Simone's Kitchen

Geroosterde spruitjes met bacon en hazelnoten

Geroosterde spruitjes met hazelnoten en bacon | simoneskitchen.nl

Spruitjes…. Als kind had ik er echt een gruwelijke hekel. Ik vond het niet eenvoudig vies, ik vond ze echt ronduit smerig… Van die vieze stinkende snotballetjes… Yuck… Dus toen Tom me op gegeven moment – we woonden toen denk ik een jaar of wat samen al – vertelde dat hij spruitjes lekker vond, keek ik hem meewarig aan… ‘Serieus?? Jij vind spruitjes lekker?? Nou denk maar niet dat ik die dingen ooit ga maken!’ Dat was ongeveer mijn response. Maar goed, ik wist inmiddels ook wel dat mijn moeder niet de beste keukenprinses was en er waren meer dingen die ik vroeger niet lekker vond die toch ineens eigenlijk verrassend goed te eten waren (boerenkool bijvoorbeeld!)

Geroosterde spruitjes met bacon en hazelnoten | simoneskitchen.nl

Dus toen ik ergens een recept zag met spruitjes in een stamppot samen met andere groentes leek me dat een veilig gerecht om het toch nog eens te proberen met die snotballetjes. En aldus geschiedde; en het was wel ok. Niet wereld veranderend ofzo, maar gewoon ok. Ok genoeg om mijn spruitjes fobie een beetje te laten varen maar nog niet zo dat ik nou uit mezelf ineens spruitjes ging kopen. En dat bleef zo een beetje voortkabbelen zonder dat ik echt enthousiast kon worden over die groene balletjes, tot – nou ja eigenlijk tot ik dit gerecht maakte.

Geroosterde spruitjes met bacon | simoneskitchen.nl

Want jee wat is dit lekker! Door het roosteren krijgen de spruitjes een totaal andere smaak als die ik vroeger gewend was met die gekookte snotjes van mijn moeder. Dit was lekker. Echt lekker. En de hazelnoot en de bacon passen er prima bij. Voor het roosteren deed ik er flink wat knoflook olie in en een beetje citroenolie…. Het is een misdaad om spruitjes ooit nog te koken!

Geroosterde spruitjes met hazelnoten en bacon
Voorbereiding
10 mins
Kooktijd
30 mins
Totale tijd
40 mins
 
Servings: 2 personen
Ingredienten
  • 500 gram spruitjes niet te groot
  • 150 gram bacon in reepjes
  • 3 eetlepels knoflookolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 75 gram hazelnoten geroosterd en grof gehakt
  • 1 el citroenolie
  •  
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 220 C.
  2. Maak de spruitjes schoon en snij ze doormidden of als ze heel groot zijn in vieren. Doe in een ruime ovenschaal zodat je 1 laag hebt
  3. Leg de reepjes bacon er bij en hussel door elkaar. Zelfde voor de uisnippers
  4. Doe de knoflookolie en de citroenolie erdoor en roer alles goed om zodat alle spruitjes met wat olie zijn bedekt
  5. Bestrooi met zout en peper en zet in de voorverwarmde oven. Roer alles halverwege nog een keertje om.
  6. Zodra de spruitjes gaar zijn (even proeven) doe je het in een serveerschaal en bestrooi met de geroosterde hazelnoten

 

10 comments

  1. Heerlijk gebakken spruitjes! Voedzaam en goedkoop, perfecte combinatie!

  2. Dit gaat ‘m worden Simone! Net verse aanvoer uit België gekregen!
    In Oostenrijk spruitjes met een doorsnee van 5 cm! Dus met die kleine schoonheden gaan we eens helemaal los!

  3. Heb je een idee hoe lang ze ongeveer in de oven moeten? Kwartier? Uur?

  4. Ja, daar kwam ik op uit. Was heerlijk!

  5. Pingback: De perfecte lamsbout voor op je kersttafel | Simone's Kitchen

  6. Pingback: Bijgerecht: Gesmoorde bleekselderij | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos