Rode kool met appel en kastanje
Rode kool met appeltjes
In het kader van meer groente gerechten (lees bijgerechten) produceren maakten Es en ik, tijdens onze meest recente kookmarathon, deze rode kool met appeltjes en kastanjes.
Rode kool was een gerecht dat we vroeger vaak aten. Meestal met bloedworst. Ja, ja, ik weet het: veel mensen gruwelen van bloedworst en ik weet niet eens of je het nog wel kunt krijgen tegenwoordig in de supermarkt?
Ik vond het altijd erg lekker, maar realiseerde me ook nooit dat het daadwerkelijk van bloed was gemaakt. Dus in mijn kinderlijke onwetendheid vond ik het een van de lekkerste dingen die mijn moeder maakte (onthoud dat mijn moeder een anti-keukenprinses was he…) dus ik was altijd blij als we bloedworst hadden.
Lekker krokant gebakken en dan nog een beetje zacht van binnen.
Wat niet weet…
Gek eigenlijk wel hoe dat soort dingen toch bepalen hoe je nu tegen sommige voedingsmiddelen aankijkt. Ik weet zeker dat ik me er niet aan had gewaagd, had ik van tevoren geweten waar het van gemaakt was (en laten we eerlijk zijn; dat was eigenlijk geen hogere wiskunde met een naam als ‘bloedworst’)
Maar nu – wetende hoe lekker het is – heb ik er nog steeds geen enkele moeite mee. Behalve dan dat het niet een algemeen verkrijgbaar artikel is. Eerlijk is eerlijk, ik heb er ook niet naar gezocht hoor dus als jouw supermarkt het wel heeft, hoor ik het graag.
Maar deze rode kool heeft dan weer niks te maken met bloedworst. Het is gewoon een heel lekker gerecht met appeltjes (want ik vind dat dat hoort bij rode kool) en kastanjes, omdat ik die nu eenmaal nog had liggen en het goed bij elkaar past.
Als bijgerecht is het lekker bij – bijvoorbeeld – kalkoen (het is die tijd van het jaar weer tenslotte) of een lekkere braadworst. Voor mij het liefst met aardappelpuree maar alle combi’s zijn mogelijk!
Ben je fan van rode kool? Probeer dan eens deze rode kool steak met gehakt of mijn rode kool-broccolisalade!
Rode kool met appel en kastanjes
Ingrediënten
- 1 rode kool
- 250 gr gekookte kastanjes
- 2-3 appels
- 4 el vijgen dadel azijn
- sap van 1 citroen
- 2 el suiker
- peper
- zout
Instructies
- Snij de rode kool klein met de hand of met een machine. Hak je kastanjes wat kleiner, schil de appels en snij in blokjes.
- Verhit wat boter in een grote pan en bak de rode kool even aan tot het iets geslonken is en alles met een beetje boter is bedekt. Doe een klein laagje water in de pan. het heeft niet veel nodig omdat de kool ook vocht loslaat. Je wilt geen volle pan water dus. Voeg de appeltjes en de kastanjes toe, evenals de azijn, suiker, citroen en peper en zout.
- Laat rustig koken en zorg dat aan het eind het merendeel van je water is verdampt. Is het nog te vochtig maak het vocht dan wat dikker met een beetje maizena (eerst even aanmaken met water) zodat je een vochtig glanzend laagje om de kool hebt. Proef en breng op smaak met zout en peper
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Servies van Cichi’s Dining Experience
Oh wat lekker. en bakbloedworst is ook nog steeds te krijgen. Bij de jumbo hebben ze het zowieso en grote albert heijns ook. Let wel dat je bakbloedworst koopt want gewone bloedworst voor op brood is er niet voor geschikt. Tongenworst is ook nog steeds makkelijk verkrijgbaar. Heerlijk, net als boerenzult. Liefs sabine
Ga ik toch eens kijken waar ik het kan vinden. Ik heb het volgens mij bij ons in de Albert Heijn nog niet gezien, maar misschien met mijn neus gekeken… 🙂
Speciaal voor rode kool in deze tijd van het jaar, heb ik monoverpakkingen kruidkoek/ontbijtkoek liggen. Een tiental minuten voor het einde voeg ik blokjes toe die vervolgens oplossen en het vocht wat binden. De aanwezige kruiden zorgen voor nog meer smaak aan de kool.
Ja dat heb ik inderdaad ook wel eens gehoord ja! Ga het zeker voor een volgende keer proberen. Bedankt voor de tip!
Pingback: Rode kool "steak" met gehakt en noten | Simone's Kitchen
Pingback: Frisse salade met rode kool, appel en gekarameliseerde macadamianoten | Simone's Kitchen