Wat is er nu eenvoudiger dan een lekker gebakken aardappeltje met geroosterde spruitjes? Eenvoudig maar o zo lekker!

geroosterde aardappels met spruitjes

Geroosterde aardappels met spruitjes

Toen ik opgroeide kookte mijn moeder af en toe spruitjes. Zeker in de herfst en winter stond het vaker dan me lief was op het menu. Want ik vond spruitjes echt verschrikkelijk. Achteraf bleek dat mijn moeder – die een grondige hekel had aan koken – de spruitjes standaard tot snot kookte.

Pas toen ik ontdekte dat geroosterde spruitjes heel erg lekker zijn, veranderde dat. Maar daar gingen wel een kleine 35 jaar overheen! Ik moest enige tegenzin overwinnen voor ik me weer aan de spruitjes wilde wagen.

Neem nu deze geroosterde aardappels met spruitjes. Het is makkelijk om te maken en door de spruitjes én de aardappels allebei te roosteren in de oven krijg je een heerlijk en makkelijk recept.

Vegan

De geroosterde aardappels met spruitjes zijn per definitie natuurlijk al vegan. Nu vind ik geroosterde aardappeltjes altijd het lekkerste met mayonaise. Wil je het nu vegan houden gebruik dan veganaise. Je kunt dat zelf maken met dit makkelijke recept voor veganaise van kikkererwtvocht of koop het bijvoorbeeld van Hellmann.

Sinds ik geroosterde spruitjes heb ontdekt eet ik ze in het seizoen best vaak. Een van mijn favoriete manieren is spruitjes met hazelnoten uit de oven.

Maar goed over naar de geroosterde aardappels met spruitjes. Ik kook de aardappeltjes even kort voor. Dat is geen absolute noodzaak maar ik vind ze dan altijd net even wat lekkerder worden. Alternatief zou je de aardappels daarna ook goed kunnen bakken in de pan, maar als de oven toch al aanstaat voor de spruitjes dan is het een kleine moeite om ze toe te voegen.

De geroosterde spruitjes hebben ongeveer 20 minuten nodig in de oven. De aardappeltjes ietsje langer. Ook afhankelijk van hoe lang je ze gekookt hebt. Ik zet de aardappels er altijd eerst in en na een minuut of 10 doe ik de spruitjes erbij.

Je kunt ze dan op 1 plaat doen als je geen ruimte hebt voor twee bakplaten. Of je kunt het op twee platen schuiven. Ik heb zo’n brede oven van 90 cm. Daar passen twee platen goed in.

Serveer de geroosterde aardappels met spruitjes met lekker veel veganaise en strooi de peterselie eroverheen!

geroosterde aardappels met spruitjes

Geroosterde aardappels met spruitjes

4.80 van 5 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenVegan

Een lekkere vegan avondmaaltijd met knapperige aardappeltjes en geroosterde spruitjes
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr spruitjes schoongemaakt en gehalveerd
  • 500 gr aardappel in schil in kwartjes
  • 1-2 el olijfolie
  • 2 el verse peterselie
  • Peper en zout
  • Veganaise om te serveren

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Kook de aardappels even voor. Ze mogen net niet helemaal gaar zijn. Snij ze desgewenst in kleinere stukken.
  • Spreid de spruitjes uit over een bakplaat en besprenkel met olijfolie, peper en zout.
  • Doe hetzelfde voor de aardappeltjes
  • Zet de aardappels eerst in de oven, deze hebben ongeveer een minuutje of tien extra nodig. Na 10 minuten zet je de plaat met spruitjes ook in de oven. Past dit niet in je oven, doe de spruitjes dan bij de aardappels, mix het even en zet het zo in de oven.
  • Bak tot de spruitjes en de aardappels gaar zijn. Serveer met de peterselie erover gestrooid en de veganaise.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 362kcal | Koolhydraten: 66g | Eiwit: 14g | Vet: 8g | Verzadigd vet: 1g | Natrium: 78mg | Kalium: 2025mg | Vezels: 15g | Suiker: 7g | Vitamine A: 1885IU | Vitamine C: 262mg | Calcium: 135mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.