Koffie dadelcake met pistachenootjes | simoneskitchen.nl

Het is het eerste dat ik doe… Elke ochtend weer. Een kopje koffie zetten. Of zoals we dat meestal noemen; even een bakkie doen. Het is dus een behoorlijk belangrijk onderdeel van ons ochtend ritueel. Misschien voor Tom nog wel meer als voor mij, want hij drinkt echt de hele dag door koffie.

Koffie is dus belangrijk. Heel belangrijk.

Dus toen ik het idee kreeg om koffie eens te combineren in een cake moest er het nodige getest worden.

Wij zijn van de ouderwetse koffie; koffie uit een ouderwets koffie-apparaat. Geen cupjes, pads of boon-maal apparaten hier in huis (onze ene poging hiertoe leidde tot een hevige discussie met de desbetreffende fabrikant aangezien het apparaat echt niet deugde… Even genezen dus)

Het is niet dat ik iets heb tegen pads, bonen of cups…. We zijn er simpelweg nog niet aan begonnen. Maar wat is niet is kan nog komen natuurlijk!

Voor deze cake gebruikten we dus een normale kop stevige koffie. De smaak van de koffie komt er goed naar voren in de cake dus je moet wel van koffie houden. Het grappige is dat ik niet meteen een grote fan ben van koffie door mijn eten. Een chocolade mousse met koffie smaak bijvoorbeeld zou ik nooit kiezen. Ik vind koffie heerlijk maar dus niet noodzakelijkerwijs in mijn eten.Maar in een cake wilde ik het wel proberen en bovendien had ik een enorme hoeveelheid dadels meegenomen uit Dubai dus die moesten ook gebruikt worden.

Koffie dadelcake | simoneskitchen.nl

Gecombineerd met de dadel en de gemengde noten is dit een heerlijke cake voor bij een goede kop koffie. De dadels zorgen ervoor dat de cake mooi vochtig blijft van binnen. In het beslag gebruikte ik half kastanjebloem en half gewone bloem…. Kortom een topper!

 

Print recept Pin recept
4.50 van 2 stemmen

Koffie dadelcake

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 10 personen

Ingrediënten

  • 200 gr dadels gehakt en ontpit
  • 1 tl baking soda
  • 250 ml sterke koffie
  • 2 el boter zacht
  • 210 gr suiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 125 gr bloem
  • 100 gr kastanjebloem
  • 120 gr gemengde noten pistache, walnoot, pecannoten of andere noten die je lekker vind
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl kruidnagel
  • 1 tl zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 C. Vet een cakevorm in en bekleed deze vervolgens met bakpapier.
  • Doe de dadels in een kleine kom en strooi hier het bakpoeder overheen. Verwarm de koffie tot kokend en giet dit over de dadels en de soda. Laat even staan.
  • In een medium kom meng je de boter, suiker en het ei samen tot goed gemengd. Roer de vanille hierdoor.
  • In een andere kom meng je de bloemsoorten, specerijen en het zout. Voeg dit toe aan je boter mengsel en roer goed door.
  • Voeg als laatste de noten eraan toe en je dadel mengsel. Roer dit goed door en doe je beslag dan in de cakevorm.
  • Bak dit voor een uur in een voorverwarmde oven of tot de cake gaar is. Laat hem 5 minuten staan voor je het uit het bakblik stort.
  • Haal het papier eraf en laat op een cakerek afkoelen.
  • Natuurlijk heerlijk met een kopje koffie
Gang: Koek
Trefwoord: dadels, koffie

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

Delen is fijn!