Zoete aardappelschotel met groene kool en kip
Zoete aardappels
Er zijn een aantal dingen die ik standaard overhou als ik gekookt heb. Een daarvan is de zoete aardappel. Ik weet niet waarom het is, maar ik koop er echt standaard altijd teveel van. Ik vergis me ook regelmatig in de maat van een zoete aardappel, want 1 exemplaar is meestal zo groot dat je er genoeg aan hebt voor twee personen. Of niet… Ligt aan hoe hongerig je bent.
Nu is zoete aardappel wel een van mijn favoriete ingrediënten dus echt overblijven doet het nooit. Zo kwam ik ook op het idee voor dit lekkere ovengerecht. Afhankelijk van het seizoen kun je deze ovenschotel maken met groene kool of boerenkool. Of andijvie, of prei. De ovenschotel is heel veelzijdig.
Kip
In dit geval maakte ik de ovenschotel zoete aardappel met kip. Deze kun je pocheren in kokend water voor je het in de ovenschaal doet. Als de kip niet helemaal gaar is, maak je dan geen zorgen. Dat komt in de oven vanzelf goed.
Weekmenu Veggipedia
Heb je vorige week ook meegedaan met het weekmenu van Veggipedia? Hierin vind je in een overzicht heerlijke gerechten gemaakt door Francesca kookt, Brenda kookt, Gezonde Dutchies en door mij. Kleurrijk lekker en natuurlijk makkelijk dat wij het harde “planwerk” al voor je gedaan hebben. Check hier het nieuwe weekmenu voor deze week.
Met dit gerecht zit je nog niet aan je minimum hoeveelheid groente voor de dag. Dit kun je makkelijk verhogen door voor de lunch bijvoorbeeld deze lekkere salade te nemen. Wil je meer fruit eten? Deze schotel kan ook prima een paar appeltjes als extra gebruiken. Dat kleine beetje zoet in de ovenschotel is heerlijk!
Heb je de gerechten van vorige week ook al gemaakt? Je vind hier de pompoenlasagne en hier de vega roerbak terug. Of check hier het hele weekmenu van vorige week.
Zoete aardappelschotel met groene kool en gekookte kip
Benodigdheden
- ovenschaal
Ingrediënten
- 4 grote zoete aardappels geschild, in blokjes gesneden
- 300 gr groene kool klein gesneden
- 250 gr kastanjechampignons gesneden
- 1 ui
- 300 gr kipfilet
- 25 gr amandelschaafsel
- 2 el olijfolie
- Peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Kook de zoete aardappelblokjes even kort tot beetgaar. Giet af en laat uitlekken.
- Verhit een grote pan en bak hierin de groene kool tot het gaat slinken.
- Neem een grote ovenschaal en leg onderin de groene kool. Bak de champignons en de ui in dezelfde pan en roer deze door de kool. Pocheer de kipfilet in kokend water voor ongeveer 10 minuten. Mocht de kip niet helemaal gaar zijn als je hem aansnijdt is dit geen probleem. Het wordt nog verder gebakken in de oven.
- Snij de kipfilet in plakjes en leg deze dakpansgewijs over de groene kool heen.
- Stamp de zoete aardappel tot een puree. Breng op smaak met peper.
- Verdeel dit over de kip en strijk een beetje glad. Verdeel de geschaafde amandelen erover en besprenkel met de olijfolie.
- Zet in de oven voor ongeveer 25 minuten of tot de amandelen goudbruin zijn.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Veggipedia
Pingback: Broccoli ovenschotel met romesco saus | Simone's Kitchen