Deze geroosterde bloemkoolschotel maak je met bloemkoolrijst en je maakt er vervolgens spruitjes bij en zoete aardappel. De schotel is zo al erg lekker maar je kunt het zeker ook serveren met wat krokant uitgebakken kipdijfilet.

Geroosterde bloemkoolschotel

Heerlijke geroosterde bloemkoolschotel, bomvol groente!

Vandaag heb ik weer een heerlijke groenteschotel voor je. Een vega maaltijd die je naar wens natuurlijk makkelijk aan kunt vullen met vlees naar keus. Ik vind het ook lekker met krokant gebakken kipdij-stukjes maar je zou er ook prima een moot zalm of iets dergelijks bij kunnen eten.

Ik kreeg het idee voor deze geroosterde bloemkoolschotel omdat ik gek ben op het roosteren van bloemkoolroosjes maar dat eigenlijk nog nooit had gedaan met bloemkoolrijst. Ik eet dat meestal of rauw of even snel geroerbakt voor een warm gerecht.

Roosteren

Roosteren van de rijst had ik nog niet eerder gedaan, maar als je het combineert met lekkere specerijen dan is dit echt een topgerecht. Ik heb in dit geval de bloemkool en de andere groentes op twee aparte bakplaten geroosterd. Simpelweg omdat de bakplaat niet groot genoeg was om het goed uit te spreiden.

Leg je alles op elkaar dan wordt het niet helemaal lekker gaar dus uitspreiden is wel nodig.

Snellere versie

Het roosteren kost natuurlijk wel even tijd dus een alternatief zou zijn om de groentes te roerbakken. In dat geval zou ik de spruitjes wel even kort voorkoken en daarna roerbakken met de rest. Maar roosteren geeft een lekkerder smaak. En uiteindelijk valt het qua tijd ook wel weer mee aangezien je het in de oven schuift en er niet voor hoeft te blijven liggen tot het klaar is.

Lekker veel groente

Dit is bij uitstek een schotel die top is om in de wintermaanden te eten. Dan eten we toch al snel minder groente (want koude salades vindt niet iedereen dan lekker) en met deze geroosterde bloemkoolschotel heb je meteen je quota voor de dag binnen.

De specerijen maken hier natuurlijk de smaak en voeg er vooral meer of minder aan toe naar wens.

Anyway, geniet van deze geroosterde bloemkoolschotel of probeer ook eens deze nasischotel met bloemkoolrijst. Een van mijn favorieten!

Geroosterde bloemkoolschotel met spruitjes

Geroosterde bloemkoolschotel met spruitjes

4.29 van 7 stemmen
GangDiner
Keukenpaleo

Deze heerlijke vega groenteschotel is makkelijk om te maken en kun je naar wens aanvullen met kipstukjes als je niet vega wilt eten.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 200 gr zoete aardappel in blokjes
  • 300 gr spruitjes schoongemaakt en gehalveerd
  • 3 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl tijm
  • ½ tl kaneel
  • Optioneel: 300 gr kipdijfilet

Dressing

  • 2 tl ahornsiroop
  • 1 el citroensap
  • 2 el sinaasappelsap
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl mosterd
  • Zout en peper

  • Verwarm de oven voor op 200˚C
  • Meng de bloemkoolrijst met knoflook, 1 el olijfolie, paprikapoeder, cayennepeper, tijm en kaneel en peper en zout.
  • Spreid uit op een bakplaat en rooster in de oven voor ongeveer 20 minuten. Schep halverwege even om.
  • Op een andere bakplaat meng je de spruitjes en de zoete aardappel en bak deze tegelijk (onder of naast elkaar) tot gaar.
  • Meng de ingredienten voor de dressing door elkaar.
  • Meng zoete aardappel, spruitjes en de bloemkoolrijst door elkaar en serveer met de dressing
  • Als je wilt is dit ook erg lekker met kipdijfilet in kleine stukjes gesneden en geroosterd in een koekenpan.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 253kcal | Koolhydraten: 26g | Eiwit: 6g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 2g | Natrium: 85mg | Kalium: 797mg | Vezels: 7g | Suiker: 9g | Vitamine A: 8110IU | Vitamine C: 120mg | Calcium: 76mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.