Het is absoluut een kerst (en paas) klassieker; een lamsbout. Maar hoe bereid je nou het perfecte lamsbout recept uit de oven zelf thuis? Ik geef je hieronder alle tips die je nodig hebt om dit recept met succes op tafel te zetten.
Inhoudsopgave
Tip van Simone
Lamsbout kun je met en zonder bot kopen. Hoewel het soms makkelijker is om te bereiden zonder het bot, geeft het bot echt extra smaak af. Dit heerlijke recept is ideaal om te serveren als kerstgerecht. Check hieronder ook welke bijgerechten goed bij lamsbout passen.
Recept ingredienten
- 1 lamsbout van ongeveer 2 kilo – liefst met bot
- 1 bol knoflook – dus niet 1 teentje, maar de hele bol knoflook.
- ui – ik gebruikte 2 uien in dit recept
- rozemarijn
- tijm
Hoe bereid je het lamsbout recept uit de oven?
Stap 1: Laat op temperatuur komen
Een belangrijke stap voor het maken van een lamsbout recept is het vlees eerst op temperatuur te laten komen voor je het gaat bereiden. Doe je dit niet, dan schrikt het vlees als het ware door het temperatuurverschil en zal taaier worden. Haal het een uur voor bereiden uit de koeling.
Stap 2: Breng op smaak
Vervolgens snij je de vetkant van de bout in met een scherp mes. Maak een kruidenmengsel van de kruiden, olijfolie en gehakte knoflook. Wrijf de hele bout in met dit kruidenmengsel en duw het ook goed in de inkepingen. Voor extra smaak doe je dit de avond van tevoren al.
Stap 3: Bereid in de oven
De oven verwarm je voor op vol vermogen. Leg de lamsbout op een braadslee of bakplaat en zet de oven zodra de bout erin gaat direct lager. Bedruip de bout tijdens het bakken af en toe met het bakvet. Of gebruik je kruidenmengsel nog een paar keer. Gebruik een kernthermometer! Laat de bout garen tot ongeveer 60ËšC interne temperatuur. Na rusten zal de temperatuur nog oplopen tot maximaal 70ËšC.
Stap 4: Laat de lamsbout rusten
Minstens zo belangrijk is het om de lamsbout te laten rusten nadat het uit de oven komt. Door het rusten relaxed het vlees weer en verdeelt het vocht beter. Met als resultaat een heerlijke malse lamsbout.
Waar koop je een lamsbout?
Het maken van een lamsbout recept begint met het kopen van een goed stuk vlees. Ik koop mijn lamsvlees eigenlijk altijd bij de Lindenhof in Baambrugge. Maar heb jij een goede slager in de buurt dan kan die je ongetwijfeld ook helpen.
Zorg dat je een lamsbout vindt met het bot er nog aan. Het bot geeft tijdens de bereiding heel veel smaak af aan het vlees, dus essentieel om die erin te hebben zitten. Bij de supermarkt zal je dit (meestal) niet vinden dus bel je lokale slager en vraag om advies of bestel een lamsbout.
FAQ Lamsbout recept
Dat is de vraag die ik het meeste te horen krijg, maar ook een die eigenlijk niet goed te beantwoorden is. De exacte tijd is alleen te meten met een kernthermometer. En is afhankelijk van de temperatuur in je oven en de dikte van de lamsbout. Mijn lamsbout van ongeveer 2 kilo op 150ËšC deed er vier uur over. Maar ik heb al van mensen gehoord dat hun lamsbout veel sneller klaar was. Nogmaals; zorg dat je een goede kernthermometer hebt. Vraag aan de slager waar je de lamsbout haalt hoe lang hij inschat dat de bout in kwestie moet bakken. De meeste slagers hebben hier wel een goed idee bij.
Een gebraden lamsbout opdienen en het perfect timen voor je kerstdiner kan een beetje een uitdaging zijn als je niet helemaal zeker weet hoe lang het vlees nodig heeft. Je kunt de hele lamsbout de dag van tevoren bereiden. Op de dag van het diner kun je porties van het vlees snijden en deze (bedekt met aluminiumfolie) in een oven op 150ËšC verhitten. Na ongeveer 10 minuten moet het vlees heet genoeg en nog steeds sappig zijn.
Heb je veel vlees over na afloop van je kerst- of paasdiner? Dan kun je de lamsbout in plakken snijden en in de koeling 1-2 dagen bewaren. Het is ook lekker de dag na kerst met wat leftover groentes of vries het in gedeeltes in voor later.
Voor medium rose houd je het rond de 60ËšC. Je kunt het iets langer bakken als je wilt, maar ga niet hoger dan 70ËšC. Vergeet niet dat de temperatuur tijdens het rusten ook blijft stijgen. Zorg er ook voor dat je het vlees minstens 30 minuten laat rusten, afgedekt met folie. Hou er ook rekening mee dat een lamsbout zonder bot sneller gaart.
