Sommige recepten zijn gewoon zo simpel en toch zo de moeite waard! Gekarameliseerde uien is zeker zo’n recept en zo de moeite waard om te maken. Dit gekarameliseerde uienrecept kan niet eenvoudiger zijn om te maken. Het is ook mijn favoriete manier om overgebleven uien te gebruiken.

gekarameliseerde uien
Foto’s: Saskia Lelieveld

Wat je nodig hebt om gekarameliseerde uien te maken

Dat is echt geen rocket science; om gekarameliseerde uien te maken heb je…. drumroll please…. uien nodig! Hoewel je hiervoor rode uien, gele uien of zoete uien kunt gebruiken, gebruik ik graag gewone gele uien. Het karamellisatieproces zorgt ervoor dat de natuurlijke suikers in de uien naar boven komen en het superlekker en zoet maken. Gebruik wel grote uien om het schillen makkelijker te maken.

Er zijn manieren om te variëren met hoe je ze maakt, maar laten we eerst naar de basis gaan.

Ingredienten voor gekarameliseerde uien

Hoe maak je gekarameliseerde uien

Voor het maken van de gekarameliseerde uien heb je allereerst een grote koekenpan nodig. En je moet alle uien in plakjes snijden, wat altijd lastig is. Ik doe dat graag met een keukenmachine. Dat gaat sneller en voorkomt dat ik tranen met tuiten moet huilen. Het leuke is dat als ik mijn contactlenzen draag, ik zonder problemen uien kan snijden, maar als ik mijn bril draag, begin ik meteen te huilen. Mijn ogen kunnen zo gevoelig zijn en ondanks alle “oplossingen” die je online kunt vinden, heeft er niet één echt gewerkt. Maar goed, dat terzijde. Een keukenmachine is mijn redding.

Als alle uien gesneden zijn, doe je wat olijfolie en boter in de pan en zet je hem op middelhoog vuur. Je wilt niet dat het te snel gaat en de uien verbranden. Het bakproces duurt ongeveer 30-45 minuten, dus zorg ervoor dat de uien niet verbranden tijdens die baktijd. Je wilt dat ze goudbruin worden met wat bruine stukjes, maar zeker niet verbranden. Verbrande uien worden bitter, dus wees voorzichtig.

Laat de uien eerst een paar minuten zweten, draai dan het vuur laag en laat ze gaar worden. Zorg ervoor dat je regelmatig met een houten lepel over de bodem van de pan roert om ervoor te zorgen dat er niets blijft plakken (pannen met antiaanbaklaag helpen).

Na ongeveer 30-45 minuten zullen de uien op natuurlijke wijze donkerder worden en zacht en zoet worden. De exacte timing is moeilijk aan te geven, omdat die afhangt van het soort ui dat je gebruikt en de grootte van je uisnippers. Houd het dus in de gaten. Ik voeg graag wat verse tijm toe aan de pan omdat ik denk dat dat de perfecte toevoeging is aan dit eenvoudige recept.

gekarameliseerde uien

Zodra de uien bruin genoeg zijn, voeg je een scheutje water toe om de pan af te blussen en ervoor te zorgen dat alle heerlijke stukjes uit de pan en in de uien terechtkomen. Je kunt hiervoor ook appelciderazijn of balsamicoazijn gebruiken.

Mogelijke toevoegingen

Afhankelijk van waar je je gekarameliseerde uien voor wilt gebruiken kun je nog wat extra smaken toevoegen, zoals balsamicoazijn of een beetje bruine suiker. Houd er rekening mee dat de uien al een vrij zoete smaak hebben (ook weer afhankelijk van de soort ui) dus wees voorzichtig met het toevoegen van meer zoetigheid.

Wat kun je doen met gekarameliseerde uien?

Als je eenmaal die zoete gekarameliseerde uien hebt gemaakt, kun je ze op verschillende manieren gebruiken. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan je Franse uiensoep of deze lekkere quiche met gekarameliseerde uien of maak een Franse uiendip (gekarameliseerde uiendip volgt binnenkort!) Ze toevoegen aan je (groente) burgers is altijd een goed idee. Je kunt ze toevoegen aan je favoriete pizza of een pissaladiere maken (wat eigenlijk een hartige taart is met heel veel gekarameliseerde uien. Recept volgt binnenkort)

Waarom zit er zowel boter als olie in dit recept?

Boter kan vrij snel verbranden door de vaste melkbestanddelen in de boter, dus om dat te voorkomen is de combinatie van olie (je kunt avocado-olie of olijfolie gebruiken) en boter perfect. Maar als je wilt kun je een van de twee gebruiken. Als je alleen boter gebruikt, moet je het de hele tijd in de gaten houden. Bon Appetit (in het engels) heeft een goed artikel over fouten die je moet vermijden bij het maken van deze uien.

Hoe lang kun je gekarameliseerde uien bewaren?

Als je de gekarameliseerde uien in een luchtdichte verpakking bewaart, kun je ze een paar dagen in de koelkast bewaren.

Kun je dit ook in een slowcooker maken?

Ja dat kan zeker. Ik ga hier binnenkort ook een recept voor maken.

gekarameliseerde uien

Gekarameliseerde uien

Nog geen review
GangBasis
KeukenFranse keuken

Weten hoe je het beste uit uien kunt halen? Door ze langzaam te karameliseren worden ze zacht en zoet en kun je ze vervolgens voor van alles gebruiken!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minutes
bereiding 45 minutes
totaal 55 minutes

4 porties

Ingrediënten

  • 1 kilo gele uien
  • 30 gram boter
  • flinke scheut olijfolie
  • 3 takjes tijm

Hoe maak je de gekarameliseerde uien

  • Snijdt de uien in dunne ringen. Smelt de boter met de olijfolie in de pan. Doe de uien en de tijm erbij en bak deze, zeker wel een half uur, op laag vuur goud bruin en zacht.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 55kcal | Koolhydraten: 0.2g | Eiwit: 0.1g | Vet: 6g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 16mg | Natrium: 48mg | Kalium: 7mg | Vezels: 0.1g | Suiker: 0.01g | Vitamine A: 223IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 5mg | Ijzer: 0.1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Mention @simoneskitchen or tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.