Deze overheerlijke geroosterde spruitjes kun je maken met hazelnoten of met amandelschaafsel en naar wens met of zonder spekjes.

Geroosterde spruitjes met amandelschaafsel

Geroosterde spruitjes

Spruitjes…. Als kind had ik er echt een gruwelijke hekel. Ik vond het niet eenvoudig vies, ik vond ze echt ronduit smerig… Van die vieze stinkende snotballetjes… Yuck… Dus toen Tom me op gegeven moment – we woonden toen denk ik een jaar of wat samen al – vertelde dat hij spruitjes lekker vond, keek ik hem meewarig aan… ‘Serieus?? Jij vind spruitjes lekker?? Nou denk maar niet dat ik die dingen ooit ga maken!’ Dat was ongeveer mijn response.

Maar goed, ik wist inmiddels ook wel dat mijn moeder niet de beste keukenprinses was en er waren meer dingen die ik vroeger niet lekker vond die toch ineens eigenlijk verrassend goed te eten waren (boerenkool bijvoorbeeld!)

Geroosterde spruitjes met bacon en hazelnoten | simoneskitchen.nl

Dan toch maar proberen

Dus toen ik ergens een recept zag met spruitjes in een stamppot samen met andere groentes leek me dat een veilig gerecht om het toch nog eens te proberen met die snotballetjes. En aldus geschiedde; en het was wel ok. Niet wereld veranderend ofzo, maar gewoon ok. Ok genoeg om mijn spruitjes fobie een beetje te laten varen maar nog niet zo dat ik nou uit mezelf ineens spruitjes ging kopen. En dat bleef zo een beetje voortkabbelen zonder dat ik echt enthousiast kon worden over die groene balletjes, tot – nou ja eigenlijk tot ik dit gerecht maakte.

Geroosterde spruitjes met bacon | simoneskitchen.nl

Even roosteren en spruitjes zijn ineens geweldig

Want jee wat is dit lekker! Door het roosteren krijgen de spruitjes een totaal andere smaak dan die ik vroeger gewend was met die gekookte snotjes van mijn moeder. Dit was lekker. Echt lekker. En de hazelnoot en de bacon passen er prima bij. Voor het roosteren deed ik er flink wat knoflook olie in en een beetje citroenolie…. Het is een misdaad om spruitjes ooit nog te koken!

Hoe maak je de geroosterde spruitjes?

Spruitjes roosteren is natuurlijk heel eenvoudig. Ik maak ze schoon en snij grote exemplaren in vier en kleinere doormidden. Verdeel ze vervolgens in een ovenschaal en doe de nootjes erbij. Ik koos hier voor hazelnoten maar het is ook erg lekker met amandelen of amandelschaafsel.

Je kunt het overigens ook prima vegetarisch houden door de spekjes weg te laten. Ik vind het wel echt wat toevoegen maar het is geen must.

Waar serveer je de geroosterde spruitjes mee?

Om eerlijk te zijn eet ik het meestal gewoon zo. Soms met een stukje kipfilet of iets dergelijks erbij. Maar je kunt dit ook goed serveren met aardappelpuree bijvoorbeeld. Of met gebakken aardappeltjes. Ook erg lekker.

Probeer ook eens de gegratineerde spruitjes!

Geroosterde spruitjes met amandelschaafsel

Geroosterde spruitjes met hazelnoten en bacon

Nog geen review
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

Heerlijke geroosterde spruitjes met nootjes en ontbijtspek
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 500 gram spruitjes niet te groot
  • 75 gram bacon in reepjes
  • 2 el knoflookolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 50 gram hazelnoten geroosterd en grof gehakt
  • 1 el citroenolie

  • Verwarm de oven voor op 220 C.
  • Maak de spruitjes schoon en snij ze doormidden of als ze heel groot zijn in vieren. Doe in een ruime ovenschaal zodat je 1 laag hebt
  • Leg de reepjes bacon er bij en hussel door elkaar. Zelfde voor de uisnippers
  • Doe de knoflookolie en de citroenolie erdoor en roer alles goed om zodat alle spruitjes met wat olie zijn bedekt
  • Bestrooi met zout en peper en zet in de voorverwarmde oven. Roer alles halverwege nog een keertje om.
  • Zodra de spruitjes gaar zijn (even proeven) doe je het in een serveerschaal en bestrooi met de geroosterde hazelnoten

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 629kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwit: 18g | Vet: 52g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudigd onverzadigd vet: 7g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 33g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 25mg | Natrium: 313mg | Kalium: 1297mg | Vezels: 13g | Suiker: 9g | Vitamine A: 1905IU | Vitamine C: 218mg | Calcium: 148mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer spruitjesrecepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.