Druivencake met citroenicing

Zoete druivencake

Recepten ontstaan hier vaak doordat er sommige ingrediënten overblijven. En er blijft hier nog wel eens wat over na een fotoshoot. Neem nu deze druivencake.

Voor een opdracht hadden we druiven nodig, maar druiven kun je nu eenmaal niet per stuk kopen. We hadden er maar een paar nodig voor in een recept, dus er bleef een halve, meer dan een halve, tros druiven over. En ze waren super lekker. Dus we hadden er natuurlijk ook al van gesnoept, maar aan het eind van de dag lag er toch nog aardig wat.

Aan de bak

Dus wat doe je met druiven, behalve zo opeten? Ik bedacht dat het leuk was om in een cake te stoppen. Een druivencake dus.

Druivencake met lekkere citroen icing

Met citroenicing

Mijn favoriete icing is met citroen. Je kunt het natuurlijk ook maken met water of met een ander smaakje, maar ik kies bijna standaard altijd voor citroensap om een icing voor een cake of tulband te maken. Ik hou er van, maar voel je vooral vrij om daar een andere smaak aan toe te voegen.

Zo kun je de icing bijvoorbeeld ook maken door sinaasappelsap te gebruiken en die dan over de druivencake te doen. Lijkt me trouwens ook heel lekker.

Zware druiven

Om het ‘zinken’ van de druiven in het beslag te voorkomen rol ik ze even door de poedersuiker. Dat helpt maar gedeeltelijk want druiven zijn nu eenmaal relatief zwaar. Hoe kleiner de druiven des te beter ze blijven hangen denk ik maar zoals je kunt zien aan de foto zijn ze niet allemaal in de druivencake naar beneden gevallen.

Ik denk trouwens dat de druiven het ook goed zouden doen in bijvoorbeeld een frangipanecake zoals in deze pruimenfrangipane. En dan natuurlijk de pruimen vervangen door de druiven. Dat ga ik zeker de volgende keer eens uitproberen!

Ook echt heel lekker is deze geweldige rabarbercake

Pin dit recept

Druivencake
Druivencake met citroenicing

Druivencake met citroen icing

5 van 4 stemmen
GangDessert
KeukenHollands

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 50 minuten

12 personen

Materiaal

  • Oven
  • Cakeblik 25 cm
  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 200 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 2 grote eieren
  • 150 gr suiker
  • 80 ml melk
  • 60 ml olijfolie
  • 60 gr ongezouten boter gesmolten
  • 2 tl citroenrasp ongeveer van 2 citroenen
  • 1 tl vanille extract
  • 250 gr pitloze druiven niet te groot
  • 1 el poedersuiker

  • Verwarm de oven voor op 175˚C. Bekleed het cakeblik met bakpapier en zet apart.
  • In een kleine kom meng je de bloem, zout en het bakpoeder. Zet dit even apart.
  • In de kom van je mixer klop je de eieren met de 150 gr suiker tot deze lichtgeel is geworden en iets dikker. Voeg de melk, olijfolie, gesmolten boter, citroenrasp en vanille toe en klop tot het goed gemengd is.
  • Voeg de droge ingredienten aan de kom toe op lage snelheid en klop tot het gemengd is.
  • Doe de druiven in een bakje en schud hier een eetlepel poedersuiker doorheen. Dit helpt om te voorkomen dat de druiven allemaal op de bodem van de cake liggen. Helemaal voorkomen is onmogelijk aangezien de druiven redelijk zwaar zijn.
  • Schep de druiven met een spatel door het beslag en doe over in het cakeblik.
  • Zet in de oven voor ongeveer 50 minuten of tot de cake goudbruin en gaar is en een houten prikker er schoon uitkomt. Laat de cake een minuutje of tien afkoelen voor je hem met behulp van het bakpapier uittilt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 208kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwit: 2g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 3g | Cholesterol: 12mg | Natrium: 137mg | Kalium: 110mg | Vezels: 1g | Suiker: 16g | Vitamine A: 152IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 32mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.