Een volwassen versie van de chocolademousse met koffie en rum. Heerlijk met extra slagroom en wat geraspte chocola over de bovenkant.

Chocolademousse met koffie en rum

Chocolademousse met koffie en rum

Chocolademousse; ik kan er maar geen genoeg van krijgen. En deze chocolademousse met koffie en rum is absoluut een van mijn favorieten. Ik hou overigens normaal gesproken niet van koffie in mijn dessert. Ik vind koffie heerlijk, maar dan wel liefst gewoon zo om te drinken.

Deze chocolademousse is echter een uitzondering. Ik denk ook dat het de combinatie is met de rum die het zo heerlijk maakt. Er gaat niet overdreven veel suiker in deze chocolademousse maar ben jij fan van lekker zoet dan kun je meer slagroom toevoegen door de slagroom te kloppen met wat suiker.

Chocolademousse met koffie en rum

Au bain marie

Je begint het maken van de chocolademousse met koffie en rum met het smelten van de chocola. Ik doe dit eigenlijk altijd au bain marie zodat het lekker langzaam gaat. Ondertussen splits je de eieren en je klopt de eigelen met de suiker tot het mooi geel en luchtig is.

Splitsen van de eieren

Om zeker te weten dat er geen eigeel in mijn eiwitten komt gebruik ik voor het splitsen altijd drie bakjes. Eén bakje om de gesplitste eiwitten in te doen, een bakje voor de eidooiers en een bakje waar ik het ei in splits. Is het goed gegaan? Dan gaat het eiwit bij het opvang bakje waar ze allemaal in komen. Is het niet goed gegaan? Dan heb ik maar 1 ei verpest en niet allemaal. Soort van ingebouwde veiligheid.. 🙂

Zorg dat je de eiwitten klopt in een brandschone kom. Zitten er teveel vetresten in dan wordt het eiwit niet mooi stijf.

Kun je de chocolademousse van tevoren maken?

Dat kan zeker. Sterker nog dat is aan te raden. Als je het in een glas serveert dan kun je het in principe direct serveren maar het is nog lekkerder als je het een nacht in de koeling laat staan. Uiteraard wel handig om de slagroom die je erbovenop doet pas op het laatst te doen. Zorg dat je de chocolademousse wel goed afdekt als je het in de koeling zet. Je wilt niet dat de chocolademousse de geuren uit de koelkast opneemt.

Chocolademousse met koffie en rum

Welke chocola kun je voor deze mousse gebruiken?

Ik gebruik zelf altijd chocola met tussen de 55 en 75% cacao. Je kunt ook de hele pure nemen, maar in dat geval zou ik wel aanraden om wat meer suiker te gebruiken om te voorkomen dat het te bitter wordt. Met de 55% die ik meestal gebruik is het zoet genoeg, maar donkerdere chocola heeft wat extra nodig.

Is dit veilig voor zwangeren of ouderen?

Je gebruikt de eiwitten en de eidooiers rauw. Dat betekent dat het niet verstandig is om dit te serveren aan zwangere vrouwen of oudere mensen. Wel kun je op zoek naar gepasteuriseerde eiwitten en eidooiers om die te gebruiken. Dan is het namelijk wél veilig.

Ik zorg altijd voor goed verse eieren van een betrouwbare bron. Neem geen eieren mee die in de supermarkt een houdbaarheidsdatum hebben die erg dichtbij de huidige datum ligt. Dat betekent meestal dat het er al een tijdje staat. Beter het zekere voor het onzekere nemen. Ik heb dit recept al vaak gemaakt en nog nooit problemen mee ondervonden.

Liever een chocolademousse zonder ei? Of probeer eens deze gezonde chocolademousse

Chocolademousse met koffie en rum

Chocolademousse met koffie en rum

No ratings yet
GangDessert
KeukenItaliaanse keuken

Deze heerlijke luchtige versie van chocolademousse is extra speciaal door de koffie en de rum
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

6 personen

Materiaal

  • 6 glazen

Ingrediënten

  • 170 gr pure chocola
  • 4 eieren gesplitst
  • 2 el suiker
  • 150 ml slagroom extra koud
  • 4 el sterke espresso
  • 2 el rum

  • Je begint met het smelten van de chocola au bain marie. Doe de chocola in een hittebestendige kom en zet het op de pan om langzaam te laten smelten. Zet een mengkom in de vriezer
  • Splits de eieren en klop de eidooiers met de suiker tot het licht en romig wordt. Voeg de gesmolten chocola, rum en de koffie toe.
  • Doe de slagroom in de kom die uit de vriezer kwam en klop tot je stevige pieken hebt. Voeg de slagroom bij de chocola en vouw het door elkaar tot het samenkomt.
  • Mix je eiwitten in een brandschone kom tot het stijve pieken vormt en vouw dit ook door je chocolade mengsel. Zorg dat je niet alle lucht eruit klopt.
  • Verdeel het mengsel over 6 glazen en doe het in de koelkast voor minimaal 4 uur of het liefste de hele nacht. Serveer met extra slagroom.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 298kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwit: 6g | Vet: 22g | Verzadigd vet: 12g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 138mg | Natrium: 53mg | Kalium: 152mg | Vezels: 2g | Suiker: 19g | Vitamine A: 528IU | Vitamine C: 0.2mg | Calcium: 40mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.