Deze heerlijke kaas uien quiche is super eenvoudig om te maken en zo verschrikkelijk lekker!

Kaas uien quiche

Heerlijke kaas uien quiche gestoofd in bier

Om deze kaas uien quiche te maken stoof je de uien lekker langzaam in bier. Daardoor worden de uien zacht en zoet en zo ontzettend lekker in deze quiche!

Croissantdeeg

Het oorspronkelijke recept komt uit Delicious magazine en is sneller dan je denkt. Ja de uien moeten lekker langzaam stoven maar het deeg maak je met croissantdeeg. Ik vind de dingen die je met dat deeg kunt doen echt zo ontzettend leuk. Mijn kerstkrans is nu al een klassieker en wat denk je van de chocolade broodjes met croissantdeeg?

Maak niet de fout om te denken dat de uien na 3 minuten wel goed zijn. Geef ze echt de tijd. Niet alleen om de smaak van het bier goed tot zijn recht te laten komen, maar om de uien echt goed te karameliseren. Het heet natuurlijk niet voor niks een kaas uien quiche.

Wat betreft het croissantdeeg; let even goed op dat alle gaatjes dicht zijn. Die knijp je eenvoudig met je vingers een beetje dicht als het eenmaal in de vorm ligt. Je wilt niet dat alle vulling er uit gaat lekken.

Blind bakken

In het oorspronkelijke recept wordt het croissantdeeg niet voorgebakken. Ik heb dat de eerste keer ook niet gedaan maar ik vind het wel lekkerder en beter garen als je het wel eerst voorbakt. Daarvoor bekleed je de vorm met het croissantdeeg. Bedek dit vervolgens met een stuk bakpapier en verzwaar dit met bijvoorbeeld bakbonen of ongekookte peulvruchten. Bak voor een minuut of 15 in de voorverwarmde oven en haal er dan weer uit. Ga nu verder met het vullen van de vorm.

Voor de kaaskorst gebruikte ik hier abdijkaas. Dat is echt heel erg lekkere kaas, maar je kunt er natuurlijk elke kaas voor gebruiken die jij lekker vindt. Van een eenvoudige geraspte oude kaas tot de abdijkaas. Hou wel rekening dat deze kaas mooi smelt en dat dat niet met alle kazen het geval is.

De kaas wordt op de kaas uien quiche gedaan in plakjes waardoor het romige gevoel meer wordt dan wanneer je alleen geraspte kaas gebruikt.

Met blauwe kaas lijkt dit me ook wel erg lekker, al heb ik dat nog niet geprobeerd. Serveer de kaas uien quiche vervolgens lauwwarm.

kaas uien quiche

Ben je fan van een lekkere quiche? Kijk dan zeker ook eens naar deze ontbijtquiche met spinazie of dit snelle hartige taartje met tomaat

kaas uienquiche

Kaas uien quiche

4 van 8 stemmen
GangBijgerecht
KeukenHollands

Deze heerlijke kaas uien quiche wordt extra lekker door het langzaam stoven van de uien in bier
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 35 minuten
totaal 50 minuten

8 personen

Materiaal

  • 1 bakblik rechthoek van 10 x 30

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 750 gr ui in halve ringen
  • 100 ml donker bier
  • 1 blik croissant deeg
  • 100 gr ham
  • 150 ml slagroom
  • 4 eieren
  • 3 el platte peterselie
  • 200 gr abdij kaas zoals port salut of een andere goede kaas zonder korst uiteraard

  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Voeg de uienringen toe en bak deze voor 8-10 minuten of tot ze glazig en zacht zijn. Laat ze niet te bruin worden! Giet het bier erbij en blijf het koken tot er geen vocht meer over is in de pan. Verwarm de oven voor op 200˚ C.
  • Rol het deeg uit en bekleed een vorm van 10 x 30 cm of een rond bakblikmet een diameter van 24 cm. Zorg ervoor dat er geen gaten in je deeg zitten dus maak die indien nodig dicht.
    Indien gewenst kun je de bodem ook eerst voorbakken. Hiervoor bedek je het deeg met een stuk bakpapier. Verzwaar dit met bakbonen en bak voor ongeveer 15-20 minuten in de oven. Haal eruit en ga verder.
    Bekleed de bodem met de ham. Klop de eieren, meng met de room, peterselie en voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Doe de gebakken uien in het bakblik en giet het ei-room mengsel er overheen en doe de kaas in plakjes aan de bovenkant
  • Bak de quiche in de oven voor ongeveer 30-35 minuten of tot het goudbruin is en gaar. Bestrooi met wat extra peterselie

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 479kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwit: 16g | Vet: 34g | Verzadigd vet: 14g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 14g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 136mg | Natrium: 446mg | Kalium: 271mg | Vezels: 2g | Suiker: 5g | Vitamine A: 769IU | Vitamine C: 9mg | Calcium: 230mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.