokkelde meringue en de stukjes marsepein door je tulbandbeslag heen.
  • Doe in je klaarstaande tulband vorm, strijk de bovenkant glad en bak in de voorverwarmde oven voor 50 minuten of tot een houten prikker er droog uitkomt als je die in het midden steekt. Haal uit de oven en laat een minuut of tien in de vorm afkoelen.
  • Stort daarna uit op een rek en laat volledig afkoelen voor je hem verder opmaakt.
  • De tulband is heerlijk met karamelsaus maar ook lekker met eenvoudig poedersuiker eroverheen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 365kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwit: 7g | Vet: 20g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 1g | Cholesterol: 80mg | Natrium: 139mg | Kalium: 185mg | Vezels: 1g | Suiker: 22g | Vitamine A: 518IU | Calcium: 98mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Meer winterse recepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.