Een heerlijke gebakken aardappeltje is natuurlijk het ideale bijgerecht voor zo veel verschillende gerechten! Maar hoe maak je nou de perfecte gebakken aardappels? Ik leg het je hier uit!

Perfecte gebakken aardappelen

De perfecte gebakken aardappels

Een lekker krokant gebakken aardappeltje is natuurlijk heerlijk als bijgerecht voor bijna alle soorten groentes en zeker op de kersttafel is het een ideaal bijgerecht. Ik ben fan van een perfect frietje, maar een lekker aardappeltje gaat er zeker ook wel in.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je aardappels elke keer weer perfect gebakken zijn? Met dat lekker krokante laagje en aan de binnenkant mooi zacht en gaar? Op zich is het niet ingewikkeld en ik geef de voorkeur aan het roosteren van de aardappels in de oven. Om dat te doen gebruik ik krieltjes met schil.

Gebakken aardappels

Eerst even voorkoken

Het is niet verplicht maar ze worden extra lekker als je ze van tevoren even kort voorkookt. Hou hier een minuutje of 8 aan en zorg dat ze niet helemaal gaar zijn. Hoe lang precies is natuurlijk afhankelijk van het formaat van je aardappels. Ik snij de krieltjes meestal door midden of in vieren. Dat ligt aan het formaat.

Na het koken giet je de aardappels af. Laat even goed uitlekken en uitstomen en verdeel ze dan over een bakplaat. Verdeel hierover lekker wat olijfolie (hussel ze daarna eventueel met je handen even om) en doe er ruim peper en zout over.

Perfecte gebakken aardappels

Roosteren

Om dan vervolgens de perfecte gebakken aardappels te krijgen zet je ze in de oven voor ongeveer 30-40 minuten. Schep ze halverwege nog een keer om zodat de hitte gelijkmatig verdeeld wordt. Ik doe er ook nog graag een bol knoflook bij, waarvan ik dan de bovenkant haal en de knoflook lekker gepoft wordt. Die kun je over de aardappels doen, maar je kunt het ook voor iets anders gebruiken.

Gepofte knoflook is altijd goed! De gebakken aardappels zijn vervolgens ideaal als bijgerecht bij bijvoorbeeld geroosterde groentes en een heerlijke lamsbout.

Meest gestelde vragen over gebakken aardappels

Kan ik elke aardappel gebruiken voor gebakken aardappels?

Je kunt in principe elke aardappel hiervoor gebruiken maar het is het beste om een aardappel te kiezen die niet te snel uit elkaar valt. Een kruimige aardappel is dus iets minder geschikt dan een vaster kokende.

Moet ik de aardappels van tevoren koken als ik ze ga roosteren?

Dat hoeft niet perse maar het garandeert wel het lekkerste resultaat. Kook je ze niet van tevoren dan kan het zijn dat de binnenkant nog niet zacht is maar de buitenkant wel al helemaal bruin. Bovendien heb je meer kans op een taaie schil. En je wilt juist dat die mooi krokant wordt.

Kan ik ook zoete aardappels gebruiken om gebakken aardappels te maken?

Ja dat kan, maar het resultaat is volledig anders. Zoete aardappels worden niet zo lekker krokant als gewone aardappels. Gaat het je dus om het krokante laagje, gebruik dan witte aardappels.

Hoelang moet ik aardappels voorkoken voor gebakken aardappels?

Voor een medium formaat aardappel hou je ongeveer 7-8 minuten aan. Zijn je aardappels groter hou dan langer aan.

Hoe krijg ik de gebakken aardappels extra krokant?

Je kunt zoals hier de aardappels met olijfolie besprenkelen maar nog lekkerder is het om eendenvet te gebruiken. Heb je grote aardappels dan kun je ze op de bakplaat even een klein beetje pletten. Op die manier krijg je extra veel krokante stukjes aan de aardappels.

Fan van een lekker aardappelgerecht? Mis dan niet deze heerlijke aardappelgratin.

gebakken aardappels

Perfect gebakken aardappels

5 van 1 stem
GangBijgerecht
KeukenKerst

Een heerlijk krokant gebakken aardappeltje is natuurlijk perfect als bijgerecht!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 50 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 kg krieltjes met schil
  • 1 bol knoflook
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • paar takjes verse rozemarijn en oregano

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Neem een flinke pan met water, doe hier wat zout in en breng het water aan de kook. Ondertussen snij je de krieltjes wat kleiner. Afhankelijk van het formaat snij je ze door de helft of in vieren.
  • Kook de krieltjes in ongeveer 8 minuten en giet ze af en laat een beetje uitstomen.
  • Stort ze vervolgens uit over een bakplaat en bestrooi ze ruim met peper en zout en besprenkel goed met olijfolie. Verdeel eventueel met je handen door ze even goed te husselen.
  • Verdeel de takjes rozemarijn en oregano over de aardappels heen. De bol knoflook snij je de bovenkant vanaf en deze leg je erbij.
  • Bak de krieltjes nu goudbruin en licht krokant in ca. 30-45 minuten. Tussendoor af en toe even omscheppen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 255kcal | Koolhydraten: 44g | Eiwit: 5g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Natrium: 15mg | Kalium: 1054mg | Vezels: 6g | Suiker: 2g | Vitamine A: 5IU | Vitamine C: 49mg | Calcium: 31mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.