Rode kool met appel kennen we natuurlijk allemaal wel, maar deze gesmoorde rode kool heeft als verrassingselement een scheut whisky. Heerlijk!

Gesmoorde rode kool met pastinaak

Gesmoorde rode kool

Eigenlijk is het grappig genoeg niet een veel voorkomende combinatie: vegetarisch eten en drank. Maar waarom is dat eigenlijk? Ik weet het niet, maar feit is dat je het weinig tegenkomt. Van de week kwam ik echter een artikel tegen over een boek uit 2014; de dronken vegetariër. Ik kan me zo voorstellen dat het boek het niet echt goed gedaan heeft. (het is nog verkrijgbaar maar alleen als tweedehands boek via bol) Maar het motto van het boek vond ik dan wel weer briljant gevonden. “Omdat geen enkel goed verhaal is begonnen met het eten van een salade”

Whisky

Bij ons thuis is het vaak dudefood als er drank aan te pas komt. Denk aan Tom’s favoriete barbecue recepten, marinades met whisky en o flamberen vind ie ook erg leuk om te doen. 🙂 Als het aan manlief ligt gooit ie overal whisky overheen. Nou ja zo erg is het ook weer niet maar je snapt de bedoeling. Zijn favoriete gerecht met whisky is trouwens onder andere deze broodpudding met whiskysaus en verder drinkt hij er graag een mooi glas bij. Als je dan toch bezig bent.

Zonder vlees

Maar dat whisky best goed samen kan gaan zónder dat je er vlees bij gebruikt blijkt uit dit lekkere en makkelijk recept voor gesmoorde rode kool met een scheutje ardberg whiskey en lekkere pastinaak frietjes.

Overigens kook ik weinig met alcohol. Te weinig misschien ook wel. Want je kunt – zonder dat de alcohol overheerst – hele lekkere smaken toevoegen aan gerechten door er een scheutje wijn, whisky, cognac of aquavit aan toe te voegen. In het recept voor de rode kool dat ik vandaag met jullie deel voeg 1 of 2 eetlepels whisky toe tijdens het smoren van de rode kool. De cranberries nemen een gedeelte van de smaak op. Wil je nu wel de smaak maar niet de sterke alcohol dan laat je het wat langer verdampen.

Overigens is het recept ook heerlijk zonder alcohol dus weglaten is altijd een optie. Kies je ervoor om de whisky niet te gebruiken dan hoef je verder niks in het recept aan te passen.

Gesmoorde rode kool met pastinaak

Gesmoorde rode kool met pastinaak frietjes

4 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenVegetarisch

Een lekkere versie van rode kool met whisky!
clock
voorbereiding 20 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 50 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • ½ rode kool geraspt
  • 2 appels in blokjes
  • 60 gr gedroogde cranberries
  • 1-2 el whisky
  • sap van 2 sinaasappels
  • peper en zout
  • 1 el kokosolie

Pastinaakfriet

  • 3 pastinaken
  • 2-3 el olijfolie
  • peper en zout
  • ½ tl gerookte paprika

  • Verhit een koekenpan met de kokosolie en doe hier de rode kool in, de stukjes appel en de cranberries. Laat het geheel eerst even bakken. Voeg dan het sinaasappelsap toe en laat op zacht vuur gaar koken. Dit duurt ongeveer 20 minuten maar check het tussendoor even. Na ongeveer 10 minuten voeg je de whisky toe naar smaak. Ik gebruikte ongeveer een eetlepel of twee maar meer kan natuurlijk altijd. Of laat geheel weg. Aan jou de keus.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Snij de pastinaak in repen, besprenkel met olijfolie, peper en zout en de gerookte paprika en spreid in een enkele laag uit over een bakblik. Schuif in de oven en bak voor ongeveer 30 minuten of tot goudbruin.
  • Serveer de rode kool met de pastinaak frietjes en een homemade mayonaise

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 672kcal | Koolhydraten: 123g | Eiwit: 8g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 8g | Natrium: 83mg | Kalium: 1813mg | Vezels: 25g | Suiker: 70g | Vitamine A: 2980IU | Vitamine C: 237mg | Calcium: 241mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.