Kaas uien quiche gestoofd in bier
Deze heerlijke kaas uien quiche is super eenvoudig om te maken en zo verschrikkelijk lekker!
Heerlijke kaas uien quiche gestoofd in bier
Om deze kaas uien quiche te maken stoof je de uien lekker langzaam in bier. Daardoor worden de uien zacht en zoet en zo ontzettend lekker in deze quiche!
Croissantdeeg
Het oorspronkelijke recept komt uit Delicious magazine en is sneller dan je denkt. Ja de uien moeten lekker langzaam stoven maar het deeg maak je met croissantdeeg. Ik vind de dingen die je met dat deeg kunt doen echt zo ontzettend leuk. Mijn kerstkrans is nu al een klassieker en wat denk je van de chocolade broodjes met croissantdeeg?
Maak niet de fout om te denken dat de uien na 3 minuten wel goed zijn. Geef ze echt de tijd. Niet alleen om de smaak van het bier goed tot zijn recht te laten komen, maar om de uien echt goed te karameliseren. Het heet natuurlijk niet voor niks een kaas uien quiche.
Wat betreft het croissantdeeg; let even goed op dat alle gaatjes dicht zijn. Die knijp je eenvoudig met je vingers een beetje dicht als het eenmaal in de vorm ligt. Je wilt niet dat alle vulling er uit gaat lekken.
Blind bakken
In het oorspronkelijke recept wordt het croissantdeeg niet voorgebakken. Ik heb dat de eerste keer ook niet gedaan maar ik vind het wel lekkerder en beter garen als je het wel eerst voorbakt. Daarvoor bekleed je de vorm met het croissantdeeg. Bedek dit vervolgens met een stuk bakpapier en verzwaar dit met bijvoorbeeld bakbonen of ongekookte peulvruchten. Bak voor een minuut of 15 in de voorverwarmde oven en haal er dan weer uit. Ga nu verder met het vullen van de vorm.
Voor de kaaskorst gebruikte ik hier abdijkaas. Dat is echt heel erg lekkere kaas, maar je kunt er natuurlijk elke kaas voor gebruiken die jij lekker vindt. Van een eenvoudige geraspte oude kaas tot de abdijkaas. Hou wel rekening dat deze kaas mooi smelt en dat dat niet met alle kazen het geval is.
De kaas wordt op de kaas uien quiche gedaan in plakjes waardoor het romige gevoel meer wordt dan wanneer je alleen geraspte kaas gebruikt.
Met blauwe kaas lijkt dit me ook wel erg lekker, al heb ik dat nog niet geprobeerd. Serveer de kaas uien quiche vervolgens lauwwarm.
Ben je fan van een lekkere quiche? Kijk dan zeker ook eens naar deze ontbijtquiche met spinazie of dit snelle hartige taartje met tomaat
Kaas uien quiche
Benodigdheden
- 1 bakblik rechthoek van 10 x 30
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 750 gr ui in halve ringen
- 100 ml donker bier
- 1 blik croissant deeg
- 100 gr ham
- 150 ml slagroom
- 4 eieren
- 3 el platte peterselie
- 200 gr abdij kaas zoals port salut of een andere goede kaas zonder korst uiteraard
Instructies
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Voeg de uienringen toe en bak deze voor 8-10 minuten of tot ze glazig en zacht zijn. Laat ze niet te bruin worden! Giet het bier erbij en blijf het koken tot er geen vocht meer over is in de pan. Verwarm de oven voor op 200˚ C.
- Rol het deeg uit en bekleed een vorm van 10 x 30 cm of een rond bakblikmet een diameter van 24 cm. Zorg ervoor dat er geen gaten in je deeg zitten dus maak die indien nodig dicht. Indien gewenst kun je de bodem ook eerst voorbakken. Hiervoor bedek je het deeg met een stuk bakpapier. Verzwaar dit met bakbonen en bak voor ongeveer 15-20 minuten in de oven. Haal eruit en ga verder.Bekleed de bodem met de ham. Klop de eieren, meng met de room, peterselie en voeg peper en zout toe naar smaak.
- Doe de gebakken uien in het bakblik en giet het ei-room mengsel er overheen en doe de kaas in plakjes aan de bovenkant
- Bak de quiche in de oven voor ongeveer 30-35 minuten of tot het goudbruin is en gaar. Bestrooi met wat extra peterselie
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Deze vandaag gemaakt met de helft van de ingrediënten, hartige taart deeg en met belegen boerenkaas. Met een kop home-made asperge soep……echt heerlijk! Dit is een blijvertje!!!!
Dank je wel Simone, hij is heerlijk geworden!
Hoeveel eieren gaan er eigenlijk in?
O dat heb je goed gespot Ellen! Er gaan vier eieren in. Heb het nu in het recept erbij gezet!
Hmmm ja deze is echt heerlijk Simone. Hier is ie ook al een paar keer op het menu verschenen en het blijft een succes 😀
Is echt een toppertje he! Ik vind hem ook heerlijk!
Dez heb ik net even uitgeprint. Klinkt super lekker dus deze ga ik zeker uitproberen. Kan dan wel geen croissantdeeg vinden maar ik gebruik wel bladerdeeg en port salut hebben ze (helaas want ik at het altijd in NL) ook niet hier, dus moet nog even verzinnen welke kaas ik zal gebruiken 😉
Ciao, letizia
Nou aan lekkere kazen geen gebrek in Italië dus dat moet wel lukken lijkt me zo!