Makkelijke rode koolsalade met appel en wortel. Je eet de rode kool rauw en de salade staat in een paar minuten op tafel.

Rode kool. You love it or you hate it. Ik vond het vroeger afgrijselijk, maar daar moet ik wel bij vertellen dat mijn moeder altijd rode kool met appeltjes uit een potje gebruikte. Had ik al eens verteld dat ze niet kon koken? Dus mijn liefde voor rode kool heeft wel een tijd geduurd, maar inmiddels vind ik het echt heerlijk. Wel belangrijk om de rode kool fijn genoeg te snijden als je het – zoals hier – rauw gebruikt!

rode koolsalade met appel

Rode koolsalade met appel en wortel

Een lekker knapperige rode koolsalade met wortel en appel en gedroogde cranberries voor een lekker zoet accentje. Gebruik je kant- en klaar geraspte rode kool dan is deze salade in een handomdraai gemaakt.

Rode kool is een grappige groente. Althans dat vind ik. Ik eet het eigenlijk nooit gekookt zoals in deze rode kool met appeltjes maar eet ik het wel heel vaak als salade. Het grappige is dus dat ik – als ik het kook – enorm kan balen als het niet zacht genoeg is, maar als ik het rauw eet vind ik dat knapperige juist weer heel lekker.

Het is overigens wel zaak om de rode kool klein genoeg te raspen. Je kunt dat zelf doen in een machine of met de hand (maar dat is best even werk) of je koopt het kant- en klaar geraspt.

Geraspte kool

Rode kool blijft vrij lang goed als je het als een hele kool koopt. Geraspt daarentegen is een ander verhaal. Dat bederft vrij snel en gaat enorm stinken. Het is tenslotte wel kool. Dat is een van de redenen dat ik liever een hele kool koop voor deze rode koolsalade. Op die manier kan ik de rest van de kool nog later gebruiken voor een andere salade.

Ik rasp dus op het moment dat ik het nodig heb. In deze rode koolsalade gaat, behalve de rode kool, ook appel, wortel en gedroogde cranberries. En een handje walnoten.

Sinaasappel

De wortel valt trouwens qua kleur een beetje weg omdat het – na het omroeren – een beetje de kleur van de rode kool aanneemt. Evenals de appel trouwens. Je kunt hier ook heel goed stukjes sinaasappel in verwerken. Sinaasappel en rode kool is een goede combinatie.

De rode koolsalade is ideaal als lichte lunch maar ook heel geschikt om te serveren als bijgerecht tijdens de feestdagen. Die komen er tenslotte met rasse schreden weer aangerend!

rode koolsalade met appel
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 3 stemmen

Rode koolsalade met appel en wortel plus dressing op basis van olijfolie

Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 200 gr rode kool geraspt
  • 1 appel in blokjes
  • 1 wortel geraspt
  • 2 el gedroogde cranberries
  • 2 el gehakte walnoten

Dressing

Instructies

  • Snij of rasp de rode kool fijn. Doe dit in een kom en meng het met de appelstukjes, geraspte wortel, gedroogde cranberries en de walnoten.
  • Maak de dressing door de ingrediënten goed te mengen en breng op smaak met peper en zout.
Gang: Bijgerecht, Salade
Keuken: paleo
Trefwoord: appel, rode kool, walnoten

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 329kcal, Koolhydraten: 37g, Eiwit: 4g, Vet: 21g, Verzadigd vet: 3g, Meervoudigd onverzadigd vet: 6g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g, Natrium: 50mg, Kalium: 501mg, Vezels: 7g, Suiker: 25g, Vitamine A: 6263IU, Vitamine C: 66mg, Calcium: 73mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!