Quiche met gekarameliseerde ui
Quiche met gekarameliseerde ui
De heerlijk zoete smaak van gekarameliseerde ui in combinatie met de zoete aardappel is perfect als lunch of als hoofdgerecht.
Voor paleo magazine mocht ik laatst een special maken met quiches. Het grappige is dat je echt enorm veel soorten korst kunt maken. Meer dan ik van tevoren had bedacht. Zo is rauwe zoete aardappel heerlijk om te gebruiken. Of pompoen of een korst van amandelmeel. Heel eenvoudig en doet niet veel onder voor een traditionele korst.
In deze quiche met gekarameliseerde ui heb ik gekozen voor een korstloze quiche. Wat me meteen brengt op de benaming. Want wanneer is iets een quiche en wanneer is het een omelet?
To quiche or not to quiche
Als ik er dan over nadenk is het meer een gevoel dan een logica. Voor mij is een quiche iets met meer vulling dan een omelet. De omelet is vooral ei met een beetje groente en een quiche is groente die door het ei bij elkaar wordt gehouden.
En wel vaak een korst heeft.
Vega
De quiche met gekarameliseerde ui is vegetarisch, maar wil je dat niet dan is het heel makkelijk om hiermee te variëren. Voeg er bijvoorbeeld stukjes kip aan toe als je dat wilt.
Ook met de groentes kun je afwisselen. Niet met de ui natuurlijk want dan wordt het een heel ander recept. Om de quiche met gekarameliseerde ui te maken begin je met het karameliseren van de ui. Dat is even een klusje want je moet het echt wel een minuutje of tien rustig laten bakken voor het lekkerste resultaat.
In dit geval gebruikte ik zoete aardappel in de quiche maar je kunt hier ook weer goed afwisselen met andere groentes. Denk eens aan bijvoorbeeld pompoen (al is dat bijna hetzelfde) of courgette. Aubergine is ook lekker maar heeft wel meer voorbereiding nodig.
Niks zo vervelend als halfgare aubergine. Dus wil je dat gebruiken in deze quiche, hou er dan rekening mee dat je de aubergine eerst goed bakt tot deze gaar is.
Check ook deze quiche met zoete aardappel en ricotta
Quiche met gekarameliseerde ui
Ingrediënten
- 300 gr gesneden ui
- 2 zoete aardappel in blokjes, gekookt
- 8 eieren
- 1 tl zout
- ½ tl peper
- ½ tl gerookte paprika
- 1 el kokosolie
- ½ tl gedroogde tijm
- ½ tl gedroogde oregano
- Rucola om te serveren
Instructies
- Verhit een ruime koekenpan (die ook in de oven kan) en verhit de kokosolie. Karameliseer de uien tot ze mooi zacht en glazig zijn. Neem hier de tijd voor, dit duurt een minuutje of tien. Verwarm ondertussen de oven voor op 180˚C
- Voeg de gekookte zoete aardappelblokjes toe en bak het even mee.
- Breek de eieren in een kom en voeg de kruiden hieraan toe. Klop even door en giet over de groentes heen. Verdeel het goed over de pan en zet de koekenpan in de oven voor een minuutje of 20 of tot gaar en goudbruin.
- Serveer de quiche met de rucola
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Noh, wat was dit heerlijk!!
Ha Simone, Dat ziet er erg lekker uit en ga ik zeker proberen. Kun je de quiche ook koud eten? Of is het dan niet meer lekker? Ik ben op zoek naar makkelijke dingen om de brooddoos mee te vullen..
He Hanneke, Ja hoor dit kun je zeker ook koud eten. Ik vind het lauwwarm het lekkerste maar koud kan ook prima!
Ok, dank je!
Hi Simone!
Ik eet sinds dit weekend paleo en heb al veel recepten van jou opgeslagen.
Deze quiche was heerlijk! Ik heb er nog spekjes en een rode puntpaprika aan toegevoegd voor de kleur.
Thanks voor de leuke, snelle en lekkere recepten!
Ah dat is leuk om te horen Laura!