De perfecte gebakken aardappels
Een heerlijke gebakken aardappeltje is natuurlijk het ideale bijgerecht voor zo veel verschillende gerechten! Maar hoe maak je nou de perfecte gebakken aardappels? Ik leg het je hier uit!
De perfecte gebakken aardappels
Een lekker krokant gebakken aardappeltje is natuurlijk heerlijk als bijgerecht voor bijna alle soorten groentes en zeker op de kersttafel is het een ideaal bijgerecht. Ik ben fan van een perfect frietje, maar een lekker aardappeltje gaat er zeker ook wel in.
Maar hoe zorg je er nu voor dat je aardappels elke keer weer perfect gebakken zijn? Met dat lekker krokante laagje en aan de binnenkant mooi zacht en gaar? Op zich is het niet ingewikkeld en ik geef de voorkeur aan het roosteren van de aardappels in de oven. Om dat te doen gebruik ik krieltjes met schil.
Eerst even voorkoken
Het is niet verplicht maar ze worden extra lekker als je ze van tevoren even kort voorkookt. Hou hier een minuutje of 8 aan en zorg dat ze niet helemaal gaar zijn. Hoe lang precies is natuurlijk afhankelijk van het formaat van je aardappels. Ik snij de krieltjes meestal door midden of in vieren. Dat ligt aan het formaat.
Na het koken giet je de aardappels af. Laat even goed uitlekken en uitstomen en verdeel ze dan over een bakplaat. Verdeel hierover lekker wat olijfolie (hussel ze daarna eventueel met je handen even om) en doe er ruim peper en zout over.
Roosteren
Om dan vervolgens de perfecte gebakken aardappels te krijgen zet je ze in de oven voor ongeveer 30-40 minuten. Schep ze halverwege nog een keer om zodat de hitte gelijkmatig verdeeld wordt. Ik doe er ook nog graag een bol knoflook bij, waarvan ik dan de bovenkant haal en de knoflook lekker gepoft wordt. Die kun je over de aardappels doen, maar je kunt het ook voor iets anders gebruiken.
Gepofte knoflook is altijd goed! De gebakken aardappels zijn vervolgens ideaal als bijgerecht bij bijvoorbeeld geroosterde groentes en een heerlijke lamsbout.
Meest gestelde vragen over gebakken aardappels
Je kunt in principe elke aardappel hiervoor gebruiken maar het is het beste om een aardappel te kiezen die niet te snel uit elkaar valt. Een kruimige aardappel is dus iets minder geschikt dan een vaster kokende.
Dat hoeft niet perse maar het garandeert wel het lekkerste resultaat. Kook je ze niet van tevoren dan kan het zijn dat de binnenkant nog niet zacht is maar de buitenkant wel al helemaal bruin. Bovendien heb je meer kans op een taaie schil. En je wilt juist dat die mooi krokant wordt.
Ja dat kan, maar het resultaat is volledig anders. Zoete aardappels worden niet zo lekker krokant als gewone aardappels. Gaat het je dus om het krokante laagje, gebruik dan witte aardappels.
Voor een medium formaat aardappel hou je ongeveer 7-8 minuten aan. Zijn je aardappels groter hou dan langer aan.
Je kunt zoals hier de aardappels met olijfolie besprenkelen maar nog lekkerder is het om eendenvet te gebruiken. Heb je grote aardappels dan kun je ze op de bakplaat even een klein beetje pletten. Op die manier krijg je extra veel krokante stukjes aan de aardappels.
Fan van een lekker aardappelgerecht? Mis dan niet deze heerlijke aardappelgratin.
Perfect gebakken aardappels
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 kg krieltjes met schil
- 1 bol knoflook
- 2 el olijfolie
- peper en zout
- paar takjes verse rozemarijn en oregano
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Neem een flinke pan met water, doe hier wat zout in en breng het water aan de kook. Ondertussen snij je de krieltjes wat kleiner. Afhankelijk van het formaat snij je ze door de helft of in vieren.
- Kook de krieltjes in ongeveer 8 minuten en giet ze af en laat een beetje uitstomen.
- Stort ze vervolgens uit over een bakplaat en bestrooi ze ruim met peper en zout en besprenkel goed met olijfolie. Verdeel eventueel met je handen door ze even goed te husselen.
- Verdeel de takjes rozemarijn en oregano over de aardappels heen. De bol knoflook snij je de bovenkant vanaf en deze leg je erbij.
- Bak de krieltjes nu goudbruin en licht krokant in ca. 30-45 minuten. Tussendoor af en toe even omscheppen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.