Heerlijke zoete druivencake met citroen icing
Zoete druivencake
Recepten ontstaan hier vaak doordat er sommige ingrediënten overblijven. En er blijft hier nog wel eens wat over na een fotoshoot. Neem nu deze druivencake.
Voor een opdracht hadden we druiven nodig, maar druiven kun je nu eenmaal niet per stuk kopen. We hadden er maar een paar nodig voor in een recept, dus er bleef een halve, meer dan een halve, tros druiven over. En ze waren super lekker. Dus we hadden er natuurlijk ook al van gesnoept, maar aan het eind van de dag lag er toch nog aardig wat.
Aan de bak
Dus wat doe je met druiven, behalve zo opeten? Ik bedacht dat het leuk was om in een cake te stoppen. Een druivencake dus.
Met citroenicing
Mijn favoriete icing is met citroen. Je kunt het natuurlijk ook maken met water of met een ander smaakje, maar ik kies bijna standaard altijd voor citroensap om een icing voor een cake of tulband te maken. Ik hou er van, maar voel je vooral vrij om daar een andere smaak aan toe te voegen.
Zo kun je de icing bijvoorbeeld ook maken door sinaasappelsap te gebruiken en die dan over de druivencake te doen. Lijkt me trouwens ook heel lekker.
Zware druiven
Om het ‘zinken’ van de druiven in het beslag te voorkomen rol ik ze even door de poedersuiker. Dat helpt maar gedeeltelijk want druiven zijn nu eenmaal relatief zwaar. Hoe kleiner de druiven des te beter ze blijven hangen denk ik maar zoals je kunt zien aan de foto zijn ze niet allemaal in de druivencake naar beneden gevallen.
Ik denk trouwens dat de druiven het ook goed zouden doen in bijvoorbeeld een frangipanecake zoals in deze pruimenfrangipane. En dan natuurlijk de pruimen vervangen door de druiven. Dat ga ik zeker de volgende keer eens uitproberen!
Ook echt heel lekker is deze geweldige rabarbercake
Pin dit recept
Druivencake met citroen icing
Benodigdheden
- Oven
- Cakeblik 25 cm
- Bakpapier
Ingrediënten
- 200 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 2 grote eieren
- 150 gr suiker
- 80 ml melk
- 60 ml olijfolie
- 60 gr ongezouten boter gesmolten
- 2 tl citroenrasp ongeveer van 2 citroenen
- 1 tl vanille extract
- 250 gr pitloze druiven niet te groot
- 1 el poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175˚C. Bekleed het cakeblik met bakpapier en zet apart.
- In een kleine kom meng je de bloem, zout en het bakpoeder. Zet dit even apart.
- In de kom van je mixer klop je de eieren met de 150 gr suiker tot deze lichtgeel is geworden en iets dikker. Voeg de melk, olijfolie, gesmolten boter, citroenrasp en vanille toe en klop tot het goed gemengd is.
- Voeg de droge ingredienten aan de kom toe op lage snelheid en klop tot het gemengd is.
- Doe de druiven in een bakje en schud hier een eetlepel poedersuiker doorheen. Dit helpt om te voorkomen dat de druiven allemaal op de bodem van de cake liggen. Helemaal voorkomen is onmogelijk aangezien de druiven redelijk zwaar zijn.
- Schep de druiven met een spatel door het beslag en doe over in het cakeblik.
- Zet in de oven voor ongeveer 50 minuten of tot de cake goudbruin en gaar is en een houten prikker er schoon uitkomt. Laat de cake een minuutje of tien afkoelen voor je hem met behulp van het bakpapier uittilt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Haha ik lees dit nu terug om de cake nog eens te maken, en bedoelde natuurlijk druiven uit de tuin!
Hahaha.. Ja dat de druiven niet uit de trein kwamen vermoedde ik al.. 🙂
Heb deze cake gemaakt met de druiven uit de trein. Voor allen die de plantaardige versie willen:
80ml melk –> 80ml plantaardige melk (maakt niet uit welke, denk aan haver- of sojamelk)
2 grote eieren –> 3 eetlepels gebroken lijnzaad met 9 eetlepels water – even laten staan – erdoorheen roeren
60gr boter –> plantaardige boter/margarine ongezouten
Smaakte heerlijk! Bedankt voor het recept:)
He Anna! Leuk. Dankjewel voor de vegan aanvulling! Altijd fijn! Maarre…. druiven uit de trein?
Bedankt voor dit recept Simone. Super lekkere cake, had geen druiven en heb het met rode pruimen gemaakt wat dus heel goed gelukt is.
Ah wat leuk om te horen Christian! En pruimen klinkt ook heerlijk!
Simone heb je wel eens gehoord van de “koude cake methode” om zo in je cake met bv druiven dat ze wel redelijk verdeeld blijven in het cake bakproces?
He Henny. Nee dat ken ik niet! Ik ben heel benieuwd wat dat inhoudt