Het is een klassieker; gepofte aardappels met kruidenroomkaas. Super eenvoudig om te maken en je kunt het zowel in de oven maken als ook op de barbecue. Hieronder geef ik tips voor beide bereidingen.

gepofte aardappels met kruidenkaas
Foto’s in deze post: Saskia Lelieveld

Gepofte aardappels met kruidenroomkaas

Voor het maken van deze gepofte aardappels heb je kruimige aardappels nodig en het liefst een beetje grote exemplaren. Kleinere kan natuurlijk ook maar dat is een gepruts om ze te vullen, dus ga voor grote exemplaren.

De allereerste keer dat ik een gepofte aardappel at moet zijn geweest tijdens een fotoshoot voor een bedrijf wat gepofte aardappels op de markt ging brengen. Geen idee of ze nog bestaan, maar dat terzijde. We hadden als kind natuurlijk wel eens aardappels gepoft op de barbecue maar gevuld hadden we die niet. Behalve met een klontje kruidenboter (ook lekker overigens)

Ingredienten voor gepofte aardappels
Ingredienten voor de gepofte aardappels

Wat heb je nodig voor het maken van de gepofte aardappels?

Behalve de aardappels heb je voor dit recept roomkaas nodig of zuivelspread, mascarpone en veel verse kruiden. In het recept heb ik aangegeven dat dit een bosje per soort kruiden is maar gebruik hier vooral je eigen voorkeur. Minder kan uiteraard ook. Je mengt in dit geval de kruiden met de zuivelspread en de mascarpone. Je kunt ook alleen de zuivelspread gebruiken maar de gepofte aardappels worden extra lekker door ze met beide soorten te mengen. Ook extra romig overigens.

Poffen van de aardappels

Om de aardappels vervolgens te poffen heb je wel even de tijd nodig. Hou voor grote aardappels ongeveer 45 minuten aan in de oven. Je weet of ze gaar zijn als je een mes er makkelijk in kunt steken. Let wel op dat de tijd kan variëren, afhankelijk van het formaat van de aardappels. Dus check het tussentijds even na een minuut of 30. Dan kun je wellicht inschatten hoe lang je nodig hebt.

gepofte aardappel met kruidenroomkaas

Maken van de kruidenroomkaas

Voor de kruidenroomkaas mix je de mascarpone, zuivelspread en alle fijngesneden kruiden door elkaar. Het mag best nog een beetje klonterig zijn. Dat maakt voor de smaak niet uit. Als je het kruidenmengsel in de hete aardappels doet zal het hoe dan ook een beetje gaan smelten en dat maakt het alleen maar extra lekker.

De knoflook is optioneel, maar is er wel heel lekker bij. De citroen rasp je er na het vullen overheen.

Bereiden op de barbecue

Je kunt de gepofte aardappels ook prima op de barbecue bereiden. Hiervoor hou je eigenlijk min of meer dezelfde werkwijze aan. Je wikkelt de aardappels in aluminiumfolie en legt ze direct op de hete kolen in de barbecue. Dus onder het rek en niet erop. Qua tijd zal het wellicht iets sneller gaan omdat de barbecue meestal heter is dan de oven. Maar ook hier geldt dat het handig is om te checken tussentijds.

gepofte aardappels

Hou je van aardappel? Check dan ook onderstaande recepten eens:

gepofte aardappels met kruidenkaas

Gepofte aardappel met kruidenroomkaas

Nog geen review
GangBBQ, Bijgerecht
KeukenHollandse keuken

Een gepofte aardappel is elk moment van het jaar lekker. Of je ze nu in de oven bereidt of op de barbecue!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 55 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 grote aardappelen kruimig
  • 4 el zuivelspread
  • 4 el mascarpone
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 1 bosje bieslook fijngehakt
  • 1 bosje basilicum fijngehakt
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • schil van 1 citroen
  • peper en zout

Hoe maak je de gepofte aardappels

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C. Wikkel de aardappelen in de aluminiumfolie. Leg de aardappelen op het rooster van de oven en pof ze in 45 min. gaar, of tot de punt van een scherp mesje makkelijk door het kruim glijdt. Grotere aardappelen kunnen langer nodig hebben.
  • Meng de zuivelspread met de mascarpone, kruiden, knoflook en citroen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de aardappels op een schaal en snijd de bovenkant van de aardappel in met een scherp mesje. Druk de aardappelen voorzichtig met je vingers aan de zijkant in, zodat de schil openscheurt.
  • Schep er een flinke lepel van de kruidencreme op en strooi er nog wat bieslook en citroen rasp over.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 409kcal | Koolhydraten: 67g | Eiwit: 10g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Cholesterol: 30mg | Natrium: 84mg | Kalium: 1663mg | Vezels: 9g | Suiker: 4g | Vitamine A: 1762IU | Vitamine C: 93mg | Calcium: 105mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.