De perfecte lamsbout met rozemarijn en knoflook
Het is absoluut een kerst (en paas) klassieker; een lamsbout. Maar hoe bereid je nou de perfecte lamsbout zelf thuis? In deze post loods ik je er stap voor stap doorheen.
De perfecte lamsbout
Hoe maak je de perfecte lamsbout? In dit recept laat ik je zien hoe je op een eenvoudige manier een heerlijk sappige lamsbout op tafel zet. Wel nodig: een kernthermometer om de temperatuur van het vlees te meten tijdens het braden.
Hebben jullie al last van kerststress? Of is alles al geregeld en heb je het hele kerstmenu al uitgedacht? Een groot stuk vlees is nog steeds een klassieker voor op de kersttafel en deze lamsbout is daar zeker een goed voorbeeld van. Maar hoe zorg je nu voor die perfecte lamsbout?
Table of contents
- De perfecte lamsbout
- Kopen van de lamsbout
- Waar zit de lamsbout?
- Voor hoeveel personen is de lamsbout?
- Bereiden van de lamsbout
- Hoe lang moet de lamsbout in de oven?
- Kan ik de lamsbout van tevoren klaar maken?
- Kan ik de leftovers van de lamsbout bewaren?
- Welke kerntemperatuur moet ik aanhouden voor de lamsbout?
- Wat kan ik serveren bij de lamsbout?
Kopen van de lamsbout
Het maken van de perfecte lamsbout begint met het kopen van een goed stuk vlees. Ik koop mijn lamsvlees eigenlijk altijd bij de Lindenhof in Baambrugge. Maar heb jij een goede slager in de buurt dan kan die je ongetwijfeld ook helpen.
Zorg dat je een lamsbout vindt met het bot er nog aan. Het bot geeft tijdens de bereiding heel veel smaak af aan het vlees, dus essentieel om die erin te hebben zitten. Bij de supermarkt zal je dit niet vinden dus bel je lokale slager en vraag om advies of bestel een lamsbout.
Waar zit de lamsbout?
De lamsbout is afkomstig van het achterste stuk van het lam en is wat vetter dan bijvoorbeeld een lamskotelet. Bovendien is een lamsbout perfect als je een groter gezelschap hebt. Ideaal om één stuk vlees te bereiden en niet allemaal losse stukjes. Een lamsbout wordt altijd in zijn geheel gebranden en liefst met het bot er nog aan.
Voor hoeveel personen is de lamsbout?
Uiteraard is dat afhankelijk van het gewicht van je lamsbout. Een hele lamsbout weegt meestal ergens tussen de 2 en 3 kilo en is voldoende voor 6-8 personen.
Bereiden van de lamsbout
Voor je de lamsbout bereidt zorg je ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is. Haal het een uur of wat van tevoren uit de koeling en laat het afgedekt rustig op temperatuur komen.
Begin het bereiden van de lamsbout door het vet in te snijden in een ruitvorm. Snij ongeveer 1 centimeter diep zodat je ruimte hebt om het kruidenmengsel erin te wrijven. Het kruidenmengsel maak je door rozemarijn, tijm en knoflook fijn te snijden. Meng dit met wat olijfolie en wrijf de hele bout hier goed mee in. Strooi het ook royaal met peper en zout.
Nu komt het moment dat je de bout in de oven zet. Verwarm de oven eerst op de hoogste stand (meestal is dit 230˚C) Leg de lamsbout in een braadslee op de resterende knoflook, tijm, rozemarijn en de uien. Hierop komt je lamsbout te liggen. Zet het in de oven en draai direct lager tot 150˚C.
Hoe lang moet de lamsbout in de oven?
