Simone's Kitchen

De perfecte lamsbout

De perfecte lamsbout | simoneskitchen.nl

De perfecte lamsbout

Hebben jullie al last van kerststress? Of is alles al geregeld en heb je het hele kerstmenu al uitgedacht? Ik heb een makkie dit jaar met twee keer uit eten. Best een keertje lekker maar ook wel een beetje raar. Want we hebben wel de nodige kerstrecepten uitgeprobeerd natuurlijk voor jullie, maar zelf koken is er niet bij die twee dagen. Ik was een paar weken geleden bezig met het ordenen van alle kerstrecepten die al op de site staan en zag dat ik een grote hoeveelheid kerstdesserts heb, maar eigenlijk niet zo heel erg veel hoofdgerechten.

De perfecte lamsbout | simoneskitchen.nl

Uit Heerlijke Chaos

Toen herinnerde ik mij die perfecte lamsbout die we maakten voor Heerlijke Chaos (mijn kookboek, even ter info) en het leek me een goed idee om het recept daarvoor vandaag hier te delen. Ik ben eigenlijk niet een hele grote fan van lamsvlees. Als het ook maar een beetje naar schaap begint te smaken vind ik er al niks meer aan. Dus een goed stuk vlees, natuurlijk van een goede en biologische slager, is essentieel. En bovendien liefst eentje met het bot er nog in. Want het bot geeft veel smaak af aan het vlees, dus het loont de moeite om daar even naar te zoeken.

De perfecte lamsbout | simoneskitchen.nl

Vraag ernaar bij je slager

Vraag naar een bout met bot bij je slager of bestel hem ergens. Wij kopen het vaak bij de Lindenhof in Baambrugge of bij de Sligro of Hanos. Maar daar heb je dan weer wel een pas voor nodig.

Het bereiden van de bout kost wel de nodige tijd, maar je hoeft er niet de hele dag bij te blijven zitten dus eenmaal in de oven heb je je handen vrij om je gasten te entertainen!

De lamsbout combineert goed met geroosterde groenten, geroosterde spruitjes en hazelnootjes of geroosterde bloemkool.

Als voorgerecht zou je dan bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de feestelijke zalmsalade of de zalmterrine. Of een knolselderijsoep met paddestoelen.

Dessert bijvoorbeeld mijn favoriet: Chocolate Chip Surprise of kijk hier even voor alle kerstdesserts. Maar je bent gewaarschuwd.. 🙂 Het zijn er veel!

2.5 van 2 stemmen
De perfecte lamsbout | simoneskitchen.nl
Sappige lamsbout met rozemarijn en knoflook
Voorbereiding
15 min
 
Voor een goede lamsbout (eentje met bot) moet je tegenwoordig best even zoeken. En dat is jammer want het bot geeft veel smaak af aan het vlees. Vraag er dus specifiek naar bij je slager.
Soort: Hoofdgerecht
Keyword: lamsbout, lamsvlees
Servings: 8 personen
Ingredienten
  • 1 lamsbout met bot van ongeveer 2 kilo
  • 1 bosje rozemarijn
  • 1 bosje tijm
  • 1 bol knoflook
  • 2 uien grofgesneden
  • olijfolie
  • peper en zout
Verder nodig:
  • Flinke braadslee
  • vleesthermometer
Instructies
  1. Snijd de lamsbout in aan de vetkant. Maak inkepingen van ongeveer een cm diep in ruitvorm. Haal de naalden van een paar takjes rozemarijn en de blaadjes van een paar takjes tijm. Hak een paar knoflook teentjes fijn. Wrijf de bout goed in met olijfolie en met het kruidenmengsel. Dus het goed in de inkepingen en bestrooi royaal met zout en peper.
  2. Verwarm de oven voor op vol vermogen (meestal zo rond de 230˚C) Trek de rest van de bol knoflook uit elkaar en plet de tenen met de platte kant van een koksmes. Verspreid de ui, een deel van de knoflook, tijm en rozemarijn over de bodem van een braadslee. Leg de lamsbout erop en bestrooi met de rest van de knoflook en de kruiden. Zet in de oven en draai de temperatuur meteen omlaag naar 150 ˚C.
  3. Gebruik een kernthermometer, want dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat je vlees de juiste temperatuur heeft. Medium rose is ongeveer 60 ˚C. Je kunt hem nog langer bakken maar ga niet verder dan 70˚C. Houd er rekening mee dat het vlees doorgaart nadat je het uit de oven hebt gehaald.
  4. Braad de bout in de oven en check af en toe of de bovenkant niet te bruin wordt. Bedruip eventueel met het braadvocht uit de ovenschaal. Wordt de bout te donker maar is hij nog niet gaar, dek de braadslede dan af met aluminiumfolie en laat zo verder garen.

