Weet je nog dat recept voor gekarameliseerde uien dat ik eerder deze week deelde? Nu je al die heerlijke uien hebt, is het tijd om er iets leuks mee te doen. Zoals het maken van dit klassieke pissaladiere recept!

Pissaladiere

Wat is een pissaladiere?

Een pissaladiere is eigenlijk de Franse versie van een pizza. Maar misschien is dat niet de juiste manier om het te beschrijven. Het is min of meer een soort plat brood met gekarameliseerde uien, ansjovisfilets en olijven. Het komt oorspronkelijk uit het zuiden van Frankrijk en dan met name uit de regio Nice. Het wordt meestal in een rechthoekige vorm gemaakt, maar rond kan ook. Uiteindelijk blijft de smaak hetzelfde van deze Franse klassieker.

Wat heb je nodig om een pissaladiere te maken?

Behalve de gekarameliseerde uien heb je ook deeg nodig om deze hartige taart te maken. Je kunt bladerdeeg, pizzadeeg of flammkuchendeeg gebruiken, zoals ik hier heb gedaan. Er is hier geen goed of fout, dus gebruik gewoon wat je het lekkerst vindt. Ik heb kant-en-klaar deeg gebruikt, maar als je graag je eigen pizzadeeg maakt kan dat natuurlijk ook.

Verder heb je ongeveer twee blikjes ansjovis nodig en wat kalamata-olijven zonder pit. Ik heb ook wat verse tijm toegevoegd voor extra smaak. Traditioneel zou je niçoise olijven moeten gebruiken, dat zijn zwarte olijven, maar kalamata werkt ook prima. Kalamata is groter, dus als je ze te groot vindt kun je ze eventueel wat kleiner snijden.

Ingredienten voor een pissaladiere

Hoe maak je het pissaladiere recept

Voor het maken van dit traditionele recept rol je deeg naar keuze uit en verwarm je de oven voor op 200˚C. Verdeel de gekarameliseerde uien over het deeg en verdeel de ansjovis in een ruitvorm. Dit is natuurlijk geen absolute noodzaak. Je kunt de ansjovis neerleggen zoals je wilt. De toevoeging van ansjovis is wel een must, dus als je niet van ansjovis houdt, kun je ze weglaten, maar dan maak je geen pissaladiere. Ik zeg het maar. En de zoute ansjovis voegt echt veel smaak toe aan de zoete gekarameliseerde uien.

Pissaladiere

Nu de plaatsing van de olijven; je plaatst een olijf in elk midden van de diamantvorm. Schuif het deeg nu op een bakplaat bekleed met bakpapier. En je eindigt met het bakken van het pissaladiere recept in de oven voor ongeveer 20 minuten of tot het goudbruin is.

Eenmaal gebakken haal je het eruit en laat je het iets afkoelen voordat je het serveert.

Pissaladiere

Pissaladiere

Nog geen review
GangBijgerecht
KeukenFranse keuken

Deze Franse klassieker is heerlijk met lekker veel gekarameliseerde uien, ansjovis en olijven
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minutes
bereiding 20 minutes
totaal 30 minutes

6 personen

Ingrediënten

  • 1 rol flammkuchendeeg rechthoekig
  • 500 gram gekarameliseerde ui
  • 2 blikjes ansjovis
  • 240 gram kalamata olijven zonder pit
  • 5 takjes tijm

Hoe maak je de pissaladiere

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol het deeg op een bakplaat uit. Verdeel de gekarameliseerde ui over het deeg uit.
  • Verdeel de ansjovis in ruit vorm over het uienmengsel, leg in het midden van elk ruitje een olijf.
  • Verdeel de tijm over de pissaladiere. Bak de pissaladiere in ongeveer 20 minuten goudbruin in de oven.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 341kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 8g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 14g | Cholesterol: 11mg | Natrium: 748mg | Kalium: 239mg | Vezels: 3g | Suiker: 4g | Vitamine A: 208IU | Vitamine C: 8mg | Calcium: 74mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Mention @simoneskitchen or tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.