Dat is de vraag die ik het meeste te horen krijg, maar ook een die eigenlijk niet goed te beantwoorden is. De exacte tijd is alleen te meten met een kernthermometer. En is afhankelijk van de temperatuur in je oven en de dikte van de lamsbout. Mijn lamsbout van ongeveer 2 kilo op 150˚C deed er vier uur over. Maar ik heb al van mensen gehoord dat hun lamsbout veel sneller klaar was. Nogmaals; zorg dat je een goede kernthermometer hebt. Vraag aan de slager waar je de lamsbout haalt hoe lang hij inschat dat de bout in kwestie moet bakken. De meeste slagers hebben hier wel een goed idee bij.
Kan ik de lamsbout van tevoren klaar maken?
Een dergelijk groot stuk vlees exact timen kan best een uitdaging zijn als je niet zeker weet hoe lang het in de oven moet. Je zou het de dag van tevoren klaar kunnen maken. Op de dag zelf kun je er porties van snijden per persoon. Deze kun je – afgedekt met aluminiumfolie – opwarmen in een oven op ongeveer 150˚C. Na een minuut of 10 zal het vlees goed warm zijn en nog sappig.
Kan ik de leftovers van de lamsbout bewaren?
Heb je veel vlees over na afloop van je kerst- of paasdiner? Dan kun je de lamsbout in plakken snijden en in de koeling 1-2 dagen bewaren. Het is ook lekker de dag na kerst met wat leftover groentes of vries het in gedeeltes in voor later.
Welke kerntemperatuur moet ik aanhouden voor de lamsbout?
Hou voor medium rosé ongeveer 60˚C aan. Je kunt hem desgewenst wat langer bakken maar laat de temperatuur niet verder oplopen dan 70˚C. Onthoud dat het ook nog iets oploopt tijdens het rusten.
Wat kan ik serveren bij de lamsbout?
De lamsbout combineert goed met geroosterde groenten, geroosterde spruitjes en hazelnootjes of geroosterde bloemkool. Ook lekker met de perfect gebakken aardappeltjes.
Als voorgerecht zou je dan bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de feestelijke zalmsalade of de zalmterrine. Of een knolselderijsoep met paddestoelen.
Maak als dessert bijvoorbeeld een van mijn favorieten: Chocolate Chip Surprise of de bitterkoekjes kersttrifle. Of kijk hier even voor meer kerstdesserts. Maar je bent gewaarschuwd.. 🙂 De keuze is moeilijk!
Sappige lamsbout met rozemarijn en knoflook
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 lamsbout met bot van ongeveer 2 kilo
- 1 bosje rozemarijn
- 1 bosje tijm
- 1 bol knoflook
- 2 uien grofgesneden
- olijfolie
- peper en zout
Verder nodig:
- Flinke braadslee
- vleesthermometer
Instructies
- Snijd de lamsbout in aan de vetkant. Maak inkepingen van ongeveer een cm diep in ruitvorm. Haal de naalden van een paar takjes rozemarijn en de blaadjes van een paar takjes tijm. Hak een paar knoflook teentjes fijn. Wrijf de bout goed in met olijfolie en met het kruidenmengsel. Duw het goed in de inkepingen en bestrooi royaal met zout en peper.
- Verwarm de oven voor op vol vermogen (meestal zo rond de 230˚C) Trek de rest van de bol knoflook uit elkaar en plet de tenen met de platte kant van een koksmes. Verspreid de ui, een deel van de knoflook, tijm en rozemarijn over de bodem van een braadslee. Leg de lamsbout erop en bestrooi met de rest van de knoflook en de kruiden. Zet in de oven en draai de temperatuur meteen omlaag naar 150 ˚C.
- Gebruik een kernthermometer, want dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat je vlees de juiste temperatuur heeft. Medium rose is ongeveer 60 ˚C. Je kunt hem nog langer bakken maar ga niet verder dan 70˚C. Houd er rekening mee dat het vlees doorgaart nadat je het uit de oven hebt gehaald.
- Braad de bout in de oven en check af en toe of de bovenkant niet te bruin wordt. Bedruip eventueel met het braadvocht uit de ovenschaal. Wordt de bout te donker maar is hij nog niet gaar, dek de braadslede dan af met aluminiumfolie en laat zo verder garen.