De lamsbout is afkomstig van het achterste stuk van het lam en is wat vetter dan bijvoorbeeld een lamskotelet. Bovendien is een lamsbout perfect als je een groter gezelschap hebt. Ideaal om één stuk vlees te bereiden. Een lamsbout wordt altijd in zijn geheel gebraden en is het lekkerste met het bot er nog aan.
Dit is uiteraard afhankelijk van het formaat van de lamsbout. Een hele lamsbout met bot weegt meestal rond de 2 a 3 kilo. Dat is over het algemeen voldoende voor 6-8 personen. Maar ook afhankelijk van welke bijgerechten je er bij serveert.
Wat kan ik serveren bij de lamsbout?
De lamsbout combineert goed met geroosterde groenten, geroosterde spruitjes en hazelnootjes, haricots verts met spek of geroosterde bloemkool. Ook lekker met de perfect gebakken aardappeltjes. Voor nog wat extra rozemarijnsmaak is deze rozemarijnolie ook erg lekker.
Als voorgerecht zou je dan bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de feestelijke zalmsalade of de zalmterrine. Of een knolselderijsoep met paddestoelen.
Maak als dessert bijvoorbeeld een van mijn favorieten: Chocolate Chip Surprise of de bitterkoekjes kersttrifle. Of kijk hier even voor meer kerstdesserts. Maar je bent gewaarschuwd.. 🙂 De keuze is moeilijk!
En wil je een wat makkelijker hoofdgerecht maken voor de kerst check dan de beenham met chipotle cranberry glaze!
Meer bijgerecht voor bij lamsbout
Experttip
Voor een extra sappige en smaakvolle lamsbout kun je het vlees al een dag van tevoren kruiden en in de koelkast laten rusten. Wrijf de bout in met olie, knoflook, rozemarijn, tijm, zout en peper, dek af en laat 12–24 uur marineren. Haal de lamsbout vervolgens minstens een uur vóór het bakken uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Dit zorgt voor een gelijkmatiger garing én intensere smaak.
Lamsbout recept met rozemarijn en knoflook
Ingrediënten
- 1 lamsbout met bot van ongeveer 2 kilo
- 1 bosje rozemarijn
- 1 bosje tijm
- 1 bol knoflook
- 2 uien grofgesneden
- olijfolie
- peper en zout
Verder nodig:
- Flinke braadslee
- vleesthermometer
Benodigdheden
Hoe maak je de lamsbout
- Snijd de lamsbout in aan de vetkant. Maak inkepingen van ongeveer een cm diep in ruitvorm. Haal de naalden van een paar takjes rozemarijn en de blaadjes van een paar takjes tijm. Hak een paar knoflook teentjes fijn. Wrijf de bout goed in met olijfolie en met het kruidenmengsel. Duw het goed in de inkepingen en bestrooi royaal met zout en peper.
- Verwarm de oven voor op vol vermogen (meestal zo rond de 230ËšC) Trek de rest van de bol knoflook uit elkaar en plet de tenen met de platte kant van een koksmes. Verspreid de ui, een deel van de knoflook, tijm en rozemarijn over de bodem van een braadslee. Leg de lamsbout erop en bestrooi met de rest van de knoflook en de kruiden. Zet in de oven en draai de temperatuur meteen omlaag naar 150 ËšC.
- Gebruik een kernthermometer, want dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat je vlees de juiste temperatuur heeft. Medium rose is ongeveer 60 ËšC. Je kunt hem nog langer bakken maar ga niet verder dan 70ËšC. Houd er rekening mee dat het vlees doorgaart nadat je het uit de oven hebt gehaald.
- Braad de bout in de oven en check af en toe of de bovenkant niet te bruin wordt. Bedruip eventueel met het braadvocht uit de ovenschaal. Wordt de bout te donker maar is hij nog niet gaar, dek de braadslede dan af met aluminiumfolie en laat zo verder garen.
- Haal de bout uit de oven als hij de juiste kerntemperatuur heeft bereikt en pak hem in met aluminiumfolie. Leg over de ingepakte bout een theedoek en laat hem minimaal een half uur rusten op een warme plek. Snijd de bout aan tafel met een groot en scherp vleesmes en serveer met geroosterde groenten en gebakken aardappels.
Notities
Voedingswaarde informatie per portie:
Disclaimer:
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
heerlijk gerecht. opgediend met cranberry saus. gegrilde groente en gebakken aardappelblokjes. veel lekkerder wordt het niet.
ruimschoots verse kruiden gebruikt
heerlijk!
