Rode koolsalade met appel en wortel
Een lekker knapperige rode koolsalade met wortel en appel en gedroogde cranberries voor een lekker zoet accentje. Gebruik je kant- en klaar geraspte rode kool dan is deze salade in een handomdraai gemaakt.
Rode koolsalade met appel en wortel
Rode kool is een grappige groente. Althans dat vind ik. Ik eet het eigenlijk zelden gekookt zoals in deze rode kool met appeltjes maar eet ik het wel heel vaak als salade. Het grappige is dus dat ik – als ik het kook – enorm kan balen als het niet zacht genoeg is, maar als ik het rauw eet vind ik dat knapperige juist weer heel lekker.
Het is overigens wel zaak om de rode kool klein genoeg te raspen. Je kunt dat zelf doen in een machine of met de hand (maar dat is best even werk) of je koopt het kant- en klaar geraspt.
Geraspte kool
Rode kool blijft vrij lang goed als je het als een hele kool koopt. Geraspt daarentegen is een ander verhaal. Dat bederft vrij snel en gaat enorm stinken. Het is tenslotte wel kool. Dat is een van de redenen dat ik liever een hele kool koop voor deze rode koolsalade. Op die manier kan ik de rest van de kool nog later gebruiken voor een andere salade.
Ik rasp dus op het moment dat ik het nodig heb. In deze rode koolsalade gaat, behalve de rode kool, ook appel, wortel en gedroogde cranberries. En een handje pistachenoten (walnoten, pecannoten of hazelnoten kan ook!).
Rode koolsalade – heerlijk met een appeltje
Hoewel niet iedereen fan is van het toevoegen van fruit aan het eten, vind ik dat persoonlijk dus heel erg lekker. En zeker in een salade stop ik er al snel een appeltje in. Ook in deze rode koolsalade past dat super goed. In combinatie met de wortel is dat een perfecte salade.
De cranberries kun je ook goed vervangen door rozijnen. Het is maar net wat je in huis hebt. Ik wissel dat altijd af. Voor de dressing gebruikte ik dit keer mayonaise en ik combineerde dat met wat adobosaus (uit een potje met chipotle in adobosaus).
Heb je geen chipotle bij de hand dan kun je dat ook goed vervangen door wat sriracha, sambal of een andere pittige saus.
Rode koolsalade met appel en wortel
Ingrediënten
Dressing
- 2 el mayonaise
- 1 el citroensap
- 1 el appelciderazijn
- Peper en zout
- 1 el adobosaus uit blikje chipotle in adobo
- Snij of rasp de rode kool fijn. Doe dit in een kom en meng het met de appelstukjes, geraspte wortel, gedroogde cranberries en de walnoten.
- Maak de dressing door de ingrediënten goed te mengen en breng op smaak met peper en zout.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.