Zelf tomaten chutney maken
Een heerlijk en makkelijk recept om zelf tomaten chutney te maken. Onder in het recept zijn een lange versie genoemd (met verse tomaten) en een kortere versie (met tomatenblokjes). Beide zijn heerlijk!
Zelf tomaten chutney maken
Er zijn soms van die dingen die je echt al tijden van plan was maar waar het om de een of andere onverklaarbare reden nooit van is gekomen. Zo heb ik best al wel het een en ander gemaakt, jam, harissa, curry pasta enzovoort maar tomaten chutney, daar was het nog niet eerder van gekomen.
En laten we eerlijk zijn, dat is natuurlijk wel een serieuze fout in mijn culinaire repertoire ( voor zover ik die heb natuurlijk, maar het klinkt zo leuk vind je niet?). Maar het was dus tijd om daar eens dringend iets aan te gaan veranderen.
Tomatenseizoen
Het is tomaten seizoen op het moment en je ziet ze dus overal, mooi rood, zoet en op zich zelf al heerlijk. Het zelf groeien van tomaten staat ook al een tijd je op de lijst maar dat is tot op heden stomweg niet gelukt….
Geen groene vingers! Zelfs kruiden lijken niet echt te gedijen in onze tuin (behalve munt maar dat is natuurlijk meer onkruid dan iets anders)
Maar terug naar de tomaten dus. Op de markt kun je er nu een flinke hoeveelheid van kopen zonder meteen een deuk in je huishoud budget te slaan. En omdat ik er geen meer in huis had liggen moest ik eerst een flinke hoeveelheid halen.
Het basis recept voor chutney is natuurlijk vrij simpel maar na het bekijken van wat chutney recepten online besloot ik het een en ander aan te passen met smaken waarvan ik dacht dat ze goed bij elkaar zouden passen.
Met verse tomaten
Mijn eerste versie voor de tomaten chutney was met verse tomaten. Dat gaat prima, maar ik vind persoonlijk de velletjes dan weer niet zo lekker. En het eruit vissen ook niet meteen mijn favoriete bezigheid als ik tomaten chutney aan het maken ben. Een optie zou kunnen zijn om het in de blender te doen, maar ik hou van de structuur van wat blokjes. Dat ben je kwijt als je de blender gebruikt.
Uiteraard is het makkelijker om de tomaten te ontvellen vóór je ze gaat koken. Wil je dus verse tomaten gebruiken dan heb je twee opties:
Optie 1 – ontvellen voor het koken
Om tomaten makkelijk te ontvellen kruis je ze in met een scherp mesje. Vervolgens dompel je ze een minuutje in heet water en pel daarna de tomaten. Je kunt ze verder gewoon verwerken.
Optie 2 – In de blender
Niet mijn voorkeur maar je kunt de tomaten chutney in de blender verwerken. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om na stap 1 de tomaten in de blender te doen, fijn te draaien en dan weer in de pan te doen.
Optie 3 – met tomatenblokjes uit blik
Als ik snel een batch met tomaten chutney wil maken is dit wat ik gebruik. Geen velletjes. Snel klaar en net zo lekker. Maar niet zo nuttig als je een overdosis tomaten uit eigen tuin hebt.
Tomaten chutney bij gegrilde kip of varkensvlees
Echt super lekker met gegrilde kip en ik denk ook erg lekker met varkensvlees. Ik hoop dat ik nog wat over heb voor als we binnenkort pulled pork gaan maken!!
Nog meer tomaten over? Probeer dan ook eens de tomatencurry!
Tomaten chutney
Ingrediënten
- 750 gr tomaten gehalveerd (of 2 blikken tomatenblokjes)
- 200 gr rode ui fijn gesneden
- 125 gr lichte basterdsuiker
- 2 kardemom peulen alleen zaadjes gebruiken
- 125 ml rode wijn azijn
- 50 gr gembersiroop
- 1 appel geschild en in kleine blokjes
- 1 tl gemalen kaneel
- 75 gr gedroogde cranberries
- 1 rode chili peper fijn gesneden, zaadlijsten en zaadjes verwijderd
- 1 el tomatenpuree
- 1/2 tl gerookte paprika
Instructies
- Halveer de tomaten en doe ze in een grote pan met de rode wijn azijn en de suiker en breng dit aan de kook. Laat het vervolgens even doorkoken tot de velletjes los komen, verwijder die dan en voeg de rest van de ingredienten toe.
- Laat dit nog eens 45 minuten tot een uur sudderen of tot het mengsel de gewenste dikte heeft.
- In gesteriliseerde potten kun je de chutney minstens een half jaar bewaren.
Met tomatenblokjes
- Gebruik je tomatenblokjes uit blik, voeg deze dan toe aan de kookpan met de rode wijnazijn en de suiker. Kook tot de suiker is opgelost en voeg dan de overige ingrediënten toe.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
bij de tomaten/uien chutney staat er bij de benodigdheden 2 ……….alleen de zaadjes wat wordt hier bedoeld?
Hoi Ada, De kardemompeulen bedoel je? Dat zijn peulen die je plet en vervolgens gebruik je daar de zaadjes van. De peulen zelf gooi je weg.
Super lekkere chutney! Ik had geen cranberries en peper in huis, maar alsnog geslaagd. Ga het recept zeker vaker gebruiken!
Leuk! Ja is ook een van mijn favoriete chutney recepten!
waarom niet de blender gebruiken, dan merk je niets meer van de velletjes en meer voedings stoffen.
Van de velletjes vind je niets meer terug.
m.v.g Jack van Hoorn
Dat kan maar ik vind het juist lekker als er nog wat brokjes inzitten en met een blender wordt het naar mijn mening te glad. Inmiddels gebruik ik gewoon tomatenblokjes uit blik. Nog veel sneller.
Pingback: Heerlijke tomatencurry en een whole30 take-over | Simone's Kitchen
Onderweg om een chutney te maken, dacht ik wat inspiratie op te gaan doen op het web en kwam jou tegen daar 🙂 leuk wat jij zoal doet! Je eindigde je recept voor tomaten chutney met een vraag over de houdbaarheid? Ik maak al jaren chutney’s en heb de ervaring dat de chutney idd in schone potten, na het vullen tot er geen luchtbelletjes meer te zien zijn en de pot zowat overvol is, op zijn kop wordt gezet om af te koelen. Ik bewaar mijn chutney’s niet zo heel lang, want ze zijn heerlijk 😉 en wij hebben veel oogst altijd, dus veel chutney’s ook, leuk om anderen blij mee te maken!! Mits bewaard op een koele, donkere plek kan een chutney 2 jaar bewaard worden!!!…groetjes….
Pingback: Tomatenchutney maken - KouweKleren
Pingback: Tomatenchutney maken – kouwekleren