Wat een heerlijk recept! Mijn tafelgenoot die lamsfanaat is, vond het verrukkelijk. En leuk om te maken, zeg! Met extra veel knoflook en rozemarijn 😉 Samen met geroosterde bloemkool met ras el hanout en jouw gebakken aardappeltjes was het een feestmaal. Los daarvan, ik vraag me af wat de kerntemperatuur is die je aanraadt, ik heb het gegoogled en kwam uit op 60-62 graden maar kan ook koeler en ook warmer. Onder je kopjes ‘Kan ik de lamsbout van tevoren klaar maken?’, ‘Kan ik de leftovers van de lamsbout bewaren?’ en ‘Welke kerntemperatuur moet ik aanhouden voor de lamsbout?’ staat 3x dezelfde informatie, namelijk het antwoord op de tweede vraag…
He Maria, Nou wat raar. Ik zie het ja. Ik heb het aangepast nu met wel de goede antwoorden op die vragen. Geen idee wat daar gebeurd is! Thanks voor het doorgeven! Ik hou zelf meestal rond de 60 graden aan overigens maar iets meer kan zeker. Niet hoger gaan dan 70 sowieso en rekening houden met het feit dat het na bakken tijdens het rusten ook nog een beetje oploopt.
Adviseer je hetelucht of statische (onder- en bovenwarmte) oven?
Ik gebruik zelf hier de hete lucht oven.
Kan ik dit twee dagen van te voren maken? Maar dan in de braadpan.
Groetjes Miranda
Hoi Miranda, ik zou het niet twee dagen van tevoren klaar maken. Het kan wel maar is eigenlijk zonde. En in de braadpan wordt denk ik een beetje krap. Sowieso is dat lastig om de goede temperatuur te krijgen dus ik zou wel echt een oven bereiding aanraden. Als je geen oven hebt dan zou ik eerder voor een kleiner stuk vlees gaan zoals bijvoorbeeld een gevulde varkenshaas. Dat kun je makkelijker in een pan bereiden.
Grappig het eerste recept dat ik zoek op Pinterest voor lamsbout en ik krijg deze! Net bij de Lindehoff geweest!!
Toch zou ik graag een indicatie van je krijgen over hoeveel tijd het ongeveer dus duurt, ik heb werkelijk geen idee. Dit natuurlijk i.v.m. de planning eerste kerstdag!
Alvast bedankt voor de genomen moeite en fijne dagen!
Met vriendelijke groet
Desiree Heeren
He Desiree. Haha. Wat een toeval dan! Qua tijd duurde deze lamsbout ongeveer 4 uur. Dus best lang. Het is altijd wat lastig om exacte tijden aan te geven met vlees door andere oven, andere stukken vlees enzovoort. Maar als je vier uur aanhoudt dan moet je qua timing in ieder geval goed uitkomen denk ik. Wel een thermometer gebruiken hoor!
Ik zou zeggen zet er geen tijd bij want dat maakt het verwarrend. Dus alleen “als hij de juiste kern temperatuur heeft bereikt” Bij mij was het ruim een uur. Ik kwam er gelukkig op tijd achter dat ik moest stoppen.
Dat is een goede tip! Ga ik aanpassen!
Nu de bout in de oven maar na 90 minuten al op 65 graden. Erg jammer want het is nu 15:10 dus de eters zijn er nog niet. De bout is zelfs groter dan aangegeven , namelijk 2,8 kilo.
Hoi Esmee,
Dat is zeker jammer. Dat is ook de reden dat ik dat er specifiek bij heb gezet in de notities van het recept. Het is erg afhankelijk van je oven, van het formaat van de lamsbout, zit er wel of niet een bot in enzovoort. Vandaar dat de kernthermometer zo belangrijk is. Bij ons duurde het echt 4 uur. We hebben een grote oven dus wellicht dat dat het ‘probleem’ is waardoor het minder snel gaart dan bij een normaal formaat oven.
Hallo Simone, wij hebben gisteren een  lamsbout volgens jouw recept klaargemaakt.
Gelijk gewicht en de bout kwam zelfs bij de Sligro vandaan. Alleen vragen wij ons af
waarom jij +/- 4 uur oventijd adviseerd. Bij ons was de bout (met been) al na 130 minuten
op een kerntemperatuur van 75 gr. Heteluchtoven op 150 gr. Gelukkig controleerde de bout
anders was het fout afgelopen, nu erg lekker en net niet te droog. Fijne kerstdag! Groet Jim.Â
He Jim! O dat is wel een heel groot verschil ja. Hmm, vreemd. Misschien was die van ons dikker of zo maar het duurde echt bijna vier uur. Nu hebben we een hele grote oven dus het kan ook nog oven afhankelijk zijn. Maar wel goed dat je het zegt, ik zal het erbij vermelden!
Oooh ik ben gek op lam, en deze ziet er overheerlijk uit! Dit recept ga ik zeker proberen 🙂