De perfecte lamsbout | simoneskitchen.nl

De perfecte lamsbout

Hoe maak je de perfecte lamsbout? In dit recept laat ik je zien hoe je op een eenvoudige manier een heerlijk sappige lamsbout op tafel zet. Wel nodig: een kernthermometer om de temperatuur van het vlees te meten tijdens het braden.

Hebben jullie al last van kerststress? Of is alles al geregeld en heb je het hele kerstmenu al uitgedacht? Ik heb een makkie dit jaar met twee keer uit eten. Best een keertje lekker maar ook wel een beetje raar.

Want we hebben wel de nodige kerstrecepten uitgeprobeerd natuurlijk voor jullie, maar zelf koken is er niet bij die twee dagen. Ik was een paar weken geleden bezig met het ordenen van alle kerstrecepten die al op de site staan en zag dat ik een grote hoeveelheid kerstdesserts heb, maar eigenlijk niet zo heel erg veel hoofdgerechten.

De perfecte lamsbout | simoneskitchen.nl

Uit Heerlijke Chaos

Toen herinnerde ik mij die perfecte lamsbout die we maakten voor Heerlijke Chaos (mijn kookboek, even ter info) en het leek me een goed idee om het recept daarvoor vandaag hier te delen.

Ik ben eigenlijk niet een hele grote fan van lamsvlees. Als het ook maar een beetje naar schaap begint te smaken vind ik er al niks meer aan. Dus een goed stuk vlees, natuurlijk van een goede en biologische slager, is essentieel.

Bovendien liefst eentje met het bot er nog in. Want het bot geeft veel smaak af aan het vlees, dus het loont de moeite om daar even naar te zoeken.

De perfecte lamsbout | simoneskitchen.nl

Vraag ernaar bij je slager

Vraag naar een bout met bot bij je slager of bestel hem ergens. Wij kopen het vaak bij de Lindenhof in Baambrugge of bij de Sligro of Hanos. Maar daar heb je dan weer wel een pas voor nodig.

Het bereiden van de bout kost wel de nodige tijd, maar je hoeft er niet de hele dag bij te blijven zitten dus eenmaal in de oven heb je je handen vrij om je gasten te entertainen!

De lamsbout combineert goed met geroosterde groenten, geroosterde spruitjes en hazelnootjes of geroosterde bloemkool.

Als voorgerecht zou je dan bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de feestelijke zalmsalade of de zalmterrine. Of een knolselderijsoep met paddestoelen.

Dessert bijvoorbeeld mijn favoriet: Chocolate Chip Surprise of kijk hier even voor alle kerstdesserts. Maar je bent gewaarschuwd.. 🙂 Het zijn er veel!

De perfecte lamsbout | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
3.29 van 21 stemmen

Sappige lamsbout met rozemarijn en knoflook

Voor een goede lamsbout (eentje met bot) moet je tegenwoordig best even zoeken. En dat is jammer want het bot geeft veel smaak af aan het vlees. Vraag er dus specifiek naar bij je slager.
Voorbereidingstijd: 15 min
Porties: 8 personen

Ingrediënten

 • 1 lamsbout met bot van ongeveer 2 kilo
 • 1 bosje rozemarijn
 • 1 bosje tijm
 • 1 bol knoflook
 • 2 uien grofgesneden
 • olijfolie
 • peper en zout

Verder nodig:

 • Flinke braadslee
 • vleesthermometer

Instructies

 • Snijd de lamsbout in aan de vetkant. Maak inkepingen van ongeveer een cm diep in ruitvorm. Haal de naalden van een paar takjes rozemarijn en de blaadjes van een paar takjes tijm. Hak een paar knoflook teentjes fijn. Wrijf de bout goed in met olijfolie en met het kruidenmengsel. Dus het goed in de inkepingen en bestrooi royaal met zout en peper.
 • Verwarm de oven voor op vol vermogen (meestal zo rond de 230˚C) Trek de rest van de bol knoflook uit elkaar en plet de tenen met de platte kant van een koksmes. Verspreid de ui, een deel van de knoflook, tijm en rozemarijn over de bodem van een braadslee. Leg de lamsbout erop en bestrooi met de rest van de knoflook en de kruiden. Zet in de oven en draai de temperatuur meteen omlaag naar 150 ˚C.
 • Gebruik een kernthermometer, want dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat je vlees de juiste temperatuur heeft. Medium rose is ongeveer 60 ˚C. Je kunt hem nog langer bakken maar ga niet verder dan 70˚C. Houd er rekening mee dat het vlees doorgaart nadat je het uit de oven hebt gehaald.
 • Braad de bout in de oven en check af en toe of de bovenkant niet te bruin wordt. Bedruip eventueel met het braadvocht uit de ovenschaal. Wordt de bout te donker maar is hij nog niet gaar, dek de braadslede dan af met aluminiumfolie en laat zo verder garen.
 • Haal de bout uit de oven als hij de juiste kerntemperatuur heeft bereikt en pak hem in met aluminiumfolie. Leg over de ingepakte bout een theedoek en laat hem minimaal een half uur rusten op een warme plek. Snijd de bout aan tafel met een groot en scherp vleesmes en serveer met geroosterde groenten en gebakken aardappels.

Notities

Van een van de lezers die de lamsbout heeft gemaakt kreeg ik de opmerking dat het veel minder lang duurde dan de tijd die ik eerder had doorgegeven. Vandaar de tijd nu verwijderd.
Er zit natuurlijk veel verschil tussen de een of de andere oven of de dikte van een lamsbout. Een kernthermometer is dus echt wel nodig bij het bereiden van dit soort vlees! Ga dus uit van de thermometer!
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: lamsbout, lamsvlees

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!