Uien chutney vind ik echt heerlijk. Een ui ondergaat een soort metamorfose als je die langzaam gaart. Ze worden zacht en zoet en gaan heel goed samen met lekker hartige dingen, zoals kaas of op een goede hamburger. Deze rode uien chutney is niet alleen heel lekker, maar door de kleur ook nog eens extra aantrekkelijk.

Rode ui chutney

Rode uien chutney

Het maken van een uien chutney is niet ingewikkeld, maar je moet er wel wat voor over hebben. Want voor het beste resultaat heb je ongeveer 8 flinke uien nodig. En die moeten uiteraard gesneden worden.

Uien snijden… Ik ben er niet van. Ik moet altijd vreselijk janken van die dingen; zeker van die lekkere verse uien. Het gaat stukken beter als je de uien een paar weken laat liggen in een mandje op het aanrecht, maar ja, dat komt de smaak dan weer helemaal niet ten goede. Dus als het even kan laat ik het snijden van uien graag aan iemand anders over. Dit keer was Charlotte de spreekwoordelijke sigaar en heeft zij braaf alle acht uien voor de uien chutney voor me gesneden. What are friends for right? Lol…

Rode uien chutney

Uien snijden

Nu zijn er natuurlijk ook nog wel wat andere manieren te bedenken om niet grienend in de keuken te hoeven staan. Dus als je toevallig een magimix hebt dan kun je de uien daar heel goed dun in snijden. Ik doe dat graag als er niemand anders is. Dat gaat ook snel en voorkomt niet helemaal een traantje her en der maar is een stuk beter dan alles zelf snijden.

Ik heb er ook nogal snel last van dus het kan ook aan mij liggen.

Maken van de uien chutney

Om de rode uien chutney verder te maken is geen hogere wiskunde. Je bakt alle uien eerst aan in een pan voor ongeveer 10 minuten. Geef ze wel echt goed de tijd, want hoe langer ze hebben kunnen zweten des te lekkerder je uien chutney wordt. Zodra de uien glazig worden voeg je de suiker, rode wijn azijn, kaneel en de balsamico toe aan de pan.

Laat de rode uien chutney nu op laag vuur nog eens minimaal 30 minuten rustig pruttelen. Zorg wel dat het niet verbrand want dat is natuurlijk eeuwig zonde. Eenmaal goed proef je even of de uien chutney op smaak is en vervolgens kun je het verwerken in potjes.

Dit is een rode uien chutney maar je kunt dit natuurlijk ook prima maken met gewone gele uien. In dat geval gebruik je geen rode wijn azijn maar witte wijn azijn. Beide kan, maar de kleur wordt dan een beetje gek.

Rode uien chutney

Steriliseren

In gesteriliseerde potjes kun je de uien chutney met gemak een paar maanden bewaren. In de koeling blijft het minimaal een week goed.

Ben je chutney fan? Probeer dan ook eens deze heerlijke appel peren chutney of deze overheerlijke tomaten chutney.

Rode ui chutney

Rode uien chutney

4.67 van 3 stemmen
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

Deze lekkere en makkelijke rode uien chutney ziet er door de kleur alleen al prachtig uit. lekker met oude kaas! Dit recept maakt – afhankelijk van de maat van je uien – ongeveer 450 gram.
clock
voorbereiding 10 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 55 minuten

1 portie

Ingrediënten

  • 6 grote rode uien
  • 150 gr suiker
  • 200 ml rode wijn azijn
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 stuks kruidnagel
  • 1-2 el balsamico
  • olijfolie

  • Snij alle uien in ringen. Maak ze niet te dik maar ook niet te dun.
  • Verhit de olie in een pan en doe de uien en de suiker in een pan en bak het geheel even zachtjes aan. Laat niet verbranden!
  • Doe de azijn, kaneelstokjes, kruidnagels en de balsamico erbij en laat het geheel voor minimaal 30 minuten zachtjes inkoken. Proef even om te kijken of het al zacht genoeg is en ver genoeg ingedikt. Zo niet dan laat je het nog even door pruttelen.
  • Laat afkoelen, verwijder kaneelstokjes en kruidnagel en doe in gesteriliseerde jam- of weckpotten.

Notities

De voedingswaarde is voor de volledige hoeveelheid. Je gebruikt natuurlijk maar een klein beetje per keer.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 650kcal | Koolhydraten: 159g | Eiwit: 1g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.02g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.02g | Natrium: 22mg | Kalium: 139mg | Vezels: 4g | Suiker: 152g | Vitamine A: 21IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 89mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.