Dit lekkere en makkelijke gerecht met groene kool met gekarameliseerde uitjes en spekjes is makkelijk om te maken en heerlijk om te eten met zoete aardappelpuree of gewone aardappelpuree.

Groene kool roerbak

Groene kool met gekarameliseerde ui

Groene kool is een van die groentes die ik eigenlijk te weinig eet. Ik vond slechts twee recepten met groene kool op de site. Waarschijnlijk ook omdat je het vaak niet eens kunt vinden bij de supermarkt. Vraag me niet waarom. Ik vermoed omdat er te weinig vraag naar is. Ik bestel het – als ik het eet – vaak online bij een van de online supermarkten die er tegenwoordig zijn. Maar kun je geen groene kool vinden dan is dit gerecht ook lekker met bijvoorbeeld boerenkool of spitskool.

Gekarameliseerde ui

Voor het gerecht gebruik ik dit keer gekarameliseerde ui als smaakmaker. Hiervoor neem je twee uien en die snij je in ringen. Nu is het vooral belangrijk om de ui genoeg tijd te geven om lekker zacht en zoet te worden. Dus denk niet na 3 minuten dat het wel goed is. Geef ze echt de tijd om langzaam te garen. Ik hou er meestal een minuut of tien voor aan. Een scheutje balsamico eroverheen en dan nog even laten bakken. Zó lekker!

De spekjes heb je dan eigenlijk niet eens meer nodig. Het is wel een lekker knapperig element voor de groene kool maar geen must. Hou je het gerecht dus liever vega dan kan dat zeker ook heel goed.

Ik serveer de groene kool vervolgens met zoete aardappel. Dit kun je gekookt doen, gebakken of in de vorm van zoete aardappelpuree. Ook lekker met gewone aardappelpuree.

Groene kool roerbak

Groene kool met gekarameliseerde ui en spekjes

4.75 van 4 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Een lekkere roerbak schotel met groene kool, gekarameliseerde ui en spekjes
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 100 gr spekblokjes
  • 2 grote uien in ringen gesneden
  • 1 el kokosolie
  • 1 el balsamico
  • 2 el rozijnen
  • Om te serveren: zoete aardappel gekookt

  • Snij de groene kool in vier stukken en verwijder de harde kern. Snij de rest in reepjes.
  • Verhit een koekenpan met de kokosolie en bak hierin de uienringen langzaam gaar en glazig. Voeg dan de balsamico toe en bak ze nog even door.
  • In een andere koekenpan verhit je ook wat kokosolie en hierin bak je eerst de spekblokjes bruin en krokant. Voeg dan de groene kool reepjes toe tot deze zacht en geslonken zijn. Strooi de rozijnen erover.
  • Serveer de groene kool met de ui. Lekker met gekookte zoete aardappel.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 446kcal | Koolhydraten: 50g | Eiwit: 29g | Vet: 18g | Verzadigd vet: 13g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Cholesterol: 71mg | Natrium: 1592mg | Kalium: 1065mg | Vezels: 14g | Suiker: 20g | Vitamine A: 447IU | Vitamine C: 175mg | Calcium: 213mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.