Simone's Kitchen

Gesmoorde rode kool met pastinaak en een tikkie whisky

Gesmoorde rode kool met pastinaak

Vega en drank

Eigenlijk is het grappig genoeg niet een veel voorkomende combinatie: vegetarisch eten en drank. Maar waarom is dat eigenlijk? Ik weet het niet, maar feit is dat je het weinig tegenkomt. Van de week kwam ik echter een artikel tegen over een boek uit 2014; de dronken vegetariër. Ik kan me zo voorstellen dat het boek het niet echt goed gedaan heeft. (het is nog verkrijgbaar maar alleen als tweedehands boek via bol) Maar het motto van het boek vond ik dan wel weer briljant gevonden. “Omdat geen enkel goed verhaal is begonnen met het eten van een salade”

Whisky

Bij ons thuis is het vaak dudefood als er drank aan te pas komt. Denk aan Tom’s favoriete barbecue recepten, marinades met whisky en o flamberen vind ie ook erg leuk om te doen. 🙂 Als het aan manlief ligt gooit ie overal whisky overheen. Nou ja zo erg is het ook weer niet maar je snapt de bedoeling. Zijn favoriete gerecht met whisky is trouwens onder andere deze broodpudding met whiskeysaus en verder drinkt hij er graag een mooi glas bij. Als je dan toch bezig bent.

Zonder vlees

Maar dat whisky best goed samen kan gaan zónder dat je er vlees bij gebruikt blijkt uit dit lekkere en makkelijk recept voor gesmoorde rode kool met een scheutje ardberg whiskey en lekkere pastinaak frietjes.

Overigens kook ik weinig met alcohol. Te weinig misschien ook wel. Want je kunt – zonder dat de alcohol overheerst – hele lekkere smaken toevoegen aan gerechten door er een scheutje wijn, whisky, cognac of aquavit aan toe te voegen. In het recept voor de rode kool dat ik vandaag met jullie deel voeg 1 of 2 eetlepels whisky toe tijdens het smoren van de rode kool. De cranberries nemen een gedeelte van de smaak op. Wil je nu wel de smaak maar niet de sterke alcohol dan laat je het wat langer verdampen.

Overigens is het recept ook heerlijk zonder alcohol dus weglaten is altijd een optie. Kies je ervoor om de whisky niet te gebruiken dan hoef je verder niks in het recept aan te passen.

Gesmoorde rode kool met pastinaak
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Gesmoorde rode kool met pastinaak frietjes

Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • ½ rode kool geraspt
  • 2 appels in blokjes
  • 60 gr gedroogde cranberries
  • 1-2 el whisky
  • sap van 2 sinaasappels
  • peper en zout
  • 1 el kokosolie

Pastinaakfriet

  • 3 pastinaken
  • 2-3 el olijfolie
  • peper en zout
  • ½ tl gerookte paprika

Instructies

  • Verhit een koekenpan met de kokosolie en doe hier de rode kool in, de stukjes appel en de cranberries. Laat het geheel eerst even bakken. Voeg dan het sinaasappelsap toe en laat op zacht vuur gaar koken. Dit duurt ongeveer 20 minuten maar check het tussendoor even. Na ongeveer 10 minuten voeg je de whisky toe naar smaak. Ik gebruikte ongeveer een eetlepel of twee maar vind meer kan natuurlijk altijd. Of laat geheel weg. Aan jou de keus.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Snij de pastinaak in repen, besprenkel met olijfolie, peper en zout en de gerookte paprika en spreid in een enkele laag uit over een bakblik. Schuif in de oven en bak voor ongeveer 30 minuten of tot goudbruin.
  • Serveer de rode kool met de pastinaak frietjes en een homemade mayonaise

Voedingswaarde

Calorieën: 672kcal, Koolhydraten: 123g, Eiwit: 8g, Vet: 23g, Verzadigd vet: 8g, Natrium: 83mg, Kalium: 1813mg, Vezels: 25g, Suiker: 70g, Vitamine A: 2980IU, Vitamine C: 237mg, Calcium: 241mg, Ijzer: 4mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!