Limoencake met roomkaas topping
Hou je van limoen? Dan ga je heel blij worden van deze limoencake met roomkaas topping en pistachenootjes. De cake is makkelijk om te maken en blijft ook nog eens lang goed.
Limoencake met roomkaas
Ik heb een absolute voorliefde voor alles met limoen of citroen. Mijn favoriete recepten, zoals lemon curd of de citroen meringuetaart zijn mijn zoete favorieten, maar ook in hartige gerechten is limoen enorm veelzijdig. Sticky chicken met limoen en gember…. mmm, je kunt me er bijna voor wakker maken. Ik zeg “bijna” want liever word ik nergens wakker voor gemaakt. Haha.
Inhoudsopgave
Anyway, Charlotte en ik hadden weer eens een kookdagje en tijdens onze zoektocht naar wat we zouden gaan maken, kwam ik een recept tegen voor limoencake. Het was zo’n raar recept waarbij ongeveer alles gemaakt was uit speciale pakjes en zakjes. Bovendien een Amerikaans recept dus geen idee waar ze het allemaal over had. Maar de cake zelf zag er wel zo lekker uit dat ik geïnspireerd was om een limoencake te maken.
Basiscake recept
Voor de basis gebruikte ik een eenvoudig recept voor basis roombotercake. Daar kun je eigenlijk niet fout mee gaan. En ik voegde er natuurlijk wel extra limoen aan toe. Ik bakte de cake in een platte vorm dus niet in een gewone cakevorm maar dat zou eventueel natuurlijk ook prima kunnen. Hou dan wel rekening met een langere baktijd, aangezien het meer op elkaar zit. Even goed checken met een houten prikker of de limoencake gaar is voor je hem uit de oven haalt.
Maken van de limoentopping
Natuurlijk is de limoencake niet compleet zonder de topping. Hiervoor mengde ik roomkaas met gecondenseerde melk. Proef even goed of je het zoet genoeg vindt. Je kunt natuurlijk altijd meer of minder gecondenseerde melk toevoegen. Ik doe er geen limoensap in, want dan wordt de roomkaas te slap en stijft minder goed op.
Suikerwater met limoen
Voordat de topping erop gaat bedruppel je de cake met wat suikerwater met limoen om de smaak van de limoen te versterken. Daardoor blijft de cake overigens ook langer goed. Maak m niet kleddernat. Ik gebruik een kwastje en strijk het zo over de cake.
Opstijven in de koelkast
Heb je de roomkaastopping eenmaal op de cake met limoen gedaan dan is het een kwestie van in de koeling zetten en de roomkaas weer even laten opstijven. Voor het serveren strooi je er wat gehakte pistachenootjes overheen en wat extra limoenrasp.
Overigens zou je ook wat pistache door de limoencake kunnen mengen voor het bakken. Ook lekker!
Limoencake met roomkaas topping
Materiaal
- 20 x 30 bakblik
Ingrediënten
- 225 gr roomboter op kamertemperatuur
- 225 gr suiker
- 1 tl zout
- 225 gr ei ongeveer 4-5 eieren
- 225 gr bloem
- 1 tl vanille
- 1 limoen rasp en sap
Suikersiroop
- 2 limoenen sap gebruiken
- 100 g witte basterdsuiker
Topping
- 400 g roomkaas
- 2 limoenen rasp
- 100 ml gecondenseerde melk
- 3 el pistachenootjes gehakt
- 1 limoen rasp
Hoe maak je de limoencake
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Doe de boter in de kom van je mixer en klop dit tot het licht en romig is.
- Voeg nu het zout en de suiker toe en klop tot het enigszins in volume verdubbeld.
- Voeg nu een voor een de eieren toe. En klop elk ei eerst goed door voor je verder gaat.
- Zet de machine op een lage stand en voeg als laatste de bloem toe. Stop met kloppen zodra het goed gemengd is.
- Vet je cakeblik in en bekleed met bakpapier. Stort je beslag erin en strijk de bovenkant glad. Het is niet een hele dikke laag doordat je een relatief grote bakvorm gebruikt.
- Zet in de voorverwarmde oven en bak de cake in 30 minuten gaar en goudbruin of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
- Haal uit de oven en laat de cake volledig afkoelen. Ondertussen maak je de suikersiroop door het limoensap en de basterdsuiker bij elkaar te doen. Laat dit rustig smelten en even doorkoken tot het helder wordt.
- Bestrijk hier de bovenkant van de cake mee. Je kunt wat gaatjes in de bovenkant van de cake prikken zodat het suikerwater er wat makkelijker in komt. Je hebt niet al het suikerwater nodig! Laat de cake volledig afkoelen.Wat je overhoudt van het suikerwater doe je bij de frosting.
- De frosting maak je door de roomkaas in een kom te doen samen met de limoenrasp en de gecondenseerde melk. Voeg ook het overgebleven suikerwater toe en klop even door. Niet te lang kloppen. Gemengd is gemengd.
- Bestrijk hiermee de bovenkant van de cake en strijk het glad met een spatel. Zet de cake in de koeling en laat het een paar uur opstijven.
- Voor het serveren bestrooi je de cake met nog wat limoenrasp en gehakte pistachenootjes.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.