Geroosterde bloemkoolschotel met spruitjes
Deze geroosterde bloemkoolschotel maak je met bloemkoolrijst en je maakt er vervolgens spruitjes bij en zoete aardappel. De schotel is zo al erg lekker maar je kunt het zeker ook serveren met wat krokant uitgebakken kipdijfilet.
Heerlijke geroosterde bloemkoolschotel, bomvol groente!
Vandaag heb ik weer een heerlijke groenteschotel voor je. Een vega maaltijd die je naar wens natuurlijk makkelijk aan kunt vullen met vlees naar keus. Ik vind het ook lekker met krokant gebakken kipdij-stukjes maar je zou er ook prima een moot zalm of iets dergelijks bij kunnen eten.
Ik kreeg het idee voor deze geroosterde bloemkoolschotel omdat ik gek ben op het roosteren van bloemkoolroosjes maar dat eigenlijk nog nooit had gedaan met bloemkoolrijst. Ik eet dat meestal of rauw of even snel geroerbakt voor een warm gerecht.
Roosteren
Roosteren van de rijst had ik nog niet eerder gedaan, maar als je het combineert met lekkere specerijen dan is dit echt een topgerecht. Ik heb in dit geval de bloemkool en de andere groentes op twee aparte bakplaten geroosterd. Simpelweg omdat de bakplaat niet groot genoeg was om het goed uit te spreiden.
Leg je alles op elkaar dan wordt het niet helemaal lekker gaar dus uitspreiden is wel nodig.
Snellere versie
Het roosteren kost natuurlijk wel even tijd dus een alternatief zou zijn om de groentes te roerbakken. In dat geval zou ik de spruitjes wel even kort voorkoken en daarna roerbakken met de rest. Maar roosteren geeft een lekkerder smaak. En uiteindelijk valt het qua tijd ook wel weer mee aangezien je het in de oven schuift en er niet voor hoeft te blijven liggen tot het klaar is.
Lekker veel groente
Dit is bij uitstek een schotel die top is om in de wintermaanden te eten. Dan eten we toch al snel minder groente (want koude salades vindt niet iedereen dan lekker) en met deze geroosterde bloemkoolschotel heb je meteen je quota voor de dag binnen.
De specerijen maken hier natuurlijk de smaak en voeg er vooral meer of minder aan toe naar wens.
Anyway, geniet van deze geroosterde bloemkoolschotel of probeer ook eens deze nasischotel met bloemkoolrijst. Een van mijn favorieten!
Geroosterde bloemkoolschotel met spruitjes
Ingrediënten
- 400 gr bloemkoolrijst
- 200 gr zoete aardappel in blokjes
- 300 gr spruitjes schoongemaakt en gehalveerd
- 3 el olijfolie
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl tijm
- ½ tl kaneel
- Optioneel: 300 gr kipdijfilet
Dressing
- 2 tl ahornsiroop
- 1 el citroensap
- 2 el sinaasappelsap
- 1 tl sesamolie
- 1 el olijfolie
- ½ tl mosterd
- Zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C
- Meng de bloemkoolrijst met knoflook, 1 el olijfolie, paprikapoeder, cayennepeper, tijm en kaneel en peper en zout.
- Spreid uit op een bakplaat en rooster in de oven voor ongeveer 20 minuten. Schep halverwege even om.
- Op een andere bakplaat meng je de spruitjes en de zoete aardappel en bak deze tegelijk (onder of naast elkaar) tot gaar.
- Meng de ingredienten voor de dressing door elkaar.
- Meng zoete aardappel, spruitjes en de bloemkoolrijst door elkaar en serveer met de dressing
- Als je wilt is dit ook erg lekker met kipdijfilet in kleine stukjes gesneden en geroosterd in een koekenpan.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
vandaag ook gemaakt maar zonder zoete aardappelen wel met Gerilde kipfilet erbij
Ook lekker!
Zoekend naar wat te maken met restjes bloemkool en spruitjes kwam ik jouw recept tegen, meid wat een heerlijke combi ! Gaan we zeker vaker maken
Ah wat leuk om te horen Heleen!
Vandaag gemaakt, en wij vinden het een lekker recept. De geroosterde bloemkool: heerlijk! Alleen het roosteren van de spruitjes vinden wij geen succes. Ze waren verdroogd en niet gaar, in tegenstelling tot de zoete aardappel. Volgende keer gaan we de spruitjes apart koken.
He Joke,
Ah jammer dat de spruitjes niet goed waren. Apart koken kan natuurlijk altijd. Ligt misschien ook aan het formaat van de spruitjes..
Oelalala deze ga ik uitproberen. Al mijn lievelingsgroenten bij elkaar!
Nou dat kan niet mis gaan dan!