Basic burger 1

Goede hamburger

Als je erover nadenkt is het best gek. Wat maakt een hamburger nou eigenlijk zo lekker? En je kunt hem vega maken, met vlees maken, met kip of met vis, dat maakt eigenlijk niet uit. Zit het hem dan in de vorm? Zo’n gekke platte schijf? Zorgt dat voor de ongekende populariteit van de hamburger?

Als je even googelt (Googled?) dan kom je al snel uit op de geschiedenis van de hamburger die zijn (waarschijnlijke) oorsprong kent in Mongolië. De Mongolen stopten een stuk rundvlees tussen een paard en het zadel waardoor het plat genoeg werd om rauw te kunnen eten. Daar krijg ik nog niet meteen honger van eerlijk gezegd. Van de Mongolen ging het naar Rusland. Waar het vervolgens de naam steak tartaar kreeg.

Van Rusland kwam dit gerecht verder naar Westelijk Europa en belandde in de stad Hamburg. De Hamburgers besloten om de steak tartaar licht te bakken en noemden het de Hamburg schijf, later omgedoopt tot Hamburger.

Naar de US

Volgens de Amerikanen werd de hamburger pas echt de huidige hamburger in de Verenigde Staten. Meegenomen door Duitse Immigranten maakten de Amerikanen er al snel de bekende hamburger van. Makkelijk mee te nemen tussen twee broodjes.

De oorspronkelijke hamburger zat dus helemaal niet tussen twee broodjes, zoals we hem nu kennen. En hoewel dat natuurlijk lekker is en makkelijk eet kun je het ook prima zonder broodje eten. Met sla of verpakt in sla of gewoon op je bord met frietjes of wat anders. De keus is eindeloos.

Deze gehaktburger is lekker basic met gekarameliseerde ui en spek. Eet hem zoals jij het lekkerste vindt!

Gehaktburger met gekarameliseerde ui

BASIC GEHAKTBURGER MET GEKARAMELISEERDE UI EN SPEK

3.50 van 2 stemmen

Ik noem dit de basic gehaktburger omdat je hiermee natuurlijk eindeloos kunt varieren met kruiden en specerijen. En met diverse toppings. Hier serveer ik de burger op een blad kropsla die je om de burger heen kunt vouwen en zo in je mond kunt schuiven, maar het kan gerust ook op een paleo broodje of met een groene salade.
Decoratief klokje bereidingstijd
totaal 30 minuten

3 hamburgers

Ingrediënten

  • 350 gr biologisch gehakt half om half
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 tl grove mosterd
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper
  • 1 tl knoflook
  • kokosolie om te bakken

om te serveren:

  • 1 kropsla
  • 1-2 vleestomaten in dunne plakken
  • paar plakjes ontbijtspek uitgebakken
  • 1 grote ui in ringen gesneden
  • paar eetlepels balsamico
  • 1 el kokosolie

  • Voeg de tomatenpuree, mosterd, zout, peper en knoflook aan het gehakt toe en kneed door tot het goed gemengd is. Vorm hier 3 burgers van.
  • Bak de burgers rustig gaar in de kokosolie.
  • Ondertussen bak je de uien ringen rustig gaar in wat kokosolie. Op het moment dat ze glazig worden voeg je de balsamico toe en roer even door zodat het gelijkmatig wordt verdeeld. Laat dit rustig inkoken totdat de uien dik en stroperig worden.
  • Om te serveren neem je een blad sla, hierop leg je 1 of 2 plakken tomaat. Daarop komt wat van de saus, dan de burger. Leg hier eventueel weer een plak tomaat op, de gekarameliseerde uien, het uitgebakken spek en eindig met nog wat saus eventueel.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.