Het is absoluut een kerst (en paas) klassieker; een lamsbout. Maar hoe bereid je nou de perfecte lamsbout zelf thuis? In deze post loods ik je er stap voor stap doorheen.

perfecte lamsbout

De perfecte lamsbout

Hoe maak je de perfecte lamsbout? In dit recept laat ik je zien hoe je op een eenvoudige manier een heerlijk sappige lamsbout op tafel zet. Wel nodig: een kernthermometer om de temperatuur van het vlees te meten tijdens het braden.

Hebben jullie al last van kerststress? Of is alles al geregeld en heb je het hele kerstmenu al uitgedacht? Een groot stuk vlees is nog steeds een klassieker voor op de kersttafel en deze lamsbout is daar zeker een goed voorbeeld van. Maar hoe zorg je nu voor die perfecte lamsbout?

De perfecte lamsbout met rozemarijn en knoflook

Kopen van de lamsbout

Het maken van de perfecte lamsbout begint met het kopen van een goed stuk vlees. Ik koop mijn lamsvlees eigenlijk altijd bij de Lindenhof in Baambrugge. Maar heb jij een goede slager in de buurt dan kan die je ongetwijfeld ook helpen.

Zorg dat je een lamsbout vindt met het bot er nog aan. Het bot geeft tijdens de bereiding heel veel smaak af aan het vlees, dus essentieel om die erin te hebben zitten. Bij de supermarkt zal je dit niet vinden dus bel je lokale slager en vraag om advies of bestel een lamsbout.

Waar zit de lamsbout?

De lamsbout is afkomstig van het achterste stuk van het lam en is wat vetter dan bijvoorbeeld een lamskotelet. Bovendien is een lamsbout perfect als je een groter gezelschap hebt. Ideaal om één stuk vlees te bereiden en niet allemaal losse stukjes. Een lamsbout wordt altijd in zijn geheel gebranden en liefst met het bot er nog aan.

Perfecte lamsbout

Voor hoeveel personen is de lamsbout?

Uiteraard is dat afhankelijk van het gewicht van je lamsbout. Een hele lamsbout weegt meestal ergens tussen de 2 en 3 kilo en is voldoende voor 6-8 personen.

Bereiden van de lamsbout

Voor je de lamsbout bereidt zorg je ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is. Haal het een uur of wat van tevoren uit de koeling en laat het afgedekt rustig op temperatuur komen.

Begin het bereiden van de lamsbout door het vet in te snijden in een ruitvorm. Snij ongeveer 1 centimeter diep zodat je ruimte hebt om het kruidenmengsel erin te wrijven. Het kruidenmengsel maak je door rozemarijn, tijm en knoflook fijn te snijden. Meng dit met wat olijfolie en wrijf de hele bout hier goed mee in. Strooi het ook royaal met peper en zout.

Nu komt het moment dat je de bout in de oven zet. Verwarm de oven eerst op de hoogste stand (meestal is dit 230˚C) Leg de lamsbout in een braadslee op de resterende knoflook, tijm, rozemarijn en de uien. Hierop komt je lamsbout te liggen. Zet het in de oven en draai direct lager tot 150˚C.

Hoe lang moet de lamsbout in de oven?

Dat is de vraag die ik het meeste te horen krijg, maar ook een die eigenlijk niet goed te beantwoorden is. De exacte tijd is alleen te meten met een kernthermometer. En is afhankelijk van de temperatuur in je oven en de dikte van de lamsbout. Mijn lamsbout van ongeveer 2 kilo op 150˚C deed er vier uur over. Maar ik heb al van mensen gehoord dat hun lamsbout veel sneller klaar was. Nogmaals; zorg dat je een goede kernthermometer hebt. Vraag aan de slager waar je de lamsbout haalt hoe lang hij inschat dat de bout in kwestie moet bakken. De meeste slagers hebben hier wel een goed idee bij.

Kan ik de lamsbout van tevoren klaar maken?

Een gebraden lamsbout opdienen en het perfect timen voor je kerstdiner kan een beetje een uitdaging zijn als je niet helemaal zeker weet hoe lang het vlees nodig heeft. Je kunt de hele lamsbout de dag van tevoren bereiden. Op de dag van het diner kun je porties van het vlees snijden en deze (bedekt met aluminiumfolie) in een oven op 150˚C verhitten. Na ongeveer 10 minuten moet het vlees heet genoeg en nog steeds sappig zijn.

Kan ik de leftovers van de lamsbout bewaren?

