Ben je nog op zoek naar een lekker bijgerecht voor de feestdagen, dan is deze geroosterde broccoli perfect. Makkelijk om klaar te maken en af te maken in de oven.

geroosterde broccoli met noten

Geroosterde broccoli met paddenstoelen en noten

O die bijgerechten altijd! Elk jaar weer met kerst merk ik dat mensen zich concentreren op het het hoofdgerecht. En de bijgerechten een beetje vergeten. Nou dit jaar heb ik wat lekkere suggesties voor je die makkelijk zijn om klaar te maken én die je grotendeels van tevoren kunt bereiden. Dat is handig zodat je niet uren in de keuken hoeft te staan als je gasten krijgt.

De geroosterde broccoli past bijvoorbeeld heel goed bij de lamsbout. Dat is een perfecte combi. En kun je dan vervolgens afmaken met bijvoorbeeld de gebakken aardappeltjes. Kerstdiner klaar!

Voorbereiden van de broccoli

De geroosterde broccoli wordt grotendeels bereid in de oven, maar het is handig om het eerst van tevoren even kort te koken. Ik breek de broccoli in kleine roosjes. Niet te klein overigens. Een minuutje of 5 koken is vervolgens voldoende. Dan gaart het beter in de oven. Vervolgens kan het al in de ovenschaal. De noten kun je ook al van tevoren klaarmaken en over de broccoli strooien. Het enige wat nog voor serveren moet gebeuren is het bakken van de paddenstoelen maar dat is een paar minuten werk.

Geroosterde broccoli met noten en paddenstoelen

Hoeveel gram broccoli heb je per persoon nodig?

Voor de broccoli als bijgerecht kun je ongeveer 200 gram per persoon aanhouden. Onthoud dat de broccoli wel iets slinkt als je het gewicht rauw weegt. Hou dan ongeveer 300 gram per persoon aan onbereid. Je houdt na het roosteren ongeveer 200 gram over. In combinatie met de noten en de paddenstoelen is dat voldoende per persoon.

Heb je meer bijgerechten dan kan het totaal natuurlijk minder zijn. In dat geval is het prima om 1 stronk broccoli te gebruiken. Check hier nog meer heerlijk bijgerechten voor de kerst.

Let op als je in de winkel je broccoli weegt want daar zit natuurlijk ook nog een hele stam bij die niet iedereen gebruikt. Je kunt de broccoli stam overigens wel gebruiken. Kook deze ietsje langer dan de roosjes als je het mee wilt roosteren. Of bewaar de stam voor in de soep de volgende dag.

Welke paddenstoelen kan ik gebruiken?

Ik vind dit zelf erg lekker met een combinatie van shiitake, kastanjechampignons en eekhoorntjesbrood. Maar in principe passen alle soorten (eetbare) paddenstoelen hier goed bij. Snij grote exemplaren in kleinere stukken of gebruik kleine paddenstoelen zoals enoki in zijn geheel.

Welke noten kan ik gebruiken?

Voor de noten kun je een zakje gemengde noten kopen. Of gebruik een combinatie van amandelen, hazelnoten en cashewnoten. Heb je iemand die een notenallergie heeft op bezoek? Dan kun je de noten weglaten en eventueel een krokant accentje toevoegen door wat panko te mengen met parmezaan en olijfolie en dat over de broccoli te strooien als het de oven in gaat.

Geroosterde broccoli met noten
geroosterde broccoli met noten
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Geroosterde broccoli met paddenstoelen en noten

Perfect als bijgerecht tijdens de feestdagen is dit lekkere en makkelijke gerecht van geroosterde broccoli met paddenstoelen
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 45 min
Dieetsoort glutenvrij, paleo, Vegetarisch
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • ovenschaal of ovenbestendige koekenpan

Ingrediënten

  • 2 stuks broccoli
  • 150 gr gemengde noten gehakt
  • 3 el kokosolie gesmolten
  • 1 el honing
  • 150 gr gemengde paddenstoelen grote kleiner gesneden
  • 3 takjes tijm blaadjes
  • kokosolie of boter om te bakken

Dressing

  • 2 el cashewpasta
  • 1/2 citroen sap
  • 100 ml amandelmelk eventueel extra
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Breek de broccoli in roosjes (niet al te klein) en kook deze gedurende een minuut of 5 even voor. Giet af en laat uitlekken.
  • Meng de gehakte noten met de gesmolten kokosolie en de honing. Roer goed door.
  • Als de broccoli gaar is verdeel je deze over een ovenschaal, strooi de gehakte noten eroverheen. Zet het geheel in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot de broccoli gaar is en de noten goudbruin.
  • Ondertussen bak je de paddenstoelen met de blaadjes tijm in wat boter of kokosolie gaar en goudbruin.
  • Maak de dressing door de ingrediënten hiervoor goed te mengen. Is het te dik voeg dan nog wat extra citroensap en/of melk naar keuze toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de geroosterde broccoli met de paddenstoelen erover en de dressing erbij.

Notities

Voor hoeveel mensen dit gerecht is, ligt een beetje aan het formaat van de broccoli. Is het een flinke broccoli dan kan het als bijgerecht voor 4 personen worden gebruikt. Is het een kleine dan voor 2.
Hou qua gewicht onbereid per persoon 300 gram aan. Dat is bereid ongeveer 200 gram. 
Heb je nog meer bijgerechten dan kan dat uiteraard minder zijn.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Kerst
Trefwoord: broccoli, cashewpasta, noten, paddenstoelen
Dieetsoort: glutenvrij, paleo, Vegetarisch

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 438kcal, Koolhydraten: 29g, Eiwit: 14g, Vet: 34g, Verzadigd vet: 12g, Meervoudigd onverzadigd vet: 5g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 15g, Natrium: 93mg, Kalium: 888mg, Vezels: 8g, Suiker: 8g, Vitamine A: 956IU, Vitamine C: 144mg, Calcium: 138mg, Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Pin dit recept

Geroosterde broccoli met noten en paddenstoelen

Delen is fijn!