Coq au vin
Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht wat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is voor de herfst en winter. Ik maakte hem met lekker veel paddestoelen.
Coq au Vin
Coq au vin betekent letterlijk: haan met wijn. Nu zul je ongetwijfeld wel haan kunnen kopen specifiek in Nederland maar kip is natuurlijk helemaal prima om hiervoor te gebruiken. Het is een stoofgerecht en je kunt het makkelijk bereiden door het in de oven te zetten en zo rustig te laten garen. Op het vuur is zeker ook een optie maar hou het dan wat beter in de gaten om te voorkomen dat het vocht te snel verdampt en je pan droogkookt.
Welke kip voor coq au vin?
Welke kip je gaat gebruiken voor deze Franse stoof is een beetje afhankelijk van jouw voorkeuren. Ik heb hier kippenbouten gebruikt. Met vel en met de dijen eraan. Dus niet van die kleine drumsticks, maar echt de hele bouten. Als je per persoon één bout aanhoudt zit je goed.
Je kunt er ook voor kiezen om dit te maken met kipdij. In dat geval – even afhankelijk van het formaat van de dijen – zou ik twee kipdij aanhouden per persoon. Minder vlees kan uiteraard ook. Gebruik dan een dij per persoon. Het formaat van kippendijen wil nog wel eens wisselen dus gebruik gewoon wat jezelf goed vindt. Iets kleiner of groter maakt voor het eindresultaat niet zoveel uit.
In de oven
Het is het makkelijkste om de coq au vin te bereiden in de oven. Gebruik dus een ovenbestendige pan en liefst eentje die je kunt afsluiten met een deksel zodat alle smaken en het vocht goed in de pan blijven.
Je begint het maken van de coq au vin eerst met het aanbraden van de kippenbouten. Daarna haal je de kip weer uit de pan en je bakt de spekjes goed uit. Zet het vuur dan lager en voeg de groente toe. Je kunt er optioneel een paar eetlepels whiskey aan toevoegen maar dat is absoluut niet noodzakelijk.
Voeg de bloem toe en laat die even meebakken. De bloem zorgt ervoor dat de saus straks lekker stevig wordt en indikt.
Doe nu de kip terug in de pan en voeg de wijn en de bouillon toe. De 450 ml bouillon is een richtlijn en ligt aan het formaat van je pan. Je hebt zoveel nodig om de kip grotendeels onder het vocht te zetten. Zet de pan nu in de oven en laat dit rustig pruttelen voor ongeveer 1,5 uur.
Met extra paddenstoelen
Ik vind het lekker om de coq au vin te serveren met extra paddenstoelen maar dat is absoluut geen must. Die bak ik extra stevig op in een apart pannetje met boter en serveer die met de coq au vin.
Deze lekkere stoofschotel is het lekkerste met aardappelpuree of knolselderijpuree, maar doet het ook goed met krokant gebakken aardappeltjes.
Wel of niet marineren
Het schijnt zo te zijn dat van oorsprong de kip ook nog eerst wordt gemarineerd in rode wijn. Ik heb die stap overgeslagen en vond het echt een heerlijk gerecht. Maar als je wilt zou je dat natuurlijk wel kunnen doen.
Kun je coq au vin ook maken zonder wijn?
Ja dat is in principe wel mogelijk, al heet het dan natuurlijk niet langer coq au vin, maar coq au…. Een alternatief zou zijn om een kleinere hoeveelheid druivensap te gebruiken en wat meer bouillon.
Hoe maak ik de coq au vin glutenvrij?
Het enige bestanddeel aan de coq au vin waar gluten in zitten is natuurlijk de bloem. Je kunt dit desgewenst vervangen voor arrowroot of rijstbloem.
Kun je coq au vin invriezen?
Ja dit is een gerecht wat je makkelijk in kunt vriezen. In de koeling blijft het maximaal twee dagen goed, maar worden de smaken wel steviger. Dus eigenlijk nog lekkerder!
Coq au vin
Materiaal
- Stoofpan
Ingrediënten
- 4 stuks kippenbouten (met dij eraan) met vel
- zout en vers gemalen zwarte peper
- 15 g boter
- 2 el olijfolie
- 150 g ontbijtspek in blokjes
- 2 grote ui in ringen
- 2 winterpeen schoongemaakt en in blokjes
- 2 stengels bleekselderij in stukjes
- 4 stuks sjalotjes gesnipperd
- 35 g bloem
- 3 takjes verse tijm
- 200 g gemengde paddenstoelen kleintjes heel, grote doormidden
- 450 ml kippenbouillon
- 750 ml rode wijn
- 3 laurierblaadjes
- 2 el whiskey (optioneel)
- Verwarm de oven voor op 180˚C
- Zet een flinke braadpan (het is een eenpansgerecht dus alles moet in de pan passen) op medium vuur. Bestrooi de kip met peper en zout. Zodra de pan goed heet is voeg je de olijfolie en de boter toe. Braad de stukken kip nu aan in het vet tot mooi goudbruin. Haal uit de pan en zet apart.