Heb je veel vlees over na afloop van je kerst- of paasdiner? Dan kun je de lamsbout in plakken snijden en in de koeling 1-2 dagen bewaren. Het is ook lekker de dag na kerst met wat leftover groentes of vries het in gedeeltes in voor later.

Welke kerntemperatuur moet ik aanhouden voor de lamsbout?

Voor medium rose houd je het rond de 60˚C. Je kunt het iets langer bakken als je wilt, maar ga niet hoger dan 70˚C. Vergeet niet dat de temperatuur tijdens het rusten ook blijft stijgen. Zorg er ook voor dat je het vlees minstens 30 minuten laat rusten, afgedekt met folie.

Wat kan ik serveren bij de lamsbout?

De lamsbout combineert goed met geroosterde groenten, geroosterde spruitjes en hazelnootjes of geroosterde bloemkool. Ook lekker met de perfect gebakken aardappeltjes.

Als voorgerecht zou je dan bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de feestelijke zalmsalade of de zalmterrine. Of een knolselderijsoep met paddestoelen.

Maak als dessert bijvoorbeeld een van mijn favorieten: Chocolate Chip Surprise of de bitterkoekjes kersttrifle. Of kijk hier even voor meer kerstdesserts. Maar je bent gewaarschuwd.. 🙂 De keuze is moeilijk!

perfecte lamsbout

Perfecte lamsbout met rozemarijn en knoflook

3.55 van 24 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Voor een goede lamsbout (eentje met bot) moet je tegenwoordig best even zoeken. En dat is jammer want het bot geeft veel smaak af aan het vlees. Vraag er dus specifiek naar bij je slager.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 3 uur
Rusttijd30 minuten
totaal 3 uur 45 minuten

8 personen

Materiaal

Ingrediënten

 • 1 lamsbout met bot van ongeveer 2 kilo
 • 1 bosje rozemarijn
 • 1 bosje tijm
 • 1 bol knoflook
 • 2 uien grofgesneden
 • olijfolie
 • peper en zout

Verder nodig:

 • Flinke braadslee
 • vleesthermometer

Hoe maak je de lamsbout

 • Snijd de lamsbout in aan de vetkant. Maak inkepingen van ongeveer een cm diep in ruitvorm. Haal de naalden van een paar takjes rozemarijn en de blaadjes van een paar takjes tijm. Hak een paar knoflook teentjes fijn. Wrijf de bout goed in met olijfolie en met het kruidenmengsel. Duw het goed in de inkepingen en bestrooi royaal met zout en peper.
 • Verwarm de oven voor op vol vermogen (meestal zo rond de 230˚C) Trek de rest van de bol knoflook uit elkaar en plet de tenen met de platte kant van een koksmes. Verspreid de ui, een deel van de knoflook, tijm en rozemarijn over de bodem van een braadslee. Leg de lamsbout erop en bestrooi met de rest van de knoflook en de kruiden. Zet in de oven en draai de temperatuur meteen omlaag naar 150 ˚C.
 • Gebruik een kernthermometer, want dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat je vlees de juiste temperatuur heeft. Medium rose is ongeveer 60 ˚C. Je kunt hem nog langer bakken maar ga niet verder dan 70˚C. Houd er rekening mee dat het vlees doorgaart nadat je het uit de oven hebt gehaald.
 • Braad de bout in de oven en check af en toe of de bovenkant niet te bruin wordt. Bedruip eventueel met het braadvocht uit de ovenschaal. Wordt de bout te donker maar is hij nog niet gaar, dek de braadslede dan af met aluminiumfolie en laat zo verder garen.
 • Haal de bout uit de oven als hij de juiste kerntemperatuur heeft bereikt en pak hem in met aluminiumfolie. Leg over de ingepakte bout een theedoek en laat hem minimaal een half uur rusten op een warme plek. Snijd de bout aan tafel met een groot en scherp vleesmes en serveer met geroosterde groenten en gebakken aardappels.

Notities

Van een van de lezers die de lamsbout heeft gemaakt kreeg ik de opmerking dat het veel minder lang duurde dan de tijd die ik eerder had doorgegeven. Vandaar de tijd nu verwijderd.
Er zit natuurlijk veel verschil tussen de een of de andere oven of de dikte van een lamsbout. Een kernthermometer is dus echt wel nodig bij het bereiden van dit soort vlees! Ga dus uit van de thermometer!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 241kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 37g | Vet: 8g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Cholesterol: 114mg | Natrium: 112mg | Kalium: 563mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 39IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 21mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.