Het aantal diëten lijkt de laatste jaren een beetje te stabiliseren. Of het komt doordat ik er zelf niet zo heel erg mee bezig ben. Dat kan natuurlijk ook nog. Sommige diëten zijn bedoeld om af te vallen, andere soorten zijn niet zozeer een dieet maar meer een manier van leven.

Hoe dan ook; elk dieet is anders en voor elk dieet zijn er wel specifieke recepten te vinden. Op de recepten index vind je heerlijke recepten voor zo ongeveer de meest voorkomende diëten. Van vegan tot keto en alles er tussenin.

Het mooie is wel dat je tegenwoordig ook in de diverse maaltijdboxen ook een keuze kunt maken voor welk dieet je kiest. Handig als je wel – bijvoorbeeld – vegan wilt eten, maar ook graag gebruik wil maken van een maaltijdbox. Ik benoem hier de meest voorkomende die je in een box kunt vinden.

Het Keto dieet

Het Keto Dieet is de laatste jaren flink populair geworden. Het principe achter keto is dat je door weinig tot geen koolhydraten te eten en wel veel – gezonde – vetten, je lichaam overschakelt op het gebruik van ketonen. De gedachte dat een dergelijke dieetschema zou zorgen voor juist een gewichtstoename is achterhaalt. Vet zorgt niet voor gewichtstoename (ok, het is natuurlijk nog wel steeds zo dat teveel vet geen goed idee is!) maar juist een overdaad aan koolhydraten draagt bij aan het overgewicht waar onze huidige maatschappij mee te kampen heeft. Recent was ook weer in het nieuws dat nu 1 op de 6 Nederlanders lijdt aan obesitas. Ik zeg niet dat keto de oplossing is, want keto is zeker niet voor iedereen. Maar met name in de medische toepassingen is dit wel een dieet die de nodige voordelen heeft.

Keta diet

Vegan dieetvorm

Bij een vegan lifestyle eet je geen dierlijke producten. Dat beperkt zich niet alleen tot de voeding maar kan ook doorgetrokken worden naar kleding. Geen leren schoenen of riemen of iets dergelijks dus. Vegan richt zich daarmee op de plantaardige voeding. Nu is het niet zo dat vegan per definitie gezond is, want ook suiker is in principe vegan. Maar kies je voor lekker veel groente, peulvruchten en andere onbewerkte voedingsmiddelen dan is plantaardige voeding de voeding van de toekomst. Zoals wel vaker wordt gezegd.

Vegan dieet

Het flexitarisch dieet

Mijn manier van eten is denk ik te schalen onder de term flexitariër. Ik verbaas me er elke keer over als ik me realiseer hoe weinig vlees ik nog maar eet. Maar helemaal zonder vind ik dan ook weer een dingetje. Het is een beetje een mode-term maar het geeft wel weer waar denk ik het merendeel van de bevolking onder valt. Af en toe een stukje vlees of vis dus. Eet je als flexitariër dan is ook daar een maaltijdbox op afgestemd.

Flexitarier

 Het Pescotarisch dieet

Pescotarisch eten is misschien nog wat minder bekend, maar ook deze vorm van eten is toch al wel terug te vinden in de maaltijdboxen. Bij deze dieetvorm eet je plantaardige voeding, vis en zeevruchten, maar geen vlees. Vis is lichter en bevat veel omega-3 dus in dat opzicht is het zeker beter voor hart- en bloedvaten.

Andere dieetvormen in maaltijdboxen

Behalve bovengenoemde diëten kun je in de meeste moderne maaltijdboxen ook kiezen uit allerlei andere opties. Vegetarisch is natuurlijk alom bekend, maar daarnaast kun je kiezen uit een koolhydraatarm, eiwitrijk of lactose-arm dieet. Er is kortom keuze genoeg en de kans dat jouw leefstijl ook wordt vertegenwoordigd door een of meerdere maaltijdboxen is groot!

En dat is weer handig als je wel gezond wilt eten maar er niet elke dag over na wilt denken. Dat is waar de meeste maaltijdboxen zeker in uitblinken!

Delen is fijn!