Rode kool uit de slowcooker; het stond al een tijdje op mijn todo-lijstje en nu ik heb gemaakt vraag ik me af waarom ik dat niet eerder heb gedaan. Zo lekker en zo makkelijk!

Rode kool goed maken duurt lang. Plus als je het in water kookt verdwijnt zo ongeveer alle kleur waardoor je blijft zitten met een vies blauwige kleur kool. Niet aantrekkelijk! Natuurlijk zijn er genoeg manieren om dat wel goed te doen, maar ik wilde het al een tijdje maken in de slowcooker.

rode kool uit de slowcooker

Rode kool uit de slowcooker

Doordat rode kool best lang nodig heeft om mooi zacht te worden is het een ideaal groentegerecht om in een slowcooker te maken. En aangezien jullie hebben verzocht om meer recepten uit de slowcooker ben ik daar de laatste tijd druk mee geweest. Gaandeweg kom ik achter steeds meer leuke manieren om die slowcooker wat vaker uit de kast te halen.

Lekker herfstig

De klassieke manier om rode kool te bereiden is over het algemeen door er appel in te verwerken. Dat heb ik hier ook gedaan maar aangezien ik ook een overdosis stoofperen nog had liggen heb ik er – behalve appel – ook lekker drie stoofperen doorheen gesneden. Vervolgens deed ik er nog wat cranberries in, want ook die had ik nog liggen.

Rode kool uit de slowcooker

Wat ging er allemaal in de rode kool uit de slowcooker

  • Rode kool
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 appels, in blokjes
  • 3 stoofperen, in blokjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 blaadjes laurier
  • 50 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 3 el appelciderazijn
  • 100 gr verse cranberries
  • 1 mandarijn, schil en 3 mandarijnen sap

Als je geen suiker wilt gebruiken dan kun je ook wat honing erin doen. Ik vind het in het geval van rode kool altijd wel wat toevoegen en op het geheel is het niet veel suiker. Maar dat is dus optioneel.

Hoe snij je de rode kool klein?

Een rode kool is een behoorlijk harde kool maar eenmaal doormidden gesneden (gebruik een groot mes) is het verder goed met een scherp mes klein te snijden. Heb je een keukenmachine dan kun je die ook gebruiken. Het werkt met het mes (even pulsen en de stukken eerst kleiner snijden) of gebruik de grofste rasp setting. Ik gebruikte hier een mes en dat ging eigenlijk prima. Eerst in dunne repen snijden en daarna nog een keer het mes erdoorheen.

Rode kool uit de slowcooker

Wat past er goed bij de rode kool?

Rode kool past heel erg goed bij wild, maar is ook een prima bijgerecht tijdens de feestdagen. Eenmaal uit de slowcooker kun je het in porties invriezen of een paar dagen in de koeling bewaren. Je zou het dus al de dag voor je kerstdiner klaar kunnen maken en dan alleen even opwarmen. De smaken trekken zo nog meer in.

Het is verder heerlijk met puree of je nu aardappelpuree gebruikt of knolselderijpuree. Maar ook lekker krokant gebakken aardappeltjes passen goed bij de rode kool.

Hoe lang moet de rode kool in de slowcooker?

In totaal heb ik de rode kool 6 uur in de slowcooker gehad op de lage stand. Je kan het er zelfs langer in laten als dat qua timing beter uitkomt, maar ik heb het tussendoor een aantal keer gecheckt en vond het het lekkerste op het moment dat het dus in totaal 6 uur heeft geprutteld.

Hoeveel water moet er bij de slowcooker?

Je hebt echt maar heel weinig water nodig. Er komt genoeg vocht uit de kool en uit de vruchten. Ik had nog drie wat oude mandarijnen liggen dus dat sap ging er ook in, maar dat is geen must. Je kunt het desgewenst weglaten. De 200 ml water die ik gebruikte was ruim voldoende en had wellicht iets minder gekund.

rode kool uit de slowcooker

Rode kool uit de slowcooker

5 van 2 stemmen
GangBijgerecht
KeukenGroente

Deze heerlijke rode kool maak ik met cranberries en stoofpeertjes.
clock
voorbereiding 15 minuten
bereiding 6 uur
totaal 6 uur 15 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 rode kool biologisch
  • 4 stoofpeertjes in stukjes
  • 2 appels in stukjes
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 stokje kaneel
  • 100 gr cranberries verse
  • 2 mandarijn schil plus sap
  • 3 el appelciderazijn
  • 2 el honing of 50 gr bruine suiker

  • Snij de rode kool eerst doormidden en daarna in dunne schijfjes. Hak die nog een keer doormidden. Je kunt ook een keukenmachine hiervoor gebruiken of kant- en klaar gesneden rode kool gebruiken.
  • Doe de ui in de slowcooker en verdeel hierover de rode kool. Voeg de blokjes stoofpeer en appel toe en de kaneelstokjes, laurier en de cranberries.
  • Voeg nu de mandarijnschil en het sap toe. Voeg ongeveer 200 ml water toe aan de kom van de slowcooker plus 3 el appelcider azijn.
  • Je kunt nu wat honing toevoegen of gebruik hiervoor wat bruine suiker. Zet de slowcooker aan op de lage stand en laat het voor ongeveer 6 uur rustig pruttelen of tot de rode kool zacht is.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 300kcal | Koolhydraten: 77g | Eiwit: 5g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.2g | Natrium: 63mg | Kalium: 971mg | Vezels: 15g | Suiker: 50g | Vitamine A: 2786IU | Vitamine C: 149mg | Calcium: 164mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.