- Haal de bout uit de oven als hij de juiste kerntemperatuur heeft bereikt en pak hem in met aluminiumfolie. Leg over de ingepakte bout een theedoek en laat hem minimaal een half uur rusten op een warme plek. Snijd de bout aan tafel met een groot en scherp vleesmes en serveer met geroosterde groenten en gebakken aardappels.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Kan ik dit twee dagen van te voren maken? Maar dan in de braadpan.
Groetjes Miranda
Hoi Miranda, ik zou het niet twee dagen van tevoren klaar maken. Het kan wel maar is eigenlijk zonde. En in de braadpan wordt denk ik een beetje krap. Sowieso is dat lastig om de goede temperatuur te krijgen dus ik zou wel echt een oven bereiding aanraden. Als je geen oven hebt dan zou ik eerder voor een kleiner stuk vlees gaan zoals bijvoorbeeld een gevulde varkenshaas. Dat kun je makkelijker in een pan bereiden.
Grappig het eerste recept dat ik zoek op Pinterest voor lamsbout en ik krijg deze! Net bij de Lindehoff geweest!!
Toch zou ik graag een indicatie van je krijgen over hoeveel tijd het ongeveer dus duurt, ik heb werkelijk geen idee. Dit natuurlijk i.v.m. de planning eerste kerstdag!
Alvast bedankt voor de genomen moeite en fijne dagen!
Met vriendelijke groet
Desiree Heeren
He Desiree. Haha. Wat een toeval dan! Qua tijd duurde deze lamsbout ongeveer 4 uur. Dus best lang. Het is altijd wat lastig om exacte tijden aan te geven met vlees door andere oven, andere stukken vlees enzovoort. Maar als je vier uur aanhoudt dan moet je qua timing in ieder geval goed uitkomen denk ik. Wel een thermometer gebruiken hoor!
Ik zou zeggen zet er geen tijd bij want dat maakt het verwarrend. Dus alleen “als hij de juiste kern temperatuur heeft bereikt” Bij mij was het ruim een uur. Ik kwam er gelukkig op tijd achter dat ik moest stoppen.
Dat is een goede tip! Ga ik aanpassen!
Nu de bout in de oven maar na 90 minuten al op 65 graden. Erg jammer want het is nu 15:10 dus de eters zijn er nog niet. De bout is zelfs groter dan aangegeven , namelijk 2,8 kilo.
Hoi Esmee,
Dat is zeker jammer. Dat is ook de reden dat ik dat er specifiek bij heb gezet in de notities van het recept. Het is erg afhankelijk van je oven, van het formaat van de lamsbout, zit er wel of niet een bot in enzovoort. Vandaar dat de kernthermometer zo belangrijk is. Bij ons duurde het echt 4 uur. We hebben een grote oven dus wellicht dat dat het ‘probleem’ is waardoor het minder snel gaart dan bij een normaal formaat oven.
Hallo Simone, wij hebben gisteren een lamsbout volgens jouw recept klaargemaakt.
Gelijk gewicht en de bout kwam zelfs bij de Sligro vandaan. Alleen vragen wij ons af
waarom jij +/- 4 uur oventijd adviseerd. Bij ons was de bout (met been) al na 130 minuten
op een kerntemperatuur van 75 gr. Heteluchtoven op 150 gr. Gelukkig controleerde de bout
anders was het fout afgelopen, nu erg lekker en net niet te droog. Fijne kerstdag! Groet Jim.
He Jim! O dat is wel een heel groot verschil ja. Hmm, vreemd. Misschien was die van ons dikker of zo maar het duurde echt bijna vier uur. Nu hebben we een hele grote oven dus het kan ook nog oven afhankelijk zijn. Maar wel goed dat je het zegt, ik zal het erbij vermelden!
Pingback: 10 Traditionele kerst recepten voor niet-vegetariërs - Firma Huishouden
Oooh ik ben gek op lam, en deze ziet er overheerlijk uit! Dit recept ga ik zeker proberen 🙂