basis roombotercake

Basis bakrecepten

Een eenvoudig basis recept voor roombotercake oftewel poundcake.

Een hele tijd geleden vertelde ik al dat ik fan ben van het boekje Ratio van Michael Ruhlman. Het boekje is inmiddels alweer 11 jaar oud en mijn exemplaar ziet er dan ook nogal erbarmelijk uit. Ik gebruik het namelijk heel vaak. Ratio is geen standaard kookboek. Het gaat uit van de ratios van gerechten. En vanuit daar ga je zelf bouwen aan een eigen recept. Ik vind het een fantastisch boekje. Het enige nadeel is dat de hoeveelheden in het Engels genoemd worden in ounces.

Het heeft dus wat omrekenen nodig voor je de Nederlandse maten kunt gebruiken, maar dat is een klein ongemak.

Het leek me leuk om een aantal basisrecepten uit te gaan proberen. Ik bak eigenlijk nooit een basis roombotercake. Ik ga uit van de basis en verander het dan door er ingrediënten aan toe te voegen, smaakmakers aan toe te voegen enzovoort. Maar vandaag deel ik het basis recept voor roombotercake.

Poundcake

In het Engels heb je hier twee varianten van. Je hebt de poundcake en de spongecake. Beiden gebruiken dezelfde verhouding ingrediënten. 1 deel ei, 1 deel boter, 1 deel bloem en 1 deel suiker. Het enige verschil tussen beide recepten is dat de volgorde waarin je de ingrediënten aan elkaar toevoegt afwijkt.

Roombotercake basis

Bereiding roombotercake

In dit geval ben ik uitgegaan van de bereiding voor een basis poundcake. De volgorde van ingrediënten is daar: boter, suiker, eieren en bloem. De volgende keer ga ik een spongecake maken en dan kijken wat het verschil is.

Vanaf daar komen er natuurlijk ook variaties. Of eigenlijk kun je die nu al vinden want er staan al enorm veel recepten voor cakes en tulbanden online hier. Zoals bijvoorbeeld deze heerlijke cake met druiven.

Bouwen van smaak

Zelfs in deze basis roombotercake heb ik een klein beetje variatie aangebracht, want ja een basiscake is zo basis. Haha… In voegde er een klein beetje citroen aan toe. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt de basis maken of je kunt meteen specerijen zoals bijvoorbeeld kaneel, kardemom of gember toevoegen. Of voeg stukjes fruit toe aan de cake.

Het fijne van een goede basis, is dat je van daaruit kunt gaan bouwen aan je eigen recept. De poundcake is een vrij stevige cake.

De volgende keer ga ik een spongecake maken waarbij je een veel luchtiger beslag krijgt.

Roombotercake basis
basis roombotercake

Basis roombotercake

4.34 van 3 stemmen
GangKoek en gebak

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 15 minuten

12 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 225 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 225 gr suiker
  • 1 tl zout
  • 225 gr ei ongeveer 4-5 eieren
  • 225 gr bloem
  • 1 tl vanille
  • 1 citroen rasp en sap

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Doe de boter in de kom van je mixer en klop dit tot het licht en romig is.
  • Voeg nu het zout en de suiker toe en klop tot het enigszins in volume verdubbeld.
  • Voeg nu een voor een de eieren toe. En klop elk ei eerst goed door voor je verder gaat.
  • Zet de machine op een lage stand en voeg als laatste de bloem toe. Stop met kloppen zodra het goed gemengd is.
  • Vet je cakeblik in en bekleed met bakpapier. Stort je beslag erin en strijk de bovenkant glad.
  • Zet in de voorverwarmde oven en bak de cake in 60 minuten gaar en goudbruin of tot een houten prikker er schoon uitkomt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 306kcal | Koolhydraten: 34g | Eiwit: 5g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 1g | Cholesterol: 110mg | Natrium: 355mg | Kalium: 64mg | Vezels: 1g | Suiker: 19g | Vitamine A: 572IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 20mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.