Een lekker stevige groene kool ovenschotel met feta en aardappels. Natuurlijk met een krokant kaaskorstje!

Groene kool ovenschotel

Groene kool ovenschotel met feta

Dit recept is een ideetje van Charlotte, toen we een tijdje terug weer eens een kooksessie hadden. Meestal bedenken we dan samen wat we gaan maken en de ene keer heeft de één een idee en de andere keer de ander. Ik had een groene kool liggen en voor iedereen die wel eens een hele kool heeft gebruikt; daar komt echt enorm veel vanaf. We maakten er dan ook niet alleen dit recept voor de groene kool ovenschotel van maar we maakten er nog iets anders mee.

Die komt later nog online maar in de tussentijd kun je hier ook even checken voor een aantal lekkere recepten met groene kool.

groene kool ovenschotel

Maken van de ovenschotel

Het maken van de groene kool ovenschotel is niet ingewikkeld maar heeft wel een aantal stappen. Je bereidt de verschillende onderdelen eigenlijk min of meer apart van elkaar en in de oven komt het geheel dan samen.

Je begint dus met het koken van de aardappelschijfjes. Je kunt ook kant- en klare voorgekookte aardappel gebruiken in dit gerecht. Daarna bereidt je de gehakt met wat lekkere specerijen, peper en zout en natuurlijk ui en knoflook. Je maakt het af met een blikje tomatenblokjes. Dat laatste zou je eventueel ook weg kunnen laten als je geen fan bent van tomaat. Het voegt wel wat vocht toe aan het gerecht.

groene kool ovenschotel

Met feta

Wat het voor mij extra lekker maakt is het toevoegen van de feta. Of vind ik gewoon alles met feta lekker.. Haha. Dat is zeker een goede mogelijkheid. Hoe dan ook; in deze ovenschotel geeft het een lekker zout accentje en in combinatie met de gesmolten kaas over de bovenkant is dit echt een lekker winterse ovenschotel.

groene kool ovenschotel

Ovenschotel groene kool met feta

4.50 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Voor de koude dagen van het voorjaar is deze lekker stevige groene kool ovenschotel een aanrader!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 55 minuten

4 personen

Materiaal

  • Ovenschotel

Ingrediënten

  • 750 g aardappel schijfjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 75 g spekjes
  • 1/4 groene kool in reepjes
  • 500 g gehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • peper en zout
  • 100 g feta
  • 100 g geraspte kaas

Hoe maak je de groene kool ovenschotel?

  • Verwarm de oven voor op 200˚C
  • Zet een grote pan met ruim kokend water op en kook de aardappelschijfjes even kort aan. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn maar een minuutje of 10 zorgt ervoor dat ze goed garen in de ovenschotel. Giet af en laat uitlekken.
  • Verhit een grote koekenpan met wat olie en bak eerst de ui glazig. Voeg de spekje toe en bak die even lekker uit. Voeg de knoflook toe en bak dan het gehakt rul in de pan tot goudbruin. Breng het gehakt op smaak met gerookte paprika, peper en zout.
  • Voeg het blik tomatenblokjes toe en laat het geheel even pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Neem een ruime ovenschaal en doe hier het gehaktmengsel in.
  • Verkruimel de helft van de feta over het gehakt. Verhit de koekenpan weer met wat olie en bak de reepjes groene kool kort aan tot ze slinken. Verdeel over je gehaktmengsel in de ovenschaal.
  • Maak nu een laagje met de aardappelschijfjes en bedek die met de rest van de feta en de geraspte kaas. Zet het geheel in de oven en laat voor ongeveer 30 minuten goed heet worden en de kaas gesmolten en goudbruin worden.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 785kcal | Koolhydraten: 55g | Eiwit: 44g | Vet: 44g | Verzadigd vet: 19g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 15g | Transvet: 2g | Cholesterol: 136mg | Natrium: 1023mg | Kalium: 1666mg | Vezels: 10g | Suiker: 10g | Vitamine A: 775IU | Vitamine C: 78mg | Calcium: 439mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.