Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht wat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is voor de herfst en winter. Ik maakte hem met lekker veel paddestoelen.

Coq au vin

Coq au Vin

Coq au vin betekent letterlijk: haan met wijn. Nu zul je ongetwijfeld wel haan kunnen kopen specifiek in Nederland maar kip is natuurlijk helemaal prima om hiervoor te gebruiken. Het is een stoofgerecht en je kunt het makkelijk bereiden door het in de oven te zetten en zo rustig te laten garen. Op het vuur is zeker ook een optie maar hou het dan wat beter in de gaten om te voorkomen dat het vocht te snel verdampt en je pan droogkookt.

Welke kip voor coq au vin?

Welke kip je gaat gebruiken voor deze Franse stoof is een beetje afhankelijk van jouw voorkeuren. Ik heb hier kippenbouten gebruikt. Met vel en met de dijen eraan. Dus niet van die kleine drumsticks, maar echt de hele bouten. Als je per persoon één bout aanhoudt zit je goed.

Je kunt er ook voor kiezen om dit te maken met kipdij. In dat geval – even afhankelijk van het formaat van de dijen – zou ik twee kipdij aanhouden per persoon. Minder vlees kan uiteraard ook. Gebruik dan een dij per persoon. Het formaat van kippendijen wil nog wel eens wisselen dus gebruik gewoon wat jezelf goed vindt. Iets kleiner of groter maakt voor het eindresultaat niet zoveel uit.

Coq au vin

In de oven

Het is het makkelijkste om de coq au vin te bereiden in de oven. Gebruik dus een ovenbestendige pan en liefst eentje die je kunt afsluiten met een deksel zodat alle smaken en het vocht goed in de pan blijven.

Je begint het maken van de coq au vin eerst met het aanbraden van de kippenbouten. Daarna haal je de kip weer uit de pan en je bakt de spekjes goed uit. Zet het vuur dan lager en voeg de groente toe. Je kunt er optioneel een paar eetlepels whiskey aan toevoegen maar dat is absoluut niet noodzakelijk.

Voeg de bloem toe en laat die even meebakken. De bloem zorgt ervoor dat de saus straks lekker stevig wordt en indikt.

Doe nu de kip terug in de pan en voeg de wijn en de bouillon toe. De 450 ml bouillon is een richtlijn en ligt aan het formaat van je pan. Je hebt zoveel nodig om de kip grotendeels onder het vocht te zetten. Zet de pan nu in de oven en laat dit rustig pruttelen voor ongeveer 1,5 uur.

Coq au vin

Met extra paddenstoelen

Ik vind het lekker om de coq au vin te serveren met extra paddenstoelen maar dat is absoluut geen must. Die bak ik extra stevig op in een apart pannetje met boter en serveer die met de coq au vin.

Deze lekkere stoofschotel is het lekkerste met aardappelpuree of knolselderijpuree, maar doet het ook goed met krokant gebakken aardappeltjes.

Wel of niet marineren

Het schijnt zo te zijn dat van oorsprong de kip ook nog eerst wordt gemarineerd in rode wijn. Ik heb die stap overgeslagen en vond het echt een heerlijk gerecht. Maar als je wilt zou je dat natuurlijk wel kunnen doen.

Kun je coq au vin ook maken zonder wijn?

Ja dat is in principe wel mogelijk, al heet het dan natuurlijk niet langer coq au vin, maar coq au…. Een alternatief zou zijn om een kleinere hoeveelheid druivensap te gebruiken en wat meer bouillon.

Hoe maak ik de coq au vin glutenvrij?

Het enige bestanddeel aan de coq au vin waar gluten in zitten is natuurlijk de bloem. Je kunt dit desgewenst vervangen voor arrowroot of rijstbloem.

Kun je coq au vin invriezen?

Ja dit is een gerecht wat je makkelijk in kunt vriezen. In de koeling blijft het maximaal twee dagen goed, maar worden de smaken wel steviger. Dus eigenlijk nog lekkerder!

Coq au Vin
Coq au vin

Coq au vin

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenFranse keuken

Een heerlijke Franse klassieker die perfect is voor de herfst en winter!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 1 uur 30 minuten
totaal 1 uur 50 minuten

4 personen

Materiaal

  • Stoofpan

Ingrediënten

  • 4 stuks kippenbouten (met dij eraan) met vel
  • zout en vers gemalen zwarte peper
  • 15 g boter
  • 2 el olijfolie
  • 150 g ontbijtspek in blokjes
  • 2 grote ui in ringen
  • 2 winterpeen schoongemaakt en in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 4 stuks sjalotjes gesnipperd
  • 35 g bloem
  • 3 takjes verse tijm
  • 200 g gemengde paddenstoelen kleintjes heel, grote doormidden
  • 450 ml kippenbouillon
  • 750 ml rode wijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 el whiskey (optioneel)

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Zet een flinke braadpan (het is een eenpansgerecht dus alles moet in de pan passen) op medium vuur. Bestrooi de kip met peper en zout. Zodra de pan goed heet is voeg je de olijfolie en de boter toe. Braad de stukken kip nu aan in het vet tot mooi goudbruin. Haal uit de pan en zet apart.
  • Voeg de ontbijtspek toe en bak deze tot goudbruin. Zet het vuur nu iets lager en voeg de ui, sjalotjes, wortel en de bleekselderij toe en bak dit even mee.
  • Als je de whiskey gebruikt doe je dit nu in de pan en je roert goed alle stukjes van de bodem los. Voeg nu de bloem toe en laat dit even meebakken. Hierdoor creëer je een soort roux. Bak dit even mee. Om klontjes te voorkomen kun je de bloem eerst even losroeren met wat vocht.
  • Doe nu de kip terug in de pan en voeg de tijm toe, de paddenstoelen en de laurierblaadjes.
  • Giet de rode wijn erbij en vul aan met de bouillon tot de kip net onder staat. Dek nu af en zet in de oven voor ongeveer 1,5 uur of tot de kip goed gaar is.
  • Je kunt het rechtstreeks uit de pan serveren. Heerlijk met aardappelgratin of aardappelpuree.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 712kcal | Koolhydraten: 25g | Eiwit: 35g | Vet: 35g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 6g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 15g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 143mg | Natrium: 1309mg | Kalium: 988mg | Vezels: 3g | Suiker: 8g | Vitamine A: 5458IU | Vitamine C: 11mg | Calcium: 76mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.