Rode uien chutney zelf maken
Uien snijden… Ik ben er niet van. Ik moet altijd vreselijk janken van die dingen; zeker van die lekkere verse uien. Het gaat stukken beter als je de uien een paar weken laat liggen in een mandje op het aanrecht, maar ja, dat komt de smaak dan weer helemaal niet ten goede. Dus als het even kan laat ik het snijden van uien graag aan iemand anders over. Dit keer was Charlotte de spreekwoordelijke sigaar en heeft zij braaf alle acht uien die in dit recept worden gebruikt voor me gesneden. What are friends for right? Lol…
Nou ja ze had het natuurlijk niet alleen voor mij gesneden maar ook voor zichzelf want deze uienchutney aten wij bij die lekkere kikkererwten burger. Afgezien van het K-klusje met betrekking tot het snijden is het maken van de chutney verder een eitje; je hebt even de tijd nodig om de uien lekker zacht te laten worden maar daar hoef je niet continue bij te blijven dus lekker zachtjes weg laten pruttelen en klaar is keesje.
Ben je chutney fan? Probeer dan ook eens deze heerlijke appel peren chutney!
Rode uien chutney
Ingrediënten
- 8 rode uien
- 75 gr suiker
- 100 ml rode wijn azijn sangiovese
- 100 ml rode wijn
- 2 kaneelstokjes
- 1-2 el balsamico
- olijfolie
Instructies
- Snij alle uien in ringen. Maak ze niet te dik maar ook niet te dun.
- Verhit de olie in een pan en doe de uien en de suiker in een pan en bak het geheel even zachtjes aan. Laat niet verbranden!
- Doe de azijn, wijn en de balsamico erbij en laat het geheel voor minimaal tien minuten zachtjes inkoken. Proef even om te kijken of het al zacht genoeg is en ver genoeg ingedikt. Zo niet dan laat je het nog even door pruttelen.
- Laat afkoelen en doe in jam- of weckpotten
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Wil er zo aan gaan beginnen, maarre… hoeveel balsamico? 😉
He Esther! Het is een beetje naar smaak maar 1-2 eetlepels is voldoende. Ik heb het nu aan het recept toegevoegd! Succes met maken!
Nouuu, laat ik nu net 2 eetlepels erbij gedaan hebben! Haha top, dank je wel voor je reactie! Het ruikt iig al heerlijk hier!
Ik snij uien altijd onder de afzuigkap. Op de hoogste stand. Werkt bij mij perfect.
Gr. Syl
Ben nu de chutney aan het maken. Ben benieuwd.
Hoi Simone,
Heerlijke verse uien snijden met een duikbril op,….het klinkt misschien raar maar beter huilen van het lachen dan van de uien! Groetjes en succes en bedankt voor het lekkere recept.
Annemie
O hahaha. Goed idee Annemie. Krijg ik alsnog tranen maar dan van het lachen inderdaad!
Oh, en de kaneelstokjes? Ik zie ze niet terug in je bereiding ?
O oops! Die kook je mee samen met de azijn ed… Heb het nu toegevoegd! Dankjewel voor de correctie!
Voor zo’n lekker recept, en lieve vriendin heb ik dat graag over 🙂
Mwah… Dikke kus.. 😉
Idd eenvoudig klusje maar hoelang kun je dat bewaren in zo’n weckpot?
Ik denk een week of twee zeker en waarschijnlijk langer. ligt er ook aan hoe goed je de pot hebt gesteriliseerd van te voren.. 😉