Geroosterde spruitjes met bacon en hazelnoten
Deze overheerlijke geroosterde spruitjes kun je maken met hazelnoten of met amandelschaafsel en naar wens met of zonder spekjes.
Geroosterde spruitjes
Spruitjes…. Als kind had ik er echt een gruwelijke hekel. Ik vond het niet eenvoudig vies, ik vond ze echt ronduit smerig… Van die vieze stinkende snotballetjes… Yuck… Dus toen Tom me op gegeven moment – we woonden toen denk ik een jaar of wat samen al – vertelde dat hij spruitjes lekker vond, keek ik hem meewarig aan… ‘Serieus?? Jij vind spruitjes lekker?? Nou denk maar niet dat ik die dingen ooit ga maken!’ Dat was ongeveer mijn response.
Maar goed, ik wist inmiddels ook wel dat mijn moeder niet de beste keukenprinses was en er waren meer dingen die ik vroeger niet lekker vond die toch ineens eigenlijk verrassend goed te eten waren (boerenkool bijvoorbeeld!)
Dan toch maar proberen
Dus toen ik ergens een recept zag met spruitjes in een stamppot samen met andere groentes leek me dat een veilig gerecht om het toch nog eens te proberen met die snotballetjes. En aldus geschiedde; en het was wel ok. Niet wereld veranderend ofzo, maar gewoon ok. Ok genoeg om mijn spruitjes fobie een beetje te laten varen maar nog niet zo dat ik nou uit mezelf ineens spruitjes ging kopen. En dat bleef zo een beetje voortkabbelen zonder dat ik echt enthousiast kon worden over die groene balletjes, tot – nou ja eigenlijk tot ik dit gerecht maakte.
Even roosteren en spruitjes zijn ineens geweldig
Want jee wat is dit lekker! Door het roosteren krijgen de spruitjes een totaal andere smaak dan die ik vroeger gewend was met die gekookte snotjes van mijn moeder. Dit was lekker. Echt lekker. En de hazelnoot en de bacon passen er prima bij. Voor het roosteren deed ik er flink wat knoflook olie in en een beetje citroenolie…. Het is een misdaad om spruitjes ooit nog te koken!
Hoe maak je de geroosterde spruitjes?
Spruitjes roosteren is natuurlijk heel eenvoudig. Ik maak ze schoon en snij grote exemplaren in vier en kleinere doormidden. Verdeel ze vervolgens in een ovenschaal en doe de nootjes erbij. Ik koos hier voor hazelnoten maar het is ook erg lekker met amandelen of amandelschaafsel.
Je kunt het overigens ook prima vegetarisch houden door de spekjes weg te laten. Ik vind het wel echt wat toevoegen maar het is geen must.
Waar serveer je de geroosterde spruitjes mee?
Om eerlijk te zijn eet ik het meestal gewoon zo. Soms met een stukje kipfilet of iets dergelijks erbij. Maar je kunt dit ook goed serveren met aardappelpuree bijvoorbeeld. Of met gebakken aardappeltjes. Ook erg lekker.
Geroosterde spruitjes met hazelnoten en bacon
Ingrediënten
- 500 gram spruitjes niet te groot
- 75 gram bacon in reepjes
- 2 el knoflookolie
- 1 ui gesnipperd
- 50 gram hazelnoten geroosterd en grof gehakt
- 1 el citroenolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 C.
- Maak de spruitjes schoon en snij ze doormidden of als ze heel groot zijn in vieren. Doe in een ruime ovenschaal zodat je 1 laag hebt
- Leg de reepjes bacon er bij en hussel door elkaar. Zelfde voor de uisnippers
- Doe de knoflookolie en de citroenolie erdoor en roer alles goed om zodat alle spruitjes met wat olie zijn bedekt
- Bestrooi met zout en peper en zet in de voorverwarmde oven. Roer alles halverwege nog een keertje om.
- Zodra de spruitjes gaar zijn (even proeven) doe je het in een serveerschaal en bestrooi met de geroosterde hazelnoten
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Bijgerecht: Gesmoorde bleekselderij | Simone's Kitchen
Pingback: De perfecte lamsbout voor op je kersttafel | Simone's Kitchen
Ja, daar kwam ik op uit. Was heerlijk!
Echt he! Zooo lekker!
Heb je een idee hoe lang ze ongeveer in de oven moeten? Kwartier? Uur?
Nee, ongeveer 20-25 minuten, afhankelijk van formaat spruitjes. Had ik dat er niet bij gezet?
Dit gaat ‘m worden Simone! Net verse aanvoer uit België gekregen!
In Oostenrijk spruitjes met een doorsnee van 5 cm! Dus met die kleine schoonheden gaan we eens helemaal los!
Lekker!!! Geniet ervan!
Heerlijk gebakken spruitjes! Voedzaam en goedkoop, perfecte combinatie!
Ja en ze kosten op het moment Inderdaad Bijna niks!