Simone's Kitchen

Tomaten chutney – je weet dat je dit wilt!

tomaten chutney | simoneskitchen.nl

Er zijn soms van die dingen die je echt al tijden van plan was maar waar het om de een of andere onverklaarbare reden nooit van is gekomen. Zo heb ik best al wel het een en ander gemaakt, jam, harissa, curry pasta enzovoort maar chutney, daar was het nog niet eerder van gekomen.
En laten we eerlijk zijn, dat is natuurlijk wel een serieuze fout in mijn culinaire repertoire ( voor zover ik die heb natuurlijk, maar het klinkt zo leuk vind je niet?). Maar het was dus tijd om daar eens dringend iets aan te gaan veranderen.

Tomaten chutney | simoneskitchen.nl


Het is natuurlijk tomaten seizoen op het moment en je ziet ze dus overal, mooi rood, zoet en op zich zelf al heerlijk. Het zelf groeien van tomaten staat ook al een tijd je op de lijst maar dat is tot op heden stomweg niet gelukt…. Geen groene vingers! Zelfs kruiden lijken niet echt te gedijen in onze tuin (behalve munt maar dat is natuurlijk meer onkruid als iets anders)
Maar terug naar de tomaten dus. Op de markt kun je er nu een flinke hoeveelheid van kopen zonder meteen een deuk in je huishoud budget te slaan. En omdat ik er geen meer in huis had liggen moest ik eerst een flinke hoeveelheid halen.
Ik had de middag er voor namelijk ‘opgepast’ op mijn moeder (ze heeft Parkinson en ook nog eens een sleutelbeen gebroken, dus kan niet alleen blijven) en terwijl zij een beetje zat te dutten op de bank had ik dus alle tijd om eens na te denken wat ik in die chutney wilde verwerken. Het basis recept voor chutney is natuurlijk vrij simpel maar na het bekijken van wat chutney recepten online besloot ik het een en ander aan te passen met smaken waarvan ik dacht dat ze goed bij elkaar zouden passen.
Ik kon ook niet wachten tot ik thuis zou zijn om het te maken, dus zodra ik mijn moeder had afgezet bij een familiefeestje later die middag, reed ik naar huis en begon met het voorbereiden van mijn chutney…

tomaten en uienchutney | simoneskitchen.nl


O en overigens, zie je die geweldige achtergrond van mijn chutney? Ik kwam op de terugweg in Ankeveen langs een winkeltje en ik moest gewoon even binnen kijken. Ik zag dit tafeltje (het is eigenlijk een school bankje) en moest hem wel hebben natuurlijk )
Het enige wat ik niet zeker wist, was de hoeveelheid suiker voor de chutney en dat is eigenlijk het enige wat ik voor de volgende keer zeker aan zal passen, want het is aan de zoete kant.
Echt super lekker met gegrilde kip en ik denk ook erg lekker met varkensvlees. Ik hoop dat ik nog wat over heb voor als we binnenkort pulled pork gaan maken!!

Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Tomaten uien chutney

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 45 min
Totale tijd: 1 uur

Ingrediënten

 • 750 gr tomaten gehalveerd
 • 200 gr rode ui fijn gesneden
 • 125 gr lichte en donkerbruine basterdsuiker ik had niet genoeg van de een dus heb het gemengd, maar maakt verder niet uit wat je gebruikt
 • 2 kardemom peulen alleen zaadjes gebruiken
 • 125 ml rode wijn azijn
 • 50 gr gembersiroop
 • 1 appel
 • 1 tl gemalen kaneel
 • 75 gr gedroogde cranberries
 • 1 rode chili peper fijn gesneden
 • 1 el tomatenpuree
 • snufje gerookte paprika

Instructies

 • Halveer de tomaten en doe ze in een grote pan met de rode wijn azijn en de suiker en breng dit aan de kook. Laat het vervolgens even doorkoken tot de velletjes los komen, verwijder die dan en voeg de rest van de ingredienten toe.
 • Laat dit nog eens 45 minuten tot een uur sudderen of tot het mengsel de gewenste dikte heeft.
 • Doe dit in gesterileerde potten en je kunt het een tijdje bewaren. Hoe lang weet ik eigenlijk niet precies maar ik gok ongeopend een paar maanden?

Notities

Als ik meer haast heb of geen zin in velletjes losmaken dan gebruik ik voor deze chutney soms ook blikken tomatenblokjes. Dat werkt ook prima en scheelt een hoop gedoe.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

4 comments

 1. Pingback: Tomatenchutney maken – kouwekleren

 2. Pingback: Tomatenchutney maken - KouweKleren

 3. Avatar

  Onderweg om een chutney te maken, dacht ik wat inspiratie op te gaan doen op het web en kwam jou tegen daar 🙂 leuk wat jij zoal doet! Je eindigde je recept voor tomaten chutney met een vraag over de houdbaarheid? Ik maak al jaren chutney’s en heb de ervaring dat de chutney idd in schone potten, na het vullen tot er geen luchtbelletjes meer te zien zijn en de pot zowat overvol is, op zijn kop wordt gezet om af te koelen. Ik bewaar mijn chutney’s niet zo heel lang, want ze zijn heerlijk 😉 en wij hebben veel oogst altijd, dus veel chutney’s ook, leuk om anderen blij mee te maken!! Mits bewaard op een koele, donkere plek kan een chutney 2 jaar bewaard worden!!!…groetjes….

 4. Pingback: Heerlijke tomatencurry en een whole30 take-over | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!