Overheerlijke tulband met kokos en noten

Bloem, bloem en bloem

Wat is dat toch met de voorraad bloem in Nederland op het moment? Het blijft bizar ingewikkeld om bloem te vinden. Gelukkig had ik van de week mazzel in de Albert Heijn en kon ik nog even wat kilo’s scoren. Dat is dan vast ook het probleem: op het moment dat het er is wil iedereen een paar kilo meenemen.

In plaats van de standaard 1 pak. Want ja, je weet maar nooit wanneer er weer is… Zoiets. Gist is nog zo’n onmogelijk te vinden ingredient. Heel Nederland aan het brood bakken blijkbaar!

Tulband met noten

Voor deze tulband heb je dus wel bloem nodig. Een tulband met noten, kokos en stukjes marsepein… Zoooo lekker! Ik kreeg ooit van een Duitse vriendin een aantal pakjes met geroosterde marsepein. En sindsdien gebruik ik het overal en nergens in. Geroosterde marsepein is niet een ingredient wat je makkelijk in Nederland kunt vinden trouwens.

Vind je het niet dan kun je deze tulband met noten natuurlijk ook maken met amandelspijs in plaats van marsepein. Of gebruik gewoon stukjes marsepein om het te maken. Dat kan natuurlijk net zo goed.

Tulbandvorm

Voor het maken van deze tulband gebruikte ik een van mijn favoriete vormen van Nordic Ware. Essentieel bij het bakken met deze vormen is het goed invetten en bestuiven. Dat is natuurlijk bij elke vorm belangrijk maar door de vele richels in deze vorm extra belangrijk.

Laten afkoelen

Het tweede belangrijke punt voor een mooie tulband is het laten afkoelen in de vorm, voordat je hem uit de vorm haalt. Ik ben nog wel eens ongeduldig maar dat loopt nooit goed af. Haha. Maak je deze tulband met noten en marsepein dus even geduld hebben voor het beste resultaat!

Ben je net als ik groot fan van tulbandvormen? Check dan zeker eens deze tulband met pompoen en maple syrup icing!

tulband met noten

Tulband met kokos, gebrande noten en marsepein

5 van 1 stem
GangDessert

Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 1 uur 10 minuten

12 personen

Materiaal

  • tulbandvorm

Ingrediënten

  • 175 gr roomboter kamertemperatuur
  • 250 gr lichte basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 1 tl koekkruiden
  • 1,5 tl vanille extract
  • 2 tl amandelextract
  • 200 gr bloem
  • 170 gr Griekse yoghurt
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 100 gr marsepein of amandelspijs
  • poedersuiker
  • 75 gr kokos
  • 80 gr rozijnen
  • 150 gr hazelnoten
  • klontje roomboter en bloem om in te vetten

Garnering

  • verse blauwe bessen
  • slagroom

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet een tulbandvorm zorgvuldig in met roomboter (of olie) en bestuif deze met bloem. Klop de overtollige bloem eruit boven de gootsteen. Klop de boter en suiker tot het licht en luchtig is geworden
  • Voeg de eieren een voor een toe en klop erdoor, doe er daarna koekkruiden, vanille- en amandelextract bij. Voeg de helft van de bloem toe, de helft van de yoghurt en al het bakpoeder en klop door.
  • Snijd de marsepein in kleine vierkante blokjes en doe ze met een beetje poedersuiker in een kom. Elk stukje moet aan alle kanten met suiker bedekt worden, de stukjes marsepein die aan elkaar kleven, maak je met je handen los.
    Zo voorkom je dat je bij het aansnijden van de cake een grote klont marsepein aantreft, in plaats van hier een daar een lekker brokje. Doe de rest van de bloem in het beslag, samen met de kokosrasp, rozijnen, hazelnoten en marsepein. Schep goed door elkaar.
  • Giet het beslag in de ingevette tulbandvorm, strijk de bovenkant glad en bak af in de voorverwarmde oven in ongeveer 50 minuten.
  • Prik met een sateprikker in het midden om te checken of de cake gaar is. Als er beslag aan het stokje blijft hangen, moet de cake nog even. Laat de tulband, eenmaal uit de oven, een minuut of tien in de vorm afkoelen.
  • Stort daarna uit op een rek en laat hem volledig afkoelen. Voor het serveren bestrooi je alle kanten van de tulband rijkelijk met poedersuiker. Voor de garnering of voor het serveren kun je blauwe bessen en slagroom gebruiken.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 436kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwit: 7g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 12g | Cholesterol: 33mg | Natrium: 117mg | Kalium: 250mg | Vezels: 3g | Suiker: 26g | Vitamine A: 364IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 51mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.