Ben je fan van rode kool, maar wil je er eens iets anders mee doen? Probeer dan zeker dit heerlijke recept van rode kool steak met gehakt en noten.

Lekkere rode kool steak met gehakt | simoneskitchen.nl

Rode kool steak met gehakt

Vaak wordt een groentesteak gemaakt als alternatief voor een vleesgerecht, maar je kunt de twee natuurlijk ook prima combineren. In dit geval koos ik voor een rode kool steak en serveerde die met geruld gehakt. Wil je nu geen vlees eten dan kun je dit gerecht ook prima als vega of zelfs vegan recept maken. Volg daarvoor de suggesties hieronder.

Roosteren

Voor het lekkerste resultaat probeer je de rode kool in zo dun mogelijke plakken te snijden. Dat kan soms best lastig zijn en gelijke plakken snijden is een uitdaging. Gelukkig is rode kool een stevige groente dus het kan wel wat hebben. Het is het handigste om een flink exemplaar uit te zoeken voor je rode kool steak. Een kleine is lastiger te verwerken.

Heb je de rode kool eenmaal in stukken gesneden dan maak je de dressing. Deze komt over de rode kool tijdens het bakken en geeft het een heerlijk zoete smaak. Ik maakte een mix van olijfolie, balsamico en honing om de schijven in te smeren. Het gehakt wordt eenvoudig op smaak gemaakt met peper en zout. Maar extra kruiden toevoegen kan natuurlijk ook.

Het roosteren van de rode kool steak duurt best een tijdje en is uiteindelijk afhankelijk van hoe dik of hoe dun je de schijven hebt gemaakt. Check het tussentijds even om zeker te weten of het goed is gegaan. Een vork moet je er makkelijk in kunnen prikken.

Het voordeel van het roosteren in de oven is ook dat je geen last hebt van het blauw kleuren van de rode kool, wat in water wel gebeurd mits je citroen gebruikt.

Rode kool steak vegan variant

Wil je de rode kool steak als vegan serveren dan kan dat zeker ook. In dat geval vervang je de honing in de dressing voor ahornsiroop. De voorbereiding voor de rode kool blijft hetzelfde. In plaats van het gerulde gehakt kun je nu meer nootjes toevoegen over de top. Of serveer het met wat peulvruchten of linzen in plaats van gehakt. Maak de peulvruchten in dat geval lekker op smaak met verse kruiden, wat citroensap en peper en zout. Meng het met de gehakte walnoten. Of gebruik mooie groene pistachenoten als kleuraccentje.

Ook leuk om te maken is een bloemkoolsteak!

Rode kool steak

Rode kool steak met honing en walnoten

4.67 van 3 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenGezonde keuken

Eet rode kool eens op een totaal andere manier met dit lekkere recept voor een rode kool steak
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 55 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 rode kool kies een flink exemplaar
  • 300 gr gehakt half om half
  • 75 gr walnoten
  • 2 el olijfolie
  • 2 el balsamico
  • 1 el honing
  • peper en zout
  • verse peterselie gehakt

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Snij de rode kool in de lengte in dikke plakken van ongeveer 1 cm per plak. Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Maak een marinade van de olijfolie, balsamico, honing en peper en zout. Smeer hier de rode kool schijven goed mee in. Herhaal dit tijdens de oventijd nog een aantal keer.
  • Dek de bakplaat af met aluminium folie en bak de rode kool de eerste 20 minuten afgedekt. Haal dan de folie eraf en bak de rode kool nog eens 15 minuten of tot de plakken gaar zijn.
  • In de tussentijd bak je het gehakt rul met peper en zout.
  • Serveer de rode kool steak met de gehakte walnoten, het gerulde gehakt en peterselie eroverheen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 463kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwit: 19g | Vet: 35g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 10g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g | Transvet: 1g | Cholesterol: 53mg | Natrium: 109mg | Kalium: 807mg | Vezels: 6g | Suiker: 14g | Vitamine A: 2345IU | Vitamine C: 120mg | Calcium: 129mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.