  5. Haal de bout uit de oven als hij de juiste kerntemperatuur heeft bereikt en pak hem in met aluminiumfolie. Leg over de ingepakte bout een theedoek en laat hem minimaal een half uur rusten op een warme plek. Snijd de bout aan tafel met een groot en scherp vleesmes en serveer met geroosterde groenten en gebakken aardappels.
Receptnotities

Van een van de lezers die de lamsbout heeft gemaakt kreeg ik de opmerking dat het veel minder lang duurde dan de tijd die ik eerder had doorgegeven. Vandaar de tijd nu verwijderd.

Er zit natuurlijk veel verschil tussen de een of de andere oven of de dikte van een lamsbout. Een kernthermometer is dus echt wel nodig bij het bereiden van dit soort vlees! Ga dus uit van de thermometer!

Delen is fijn!

8 comments

  1. Avatar

    Oooh ik ben gek op lam, en deze ziet er overheerlijk uit! Dit recept ga ik zeker proberen 🙂

  2. Pingback: 10 Traditionele kerst recepten voor niet-vegetariërs - Firma Huishouden

  3. Avatar

    Hallo Simone, wij hebben gisteren een  lamsbout volgens jouw recept klaargemaakt.
    Gelijk gewicht en de bout kwam zelfs bij de Sligro vandaan. Alleen vragen wij ons af
    waarom jij +/- 4 uur oventijd adviseerd. Bij ons was de bout (met been) al na 130 minuten
    op een kerntemperatuur van 75 gr. Heteluchtoven op 150 gr. Gelukkig controleerde de bout
    anders was het fout afgelopen, nu erg lekker en net niet te droog. Fijne kerstdag! Groet Jim. 

    • Simone van den Berg

      He Jim! O dat is wel een heel groot verschil ja. Hmm, vreemd. Misschien was die van ons dikker of zo maar het duurde echt bijna vier uur. Nu hebben we een hele grote oven dus het kan ook nog oven afhankelijk zijn. Maar wel goed dat je het zegt, ik zal het erbij vermelden!

  4. Avatar

    Nu de bout in de oven maar na 90 minuten al op 65 graden. Erg jammer want het is nu 15:10 dus de eters zijn er nog niet. De bout is zelfs groter dan aangegeven , namelijk 2,8 kilo.

    • Simone van den Berg

      Hoi Esmee,
      Dat is zeker jammer. Dat is ook de reden dat ik dat er specifiek bij heb gezet in de notities van het recept. Het is erg afhankelijk van je oven, van het formaat van de lamsbout, zit er wel of niet een bot in enzovoort. Vandaar dat de kernthermometer zo belangrijk is. Bij ons duurde het echt 4 uur. We hebben een grote oven dus wellicht dat dat het ‘probleem’ is waardoor het minder snel gaart dan bij een normaal formaat oven.

  5. Avatar

    Ik zou zeggen zet er geen tijd bij want dat maakt het verwarrend. Dus alleen “als hij de juiste kern temperatuur heeft bereikt” Bij mij was het ruim een uur. Ik kwam er gelukkig op tijd achter dat ik moest stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!