Heerlijke koffie dadelcake
Het is het eerste dat ik doe… Elke ochtend weer. Een kopje koffie zetten. Of zoals we dat meestal noemen; even een bakkie doen. Het is dus een behoorlijk belangrijk onderdeel van ons ochtend ritueel. Misschien voor Tom nog wel meer als voor mij, want hij drinkt echt de hele dag door koffie.
Koffie is dus belangrijk. Heel belangrijk.
Dus toen ik het idee kreeg om koffie eens te combineren in een cake moest er het nodige getest worden.
Wij zijn van de ouderwetse koffie; koffie uit een ouderwets koffie-apparaat. Geen cupjes, pads of boon-maal apparaten hier in huis (onze ene poging hiertoe leidde tot een hevige discussie met de desbetreffende fabrikant aangezien het apparaat echt niet deugde… Even genezen dus)
Het is niet dat ik iets heb tegen pads, bonen of cups…. We zijn er simpelweg nog niet aan begonnen. Maar wat is niet is kan nog komen natuurlijk!
Voor deze cake gebruikten we dus een normale kop stevige koffie. De smaak van de koffie komt er goed naar voren in de cake dus je moet wel van koffie houden. Het grappige is dat ik niet meteen een grote fan ben van koffie door mijn eten. Een chocolade mousse met koffie smaak bijvoorbeeld zou ik nooit kiezen. Ik vind koffie heerlijk maar dus niet noodzakelijkerwijs in mijn eten.Maar in een cake wilde ik het wel proberen en bovendien had ik een enorme hoeveelheid dadels meegenomen uit Dubai dus die moesten ook gebruikt worden.
Gecombineerd met de dadel en de gemengde noten is dit een heerlijke cake voor bij een goede kop koffie. De dadels zorgen ervoor dat de cake mooi vochtig blijft van binnen. In het beslag gebruikte ik half kastanjebloem en half gewone bloem…. Kortom een topper!
Koffie dadelcake
Ingrediënten
- 200 gr dadels gehakt en ontpit
- 1 tl baking soda
- 250 ml sterke koffie
- 2 el boter zacht
- 210 gr suiker
- 1 ei
- 1 tl vanille extract
- 125 gr bloem
- 100 gr kastanjebloem
- 120 gr gemengde noten pistache, walnoot, pecannoten of andere noten die je lekker vind
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl kruidnagel
- 1 tl zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 C. Vet een cakevorm in en bekleed deze vervolgens met bakpapier.
- Doe de dadels in een kleine kom en strooi hier het bakpoeder overheen. Verwarm de koffie tot kokend en giet dit over de dadels en de soda. Laat even staan.
- In een medium kom meng je de boter, suiker en het ei samen tot goed gemengd. Roer de vanille hierdoor.
- In een andere kom meng je de bloemsoorten, specerijen en het zout. Voeg dit toe aan je boter mengsel en roer goed door.
- Voeg als laatste de noten eraan toe en je dadel mengsel. Roer dit goed door en doe je beslag dan in de cakevorm.
- Bak dit voor een uur in een voorverwarmde oven of tot de cake gaar is. Laat hem 5 minuten staan voor je het uit het bakblik stort.
- Haal het papier eraf en laat op een cakerek afkoelen.
- Natuurlijk heerlijk met een kopje koffie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Begin de dag goed met deze chocolade koffie smoothiebowl | Simone's Kitchen
Ik wil dit recept graag proberen. Ik vroeg me alleen af waar ik baking soda kan kopen en het kastanjemeel.
Bedoel je met vanille extract gewoon een zakje vanille suiker?
Alvast bedankt voor je reactie.
He Joyce,
Baking soda of bakzout kun je kopen bij de betere bakwinkels of online bij o.a. deleukstetaartenshop.nl. Kastanjemeel vind je vaak bij winkels zoals Gooodyfoods of ekoplaza (daar heb ik het laatst gekocht) en vanille extract is geen vanillesuiker maar zit in een flesje en is vloeibaar. Kun je dit niet vinden dan kun je ook vanille essence gebruiken. Dit staat in de meeste supermarkten bij de bakproducten (er staat ook bijvoorbeeld amandelessence en dat soort flesjes) Vanille extract is wel veel sterker (en ook een stuk duurder)
Nog één vraagje. Ik heb zojuist de koffie gegoogled en zag dat het zowel cups als bonen of gemalen koffie verkopen van het merk bij AH. Ik vroeg mij af of je met een cup in het recept bedoelde het volume wat je aan koffie zet met 1 cupje of zoals ik heb gedaan een cup dus 240 ml koffie.
Omdat ik mijn deeg wel erg nat vond worden heb ik niet alles erbij gedaan maar ongeveer 200 ml.
He Saskia, Fijn dat de cake zo in de smaak is gevallen! En ja de koffie is inderdaad bij de Appie verkrijgbaar. Ik heb een cup maat gebruikt dus inderdaad 240 ml, maar hou er rekening mee dat kastanjemeel droger is dan amandelmeel. Althans dat vind ik altijd dus dat zou heel goed het verschil kunnen zijn. En als je de suiker hebt vervangen door dadelstroop (wat ook vloeibaar is) dan krijgt je deeg een andere samenstelling. Het zal dus een goede keuze zijn geweest dat je er maar 200ml door hebt gedaan! 😉
Waarom dan niet gewoon meteen ‘240 ml’ in het recept zetten? Er zijn heel veel redenen voor te geven maar ’t belangrijkste lijkt me nog dat het veel mogelijke verwarring wegneemt.
Ja klopt. Dit is een oud recept. Ik deed dat toen nog niet. Zal het veranderen 😉
Hoi Simone
Ik heb vanmorgen de cake gebakken.
Een erg lekker recept.
Mijn collega’s waren vol lof over de cake.
ik heb de kastanjemeel vervangen voor amandelmeel en de suiker
voor 100 gram dadelstroop.
Ik probeer zoveel mogelijk zonder suiker te bakken.
Ik weet niet waar ze jou merk koffie verkopen dus ik heb van DE
donker gebrand gebruikt.
Bedankt voor weer een heerlijk recept!
groetjes