Rode kool met appel en kastanje
Absoluut een klassieker: rode kool met appel. Ik groeide ermee op, maar maakte deze iets sjiekere versie met kastanjes.
Rode kool met appel
Als kind aten we vaak rode kool met appel. Het was een van de weinige gerechten die mijn moeder niet volledig kapot kookte. Misschien omdat de rode kool best wel wat tijd nodig heeft om lekker zacht en zoet te worden.
Rode kool is een van de oudste groentesoorten uit Nederland. Eigenlijk is de naam ‘Rode kool’ een beetje misleidend want de kool is eerder paars dan echt rood.
Hoe voorkom je dat rode kool blauw wordt?
Misschien heb je het al eens meegemaakt. Je kookt de rode kool en in plaats van dat het mooi glanzend donker wordt krijgt het een vieze blauwe kleur. Dit voorkom je door de rode kool in een zure omgeving te bereiden. Het wordt veroorzaakt door de pigmentstof flavine, welke onder invloed van zuur van kleur veranderd. Niet zuur is blauw. Een zure omgeving en de rode kool blijft mooi rood. Dit bereik je eenvoudig door wat citroen mee te koken met de rode kool.
Hoe lang moet rode kool koken?
Rode kool is een vrij harde groente. Rauw kun je het eten mits je het heel klein snijdt of raspt. Te grote stukken is gewoon niet lekker. Je kunt tegenwoordig vrij makkelijk rauwe rode kool al in kleine stukjes kant- en klaar kopen in de supermarkt. Handig als je geen zin hebt om die grote rode knol zelf te bewerken. Qua prijs is dat overigens wel de beste optie. En heb je een keukenmachine dan is het ook zo gepiept.
Om de rode kool met appel goed te koken heb je wel even tijd nodig. Ik laat de – klein gesneden – rode kool meestal een minuut of 30 koken. Voor de smaak voeg ik appeltjes, kastanjes, citroen en wat suiker toe.
Wat gaat er in de rode kool met appel?
In dit recept gaat:
- Rode kool (geraspt of gehakt)
- 2-3 appels
- 2 el suiker
- zoete azijn. Ik gebruik hier vijgen dadel azijn. Die is lekker stroperig, maar je kunt ook bijvoorbeeld balsamico gebruiken
- citroensap (van 1 citroen)
- voorgekookte kastanjes
In het seizoen kun je de kastanjes al voorgekookt kopen. Meestal vacuüm verpakt.
Probeer de rode kool met appel ook eens met een extra kaneelstokje en een blaadje laurier. Of serveer dit typische herfstgerecht met bijvoorbeeld wat extra rozijnen erdoor.
Als bijgerecht is het lekker bij – bijvoorbeeld – kalkoen (het is die tijd van het jaar weer tenslotte) of een lekkere braadworst. Voor mij het liefst met aardappelpuree maar alle combi’s zijn mogelijk!
Ben je fan van rode kool? Probeer dan eens deze rode kool steak met gehakt of mijn rode kool-broccolisalade!
Rode kool met appel en kastanjes
Ingrediënten
- 1 rode kool
- 250 gr gekookte kastanjes
- 2-3 appels
- 4 el vijgen dadel azijn of zoete balsamico
- sap van 1 citroen
- 2 el suiker
- peper
- zout
Instructies
- Snij de rode kool klein met de hand of met een machine. Hak je kastanjes wat kleiner, schil de appels en snij in blokjes.
- Verhit wat boter in een grote pan en bak de rode kool even aan tot het iets geslonken is en alles met een beetje boter is bedekt. Doe een klein laagje water in de pan. het heeft niet veel nodig omdat de kool ook vocht loslaat. Je wilt geen volle pan water dus. Voeg de appeltjes en de kastanjes toe, evenals de azijn, suiker, citroen en peper en zout.
- Laat rustig koken en zorg dat aan het eind het merendeel van je water is verdampt. Is het nog te vochtig maak het vocht dan wat dikker met een beetje maizena (eerst even aanmaken met water) zodat je een vochtig glanzend laagje om de kool hebt. Proef en breng op smaak met zout en peper
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Frisse salade met rode kool, appel en gekarameliseerde macadamianoten | Simone's Kitchen
Pingback: Rode kool "steak" met gehakt en noten | Simone's Kitchen
Speciaal voor rode kool in deze tijd van het jaar, heb ik monoverpakkingen kruidkoek/ontbijtkoek liggen. Een tiental minuten voor het einde voeg ik blokjes toe die vervolgens oplossen en het vocht wat binden. De aanwezige kruiden zorgen voor nog meer smaak aan de kool.
Ja dat heb ik inderdaad ook wel eens gehoord ja! Ga het zeker voor een volgende keer proberen. Bedankt voor de tip!
Oh wat lekker. en bakbloedworst is ook nog steeds te krijgen. Bij de jumbo hebben ze het zowieso en grote albert heijns ook. Let wel dat je bakbloedworst koopt want gewone bloedworst voor op brood is er niet voor geschikt. Tongenworst is ook nog steeds makkelijk verkrijgbaar. Heerlijk, net als boerenzult. Liefs sabine
Ga ik toch eens kijken waar ik het kan vinden. Ik heb het volgens mij bij ons in de Albert Heijn nog niet gezien, maar misschien met mijn neus gekeken… 🙂