- Voeg de ontbijtspek toe en bak deze tot goudbruin. Zet het vuur nu iets lager en voeg de ui, sjalotjes, wortel en de bleekselderij toe en bak dit even mee.
- Als je de whiskey gebruikt doe je dit nu in de pan en je roert goed alle stukjes van de bodem los. Voeg nu de bloem toe en laat dit even meebakken. Hierdoor creëer je een soort roux. Bak dit even mee. Om klontjes te voorkomen kun je de bloem eerst even losroeren met wat vocht.
- Doe nu de kip terug in de pan en voeg de tijm toe, de paddenstoelen en de laurierblaadjes.
- Giet de rode wijn erbij en vul aan met de bouillon tot de kip net onder staat. Dek nu af en zet in de oven voor ongeveer 1,5 uur of tot de kip goed gaar is.
- Je kunt het rechtstreeks uit de pan serveren. Heerlijk met aardappelgratin of aardappelpuree.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hou Simone, dit weekend wéér de Coq au vin gemaakt ( wat absoluut geen straf is 😊). Ik heb ik er de 35 gram maïzena door gedaan maar het resultaat blijft hetzelfde: heerlijk maar het blijft heel vochtig(soepig) en absoluut niet gebonden. Heb je nog een advies misschien? Groetjes, Hanny
He Hanny, Hmm even denken hoor. Want je maakt het in de slowcooker nog steeds neem ik aan toch? Ik denk dat dat het probleem is. Je zou het naderhand kunnen inkoken op het gasfornuis maar ja dat is dan natuurlijk wel een extra handeling.
In principe zou het ook in de slowcooker moeten lukken. Je had wel al minder vocht gebruikt toch? Probeer nog eens extra maizena toe te voegen aan het einde van de kooktijd. Aangenomen dat het wel rustig pruttelt ook in de slowcooker. Je kunt een extra eetlepel maizena aanmaken met een beetje koud water en dat de laatste 15 minuten toevoegen. Dan zou het moeten indikken. Meer maizena kan geen kwaad alhoewel het natuurlijk ook niet een hele berg moet worden want dat komt de smaak niet ten goede. Je kunt ook allesbinder gebruiken. Dat is een combinatie van dingen maar werkt altijd wel goed in geval van nood. Dat kun je gewoon in de vloeistof strooien. Dat is ook nog een optie. Ik ga hem binnenkort ook nog een keer maken en dan in de slowcooker. Kijken wat er gebeurd!
Hallo Simone, gisteren weer de Coq au vin gemaakt. Samen gegeten met vrienden. Iedereen vond het heerlijk en wij zelf vonden deze keer de beste versie. Ook wat betreft het vele vocht dat er de vorige 2 keer in zat.
Dit keer heb ik de alle uien voorgebakken dus ook de sjalotjes. Natuurlijk ook de kip had ik voorgebakken. De wortel, bleekselderij, de spekjes,, de gemengde paddestoelen gingen zo de slowcooker in. Daarbij de laurierblaadjes en de wijn. Ik
Heb verder GEEN vocht toegevoegd dus ook geen kippenbouillon. Wel een verkruimeld kippenbouillonblokje erbij gedaan. In het laatste half uur 35 gram maizena , gemengd met vocht uit de slowcooker, er doorheen geroerd. Het gerecht is nu niet vocht vrij maar het scheelt absoluut!
Nu ben ik benieuwd hoe jij het zelf gaat aanpakken.
Groetjes, Hanny Gijsel
Hoi Simone, ik laat het je weten als het is gelukt! Dankjewel! Ik realiseer me nu dat ik bloem had gebruikt en ik vermoed dat dit niet hetzelfde resultaat oplevert😬
Hanny Gijsel
Heerlijk! Het enige dat ik ervaar is dat het gerecht absoluut niet indikt. Ik heb het gemaakt in de slowcooker, zonder extra water maar wél met de wijn. Je krijgt dan toch een beetje soep op je bord. Op zich niet erg. We hadden er knolselderij puree bij dus die vangt wel wat vocht op. Ook de smaak lijdt er niet onder. Maar hoe kan ik het nu van zichzelf wat meer gebonden krijgen?
Hoi Hanny, Je kunt wat maizena hiervoor gebruiken. Even een eetlepel maizena met een beetje water aanmaken en dan bij de kip doen. Dat moet het vocht wel indikken. Alternatief kun je hiervoor ook arrowroot gebruiken als je geen maizena wilt gebruiken. In de slowcooker verdampt het vocht inderdaad niet dus dikt het ook niet goed in. Met de maizena moet het goed gaan!